Răspunsuri la întrebări (229)

romina:

Buna ziua d-le doctor .
Ma numesc Romina,am 34 de ani si facandu-mi analiza de tsh am avut surpriza sa aflu ca acesta are o valoare mai mare decat cea normala si anume 5,26(val normale 0.40-4,67).Mentionez ca nu am absolut nici un simptom de hipotiroidie si nici nu am antecedente familiale cunoscute.
Au urmat analizele de t3 si t4 care au iesit in limite normale.
Apoi anti tpo care au o valoare de 80,1(val normale<5,6).Ecografia tiroidei indica LTD 18/11/37; LTS 16/10/35;VT -normal, aspect hipoecogen, usor vascularizat, fara noduli.
Am inteles ca in aceasta faza de hipotiroidie subclinica nu as avea neaparat nevoie de tratament, pt ca nu am simptome si am un tsh sub 10, dar avand in vedere ca imi doresc sa raman insarcinata tratamentul este necesar.Medicul endocrinolog mi-a stabilit doza de euthyrox 25.Nu am inceput inca tratamentul, deoarece nu am simptome si mi-e f frica sa nu-mi dea totul peste cap, avand in vedere ca eu am o sensibilitate aparte la medicamente si simt toate efectele adverse, de aceea am luat medicamente doar cand a fost absolut necesar si atunci am facut fata cu greu. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.daca incep tratamentul e obligatoriu sa-l iau tot timpul?? pot sa iau euthyrox 25 acum pana raman insarcinata precum si in timpul sarcinii, iar dupa ce nasc sa nu-l mai iau daca nu am simptome??
2.daca cumva nu suport euthyrox 25, pot lua jumatate , adica 12,5.Are vreun efect euthyrox de 12,5??
3.e posibil ca fara tratament in aceasta faza de hipotiroidie, sa se regleze tsh-ul?Am mai auzit de cazuri cand au avut tsh 5 si apoi 2, in conditiile in care nu au luat nici un tratament??Eu vreau sa-mi repet tsh, iar daca il am in limitele normale,ce ma sfatuiti sa fac??
Tin neaparat sa stiu parerea unui medic foarte bun, adica parerea dumneavoastra.
Va multumesc foarte mult si va doresc succes in toate!!

Raspuns:

1. – de principiu, da; tiroidita cronica este o boala care, in aproape toate cazurile, determina afectarea ireversibila a glandei si hipotiroidism permanent;

– in perioada de dupa o nastere (primele 6-9 luni) apare de multe ori o intensificare a afectiunilor autoimune; in cazul dvs, asta inseamna ca distructia tiroidiana se va accentua si probabilitatea de evolutie spre un hipotiroidism mai sever (clinic) va fi mai mare; deci este destul de improbabil sa nu mai aveti nevoie de tratament;

2. – puteti incepe cu 12.5 micrograme de Euthyrox pe zi timp de 14 zile, pentru a incerca sa va obisnuiti; este recomandat ca dupa aceea sa luati doza intreaga; l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) este identica cu hormonul uman si nu are de obicei efecte adverse cand este administrata in doze corecte; oricum, pe perioada sarcinii veti avea nevoie, cel mai probabil, de doze mai mari;

3. – este posibil sa apara o normalizare a TSH (si chiar supresia acestuia), dar acest fapt va fi cauzat, paradoxal, de o accentuare a tiroiditei, cand distructia mai rapida a celulelor tiroidiene va elibera cantitati crescute de hormoni tiroidieni; asta inseamna ca acea normalizare va fi doar temporara, urmand ca hipotiroidia sa reapara dupa ce hormonii eliberati vor fi metabolizati;

– daca  TSH-ul va fi normal (si, desigur, ne putem baza pe laboratorul respectiv) tratamentul poate fi temporizat, cu repetarea analizelor (TSH si FreeT4) la 3-4 luni; daca apare o sarcina, analizele mentionate vor fi facute imediat ce aceasta este confirmata si, in opinia mea, ar trebui inceput imediat tratamentul cu 25 μg/zi de Euthyrox (si mentinut, chiar la anlize normale);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (229)”

  1. buna ziua,
    am 34 de ani si sunt diagnosticata cu tiroidita autoimuna din septembrie 2009, cand valoarea TSH a fost 5.33(al normale 0.40-4,67), ATPO 400(valori normale 0 – 34).am urmat tratament cu eutyrox 25micrograme pana in luna mai 2010 cand TSH a iesit 0.066.La aceasta valoare medicul curant mi a oprit tratamentul o luna de zile.Dupa aceasta pauza am repetat analiza si TSH a iesit 30.3.am reluat tratamentul cu eutyrox 25, am repetat analiza dupa inca o luna si valoarea TSH a iesit 24.Acum mi a recomandat eutyrox 100. am luat 5 zile eutyrox 50, apoi 3 zile eutyrox 75 si la aceasta cantitate am ajuns la urgente cu palpitatii, cresterea tensiunii la 15/10, ameteli groaznice de cap si senzatia de sufocare( nod in gat).acum am revenit la doza de eutyrox 50, am ceva ameteli, dar in schimb nu am palpitatii. As dori sa stiu cum sa fac in continuarie, medicul meu fiind in concediu pana la sf lunii august. Va multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.