Răspunsuri la întrebări (231)

Oana V.:

Buna ziua dl doctor. In urma cu o luna tatal meu, in varsta de 63 de ani a descoperit o mica umflatura la gat in partea stanga, care in timp si-a marit volumul afectandu-i un pic si voce, care a devenit ragusita. Analizele medicale facute au iesit in limitele normale
– TSH – 1.91 (valori de referinta 0.25-4.40)
– FT4 – 1.22 (valori de referinta 0.8-2)
– Anti-TPO – absent (valori de referinta 0-20)
Doctorita de la endocrinologie nu ne-a recomandat niciun tratament ci ne-a indreptat spre operatie.
Am decis sa facem si un ecograf la care am primit urmatorul rezultat:
Lob tiroidian drept – in limite normale.
Istm si lob tiroidian stang – marite cu aspect tumoral, prin prezenta de macronoduli confluati, cu dimensiuni variabile individuale de pana la 1.5 cm, ce contin macrocalcificari polimorfe grupate si cu semnal Doppler intens de tip circumferential cat si central tumoral.
Pachetul vascular carotido-jugular stang cu plan de clivaj fata de structura tumorala.
Adenopatii latero-cervicale stanga, cu dimensiuni de pana la 1.2 cm.
Se recomanda consult oncologic.

Rezultatul de la ecografie din cate imi dau seama si dupa spusele dr care l-a facut nu a iesit deloc bine. Surprinzator ca tiroida functioneaza normal (in urma analizelor facute) de aceea cred ca au fost gresite.
Urmeaza sa venim saptamana viitoare in Bucuresti pentru investigatii mai amanuntite si poate si pentru un posibil tratament.

Ce parere aveti dumneavoastra ca specialist? E grav? Sunt sanse de vindecare? Totusi care sunt explicatii pentru care vocea tatalui meu e ragusita si acuza dureri de ureche in partea stanga? E posibil sa se fi extins?
In familia tatalui meu, respectiv tatal acestuia a murit la varsta de 64 de ani de cancer laringian. E posibil sa fie ceva genetic?
Astept cu nerabdare parerea dumneavoastra si va multumesc mult pentru timpul acordat.

Raspuns:

– prezenta unor noduli tiroidieni care (1) au crescut semnificativ intr-o perioada scurta si care asociaza (2) raguseala si (3) marirea ganglionilor limfatici de aceeasi parte ridica suspiciunea unei tumori maligne de glanda tiroida;

– in primul rand trebuie stablit diagnosticul exact, deoarece la acest moemnt avem doar supozitii; primul pas este o ecografie tiroidiana facuta de un medic endocrinolog (nu oncolog!) cu experienta in aceasta evaluare; daca aspectul ecografic este sugestiv pentru noduli tiroidieni maligni (ecografia descrisa de dvs nu este foarte clara din acest punct de vedere) si/sau aspectul adenopatiilor ridica suspiciunea de metastaza ganglionara (exista anumite caracteristici ecografice caracteristice) se poate recomanda direct interventia chirurgicala, urmand ca examenul histopatologic sa precizeze tipul exact de tumora; daca ecografia nu prezinta aceste elemente de suspiciune se poate opta in prima faza pentru o punctie tiroidiana cu ac fin, in ideea de a evita o operatie nenecesara;

– recomand sa se masoare si nivelul calcitoninei, deoarece, intre diagnosticele posibile, intra si carcinomul tiroidian medular, un subtip mai particular de cancer tiroidian; un nivel anormal crescut al calcitoninei, mai ales daca valoarea este mare, confirma acest diagnostic (carcinom medular) si reprezinta indicatie directa pentru operatie, indiferent de alte evaluari;

– in majoritatea cazurilor de noduli tiroidieni (benigni sau maligni), testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) sunt normale;

– cancerul laringian, din cate stiu eu, nu are o componenta genetica foarte clara, fiind implicati mai mult factorii de mediu (fumat, alcool, mediu toxic, etc); deocamdata, luand in considerare faptul ca ecografia efectuata descrie noduli tiroidieni, cred ca prima pista de evaluat este cea endocrina;

– evident, diagnosticul clar nefiind stabilit, nu va pot spune cat de grav este si care sunt sansele de vindecare; tot ce pot afirma este ca exista motive serioase de ingrijorare si ca evaluarea (eventual asa cum am sugerat-o mai sus) este obligatorie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (231)”

  1. Buna ziua!

    In urma cu 3 luni am fost diagnosticata cu hipertiroidism precum si noduli tiroidieni dar de mici dimensiuni, am facut tratament cu tyrozol de 10 mg/zi si ma simt foarte bine. Am fost la control si medicul mi-a prescris in continuare tyrozol de 10 mg/zi iar TSH-ul este 0.818.
    Pana sa iau tyrozol luam pilule cantraceptive si anume Mycroginon.
    Intrebarea mea este urmatoarea : Pot lua acum iar antconceptionale desi iau tyrozol? Interactioneaza in vreun fel acestea? Au vreun efect negativ asupra mea?
    Precizez ca am 36 de ani, 1 nastere normala si nici un alt fel de boala.
    Multumesc anticipat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.