Răspunsuri la întrebări (256)

Carmen:

Buna seara, numele meu este Carmen,din Cluj si am 35 de ani. In septembrie 2009 am observat ca am un nodul tiroidian care se vedea cu ochiul liber. Mentionez ca nu am rude de gradul I cu astfel de probleme, doar pe sora mea care este obeza, dar nu are noduli tiroidieni. Eu am greutatea de 48 kg si inaltimea de 1.54 m, pe care o mentin de la varsta de 19 ani.
In urma ecografiei s-a stabilit diagnosticul de “gusa multinodulara”. In lobul drept s-au descoperit chiste sub 1 cm diametru, plus un noduli cu structura mixta, cu circulatie serinodala, cel mai mare fiind situat spre istm si masurand 2.3/1.8 diametru.
Lobul stang prezinta un mare nodul cu structura mixta cu circulatie seri si slab intranodala de 3/2.25 cm diametru si un nodul “hipoecogen”(aici nu am inteles scrisul d-nei doctor) in polul inferior de aproximativ 2 cm diametru, fara “adenomalie”(nici aici nu sunt sigura daca este corect).
La analizele din sange, rezultatele au fost urmatoarele:
Anti-tiroidperoxidaza – 10 UI/mL (Val. normala mai mica de 34)
FT4 – 18.1 pmol/L (Valoarea normala 12-22)
TSH – 0.366 pUI/mL (Valoarea normala 0.27-4.2)
Din cauza TSH-ului care a fost asa de mic, mi s-a spus ca nu pot primi tratament medicamentos.
In urma analizei de radiocaptare tiroidiana rezultatele au fost:
– 2h: 9.1% (Valare normala 10-12%)
– 24h: 28.7% (Valoare normala 35-48%)
In urma scintigrafiei efectuate cu I-131, la 24 h postadministrare orala este evidentiata tiroida asimetrica
Lobul tiroidian drept: fixare inomogena pe intreaga arie, cu zona nodulara hipofixanata a trasorului indofil, in 1/3 inferioara. La nivel mediolobar, hiperfixare, aspect mai probabil adenomatos.
Lobul tiroidian stang: fixare inomogena, scazuta la nivelul nodulului mediolobar.
RIC normal
S-a recomandat supraveghere LTS si evaluare morfo-citologica in perspectiva.
Doamna doctor nu a fost de acord sa facem punctie, pe motivul de a nu deranja acei noduli.

In 09.09.2010 am facut din nou ecografie in care nodulii au aparut putin mai mari.
Pe ecografie au fost trecute urmatoarele:
Lob drept cu dimensiuni mult crescute: L=55mm, l=35mm, V=38 cm3
Ecogenitate: multiplii noduli, cel mai mare avand aprox. 3 cm diametru, structura hipoecogena, circulatie slab intranodala, fiind situat spre polul inferior si spre istm, plus multiplii noduli de 2 cm diametru.
Lob stang mult hipertrofiat, dimensiuni 60/38/40 mm, cu un mare nodul cu structura mixta, cu zone de degenerescenta chistica, de 3.2/2.5 cm diametru, plus nodul hipoecogen cu circulatie slab intranodala de 2.6/2 cm diametru. Fara adenopatie
Istm mult hipertrofiat ~2 c, multinodular.
La analizele de sange:
FT4 – 16.4pmol/L (Val. normale 12-22)
TSH – 0.571 pUI/mL (Val. normale 0.27-4.2)
De fiecare data doamna doctor imi spune ca sunt foarte mari nodulii si ar trebui accept o interventie chirurgicala, care va fi foarte usoara caci se va face cu laser.
In momentul de fata nu stiu ce ar fi mai bine sa fac. Sa fac interventia chirurgicala? Imi este frica de repercursiuni. Am inteles ca este destul de mica zona in care glanda tiroida este sanatoasa, iar daca in urma interventiei va ramane doar acea zona, oare glanda tiroida va face fata organismului, sau va trebui sa iau tiroxina toata viata, in plus, va aparea tendinta de crestere in greutate?
In cazul interventiei chirurgicale cu laser, exista riscul ca acesti noduli sa nu fie in intregime eliminati si sa reapara mai tarziu? In acest caz ar fi mai eficienta operatia fara laser?
Cat de mult ar trebui sa ma ingrijoreze rezultatele analizelor?
Este necesara aceasta interventie chirurgicala? Care este riscul in cazul in care este amanata sau nu se face deloc?
Va rog sa ma lamuriti in masura in care puteti. Cu multumiri – Carmen, Cluj

Raspuns:

indicatia chirurgicala este foarte clara, avand in vedere nodulii de dimensiuni mari si tendinta evidenta la crestere, manifestata in ultimul an;

– nu exista tratament medicamentos care sa reduca acesti noduli tiroidieni; in plus, natura lor se va stabili cu precizie in urma examenului histopatologic postoperator;

