Cristina C.:
Buna ziua!
Am 35 de ani, 1.65 cm si 68 kg. Valoarea TSH este 8,33 (normal 0,30-4,50). Doar pe baza acestei analize si in urma ecografiei cu ultrasunete medicul de familie mi-a pus diagnosticul de tiroidita autoimuna -Hashimoto- si mi-a prescris Thyroxin 50 timp de 6 saptamani. Dupa tratament voi repeta analizele si atunci cred ca voi afla si valorile T3, T4, cat si prezenta sau absenta anticorpilor. Intentionez sa merg la un medic endocrinolog.
Baietelul meu are 7 ani, 1,28 cm si 23 kg iar TSH-ul este 4,60 ( normal 0,35 – 5,00). Are vreo relevanta faptul ca este mai aproape de limita superioara la varsta aceasta?
Ce analize s-ar putea face pentru a fi sigura ca nu ma mosteneste (in cazul in care as avea intr-adevar Hashimoto)? A facut la nastere acel TSH Screening si a iesit negativ dar nu stiu daca este acelasi lucru.
Va multumesc!
Raspuns:
– diagnosticul in cazul dvs ar fi trebuit confirmat prin masurarea nivelului anticoprilor specifici: ATPO si anti-tiroglobulina; in marea majoritate a cazurilor de tiroidita autoimuna acestia sunt prezenti in titru crescut; sigur ca valoarea crescuta a TSH si un aspect ecografic caracteristic (neomogen, hipoecogen difuz) pot sugera diagnosticul, dar este de preferat sa existe si o confirmare de laborator, mai ales daca cel care face evaluarea nu este endocrinolog;
– in principiu nu sunt motive de ingrijoare atat timp cat TSH-ul fiului dvs este in limite normale; este bine sa stiti ca tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna care, ca majoritatea afectiunilor de acest tip, se intalneste mai mult la sexul feminin; totusi, se poate masura si la el nivelul ATPO, pentru a exclude prezenta unei reactii autoimune impotriva tiroidei; testul de la nastere se face pentru a descoperi cazurile de hipotiroidism congenital (deficitul de hormoni tiroidieni la nou nascut) si nu exclude, in niciun fel, o tiroidita autoimuna mai tarziu in viata;
Dr. Claudiu Ţupea