Răspunsuri la întrebări (230)

vio:

buna ziua,
am 34 de ani si sunt diagnosticata cu tiroidita autoimuna din septembrie 2009, cand valoarea TSH a fost 5.33(al normale 0.40-4,67), ATPO 400(valori normale 0 – 34).am urmat tratament cu eutyrox 25micrograme pana in luna mai 2010 cand TSH a iesit 0.066.La aceasta valoare medicul curant mi a oprit tratamentul o luna de zile.Dupa aceasta pauza am repetat analiza si TSH a iesit 30.3.am reluat tratamentul cu eutyrox 25, am repetat analiza dupa inca o luna si valoarea TSH a iesit 24.Acum mi a recomandat eutyrox 100. am luat 5 zile eutyrox 50, apoi 3 zile eutyrox 75 si la aceasta cantitate am ajuns la urgente cu palpitatii, cresterea tensiunii la 15/10, ameteli groaznice de cap si senzatia de sufocare( nod in gat).acum am revenit la doza de eutyrox 50, am ceva ameteli, dar in schimb nu am palpitatii. As dori sa stiu cum sa fac in continuarie, medicul meu fiind in concediu pana la sf lunii august. Va multumesc.

Raspuns:

– desi la momentul diagnosticarii, in septembrie 2009, boala era intr-un stadiu incipient (dupa cum arata nivelul TSH), ulterior, in primavara acestui an, a aparut o accentuare a procesului autoimun care afecteaza tiroida; aceasta accentuare a determinat eliberarea in sange a hormonilor tiroidieni depozitati in glanda, cu supresia TSH; dupa metabolizarea acestora, s-a in stalat hipotiroidismul clinic, sever; la valoarea de 30.3 μUI/ml a TSH doza de Euthyrox a fost corect stabilita la 100 μg/zi;

– din datele prezentate rezulta ca nu ati putut tolera  tratamentul in dozele recomandate; de principiu, in aceasta situatie se incearca cresterea treptata, mai lent decat vi s-a recomandat, a cantitatii de l-tiroxina (Euthyrox), pentru a obisnui organismul; o posibila schema ar implica cresterea dozei cu cate 12.5 μg/zi (o jumatate din pastila de Euthyrox de 25 μg) la un interval de o saptamana, urmand ca in 4 saptamani sa ajungeti la tratamentul complet, cu 100 μg/zi; prima crestere a dozei ar trebui facuta dupa 10 zile de tratament cu  50 μg/zi; peste 8-10 saptamani ar trebui repetate anlizele (TSH si FreeT4); Atentie: aceasta este doar o posibila atitudine terapeutica, o recomandare propriu-zisa de tratament se poate face doar in urma unui consult!

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (230)”

  1. Buna ziua! Sufar de tiroidita autoimuna tsh 5.5, atpo 240 . Mi s-a dat tratament cu euthyrox dar din cauza palpitatiilor nu l-am tolerat. Intrebarea mea este pot sa iau tiroidin care stiu ca este din plante, dar care are si iod? Avand in vedere ca am o tiroidita autoimuna as putea face o reactie alergica la iod?
    Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.