– operatia ar trebui sa duca la indepartarea (aproape) totala a glandei, fara ” zone sanatoase” lasate pe loc, tocmai pentru a preveni reaparitia nodulilor; tratamentul cu tiroxina va fi urmat apoi toata viata; este usor de luat (1 comprimat pe zi, dimineata) si bine tolerat; daca nivelul TSH va fi mentinut normal, nu va exista tendinta la ingrasare; nu am date privind realizarea acestei operatii utilizand laserul; probabil ca interventia clasica ar fi totusi mai indicata;

– daca nu va operati, nodulii vor continua cel mai probabil sa creasca, putand evolua inferior (in interiorul cutiei toracice), cu simptome cauzate de compresia pe trahee si esofag; operatia pentru o gusa intratoracica este substantial mai complicata si presupune in multe cazuri sternotomie (taierea sternului) pentru a avea acces la glanda;

– analizele de sange arata doar ca productia de hormoni tiroidieni este normala; nu ofera niciun fel de detalii privind natura nodulilor;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (256)”

  1. REBUNA ZIUA,

    Am uitat sa va spun ca la data de 14-04-2010, rezultatele analizelor la FT4 = 0,47 ng/dl iar la TSH = 71,9 mIU/L. Mii de multumiri pentru ajutorul acordat bolnavilor care au nevoie de un sfat competent, printre care ma numar si eu !

    Cu multa stima,

    Marieta Botos

  2. Buna ziua,

    In sfarsit am rezultatul la unele analize (printre care si FT4 si TSH), deoarece unele au fost trimise la Bucuresti si mai dureaza. Cred ca nu trebuie sa va spun toata „povestea” de la inceput, deoarece sunt sigua ca o aveti, am „povestit” cu dvs., in data de 14-08-2010.
    Rezultatul analizelor : FT4 = 1,05 ng/dl ; TSH = 27,7 mIU/L . Am programare la dr. meu endocrinolog, numai vineri 17-09. Deci mai am de asteptat aproape o saptamana. Vreau sa va spun ca v-am ascultat si am urmat tratamentul prescris de dr. meu endocrinolog. Pentru hipotiroida acum cinci luni, „Euthyrox 25” 1 1/2 pe zi, iar pentru osteoporoza si tasare vertebrala T10-L1, acum o luna, „Nylex” spray nazal, un puf pe zi si la recomandarea dvs., „Coral D” (calciu natural 1500 mg si vit. D, imbogatit cu Magneziu si 73 de oligoelemente). Din pacate, din data de 14-08, cand am luat legatura cu dvs, starea mea de sanatate s-a inrautatit. Am dureri foarte mari la coloana vertebrala, mai ales in regiunea coccisului. Coloana vertebrala s-a modificat vizibil (efectiv s-a stambat si au iesit vertebre la vedere). Nu pot sta pe scaun, nu pot merge, iar cand stau intinsa parca un pic se amelioreaza durerile, dar nu mult. Cand nu mai rezist nici fizic si nici psihic, iau seara „Diazepam 10 mg” 1/2. In ultimele trei luni, am slabit 16 kg si nu mai am putere, obosesc nefacand nimic. Am probleme si cu picioarele, deoarece cel drept, ma doare de la sold pana la degete(durerea a inceput progresiv de la sold si incet incet a ajuns la degete). La cel stang, invers, a inceput de la degete si incet a ajuns acum pana dupa genunchi. Simt frig la oase si sunt foarte reci mai ales la genunchi si partea superioara a talpi, asta dupa ce ma scol din pat, cam la 20-30 minute. Dupa ce fica mea ma maseaza, exteriorul este cald in sfarsit, dar in interior simt rece la oase. La mana stanga, cateodata, imi amorteste degetul mic si inelarul, urcand amorteala, incet, incet tot mai sus. Nu am pofta de mancare si chiar daca mananc, dupa cateva inghitituri ma simt satula. Acum o luna, la ecografie am fost depistata cu litiaza biliara si hemangion hepatic, pentru care nu am primit nici un tratament(oare de ce?). Mai am inca o problema, urinez foarte des, chiar si dupa 5-10 minute, de la ultima urinare. Este adevarat ca beau multe lichide (1,5-2L) pe zi, dar asta, nu cred ca este explicatia. Nu pot dormi, ma trezesc dupa 1-2 ore, cu necesitatea imperioasa de a urina si dupa aceea adorm foarte greu. Dorm in medie cam 4-5 ore pe noapte. Nici psihic nu stau prea bine, avand in vedere ca acum un an am fost diagnosticata cu „Depresie majora cu stari de panica”, pentru care nu mai urmez tratament (am urmat cam o luna cu „Cipralex” si „Rivotril”, dar nu ma simteam bine si ajunsesem „o leguma”), mai ales ca dr. endocrinolog mi-a spus ca si aceasta boala vine tot de la hipotiroida si dupa tratamentul cu „Euthyrox 25” o sa-mi revin. Ce parere aveti, cam multe boli pentru un singur om, nu ? Va rog frumos sa-mi intelege-ti ingrijorarea si sa ma ajutati ! Va multumesc din suflet !

    Cu mult respect,

    Marieta Botos

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.