Răspunsuri la întrebări (305)

Daniela:

Buna seara.
Mi-ati raspuns la intrebarea nr. 289/31.10.2010. Am refacut analizele baiatului inainte de a incepe tratamentul la Sanador si rezultatele au fost:
TSH = 3.81uUlmL ( 0.35-4.94 )
ATPO = 29 ( <5.61 )
Dupa aceste rezultate credeti ca este cazul sa incepem tratamentul cu euthyrox 50 mg asa cu am primit initial recomandarea?

Dupa ce a vazut si aceste rezultate medicul de familie a zis sa facem totusi 3 luni tratament cu euthyrox 50 ca sa puna in repaus o perioada tiroida si sa opreasca si procesul autoimun. Nu prea am inteles ce-a vrut sa spuna, dar din cate am citit procesul autoimun nu se stopeaza cu euthyrox.Si mie mi se pare si prea mare doza, in conditiile unui TSH normal.
Va rog sa-mi spuneti si parerea Dvs. pentru ca sunt foarte derutata.
Oare un tratament cu euthyrox in acest moment, ar putea sa declanseze un hipotiroidism dupa oprirea lui ( avand in vedere ca a zis sa-i dau 3 luni)?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Raspuns:

– era util, asa cum am precizat si in raspunsul precedent, sa se masoare si nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina, care sunt, de multe ori, un indicator mai sensibil al tiroiditei autoimune la debut;

– tinand cont de datele existente, presupun ca o doza de Euthyrox de 25 micrograme/zi nu ar avea niciun efect nociv; pe de alta parte, daca exista un raspuns autoimun, nu-l va „calma” sau opri; din punct de vedere strict formal, aceste ultime analize nu justifica tratamentul; totusi, experienta personala a medicului care l-a consultat este importanta si nu trebuie ignorata;

– oricum, luand in considerare aceleasi date, diagnosticul nu este cert la acest moment; de aceea, monitorizarea (la 3-4 luni) este obligatorie, avand in vedere ca functia tiroidiana normala este esentiala pentru derularea normala a pubertatii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (305)”

  1. Buna ziua,

    Ma numesc Liana si am 25 de ani.Sunt intr-o foarte mare dilema si va rog sa ma ajutati.Am avut probleme cu menstruatia neregulata inca de la primele menstre, neregulata in sensul ca fara tratamentu cu anticonceptionale am menstre odata la 3-4 luni.Pana acum 2 luni am urmat un tratament cu anticonceptionale Diane 35.In momentul in care am intrerupt tratamentul cu anticonceptionale a inceput sa imi cada parul foarte tare(mai mult de 100 de fire pe zi).Este exclus sa imi cada din cazua stresului deoarece chiar nu sunt o persoana stresata si repet pana nu am intrerupt tratamentul cu anticonceptionale nu am avut nici o probleme cu caderea parului.Mi-am facut analiza la testosteron, la recomandarea medicului ginecolog, si a iesit in limite normale care sunt cuprinse inre 0.22 – 2.9 iar mie mi-a iesit 0.622.Acum urmeaza sa consult un medic endocrinolog pentru un consult la tiroida.V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:anticonceptionale influenteaza in vreun fel activitatea tiroidei ? Tiroida are vreo influenta asupra ciclului menstrual ? Nu am probleme cu greutatea, am 1.62 inaltime si 53 de kg.

    Va multumesc anticipat!
    Toate cele bune,

  2. Ma numesc Lacramioara B, am 40 de ani, operata in 2006 de noduli tiroidieni fiindu-mi extirpat doar lobul drept, biopsia prezentand celule Hurthle. Iau tratament cu Euthyrox 50 mg/zi. Urmeaza sa merg la control deoarece la ecografie mi s-a spus ca am noduli si pe partea stanga.
    Am doua fete de 10 si 13 ani. La indemnul unui prieten care e medic pediatru le-am facut analizele fetelor T3, T4, TSH, calciu ionic, magneziu. Le-am facut la Synevo tocmai pentru a fi sigura de rezultate corecte.
    Fetitei cele mici i-au iesit urmatoarele analize TSH 5.79 valorile normale fiind pana in 4.14, T3, T4 normale, caciu ionic 4.11, normal fiind de la 4.22 in sus. Are simptome vizibile ce corespund hipotiroidismului, inclusiv palpitatii, crampe musculare in zona inimii cu probleme de respiratie (EKG normal), oboseala, constipatie, dureri articulare, piele uscata, etc…
    Fetei cele mari i-au iesit T3, T4 normale, TSH 4.59, normal fiind 3.59, sideremie 133 normala fiind pana in 109, calciu ionic aproape de limita minima…Ciclul menstrual i-a venit la 12 ani si 8 luni si la fiecare 3 saptamani. La ea se observa insa predispozitie spre tiroida privind doar aspectul gatului.
    Fetele sunt foarte bune la invatatura, dar observ o oboseala foarte mare la ele…
    Din pacate sunt imobilizata la pat pentru ceva vreme din cauza unei operatii la coloana. Nici nu stiu incotro sa apuc, in zona noastra nu sunt specialisti endocrinologi pediatri. Pediatrul care a vazut analizele mi-a recomandat sa le dau 3 luni Eutyrox 50mg/zi, sa le refac analizele peste 3 luni si sa le masor si circumferinta gatului lunar.
    Va rog din suflet, ajutati-ma cu un sfat ! Chiar sunt disperata…
    Va multumesc anticipat!
    Cu respect,
    Lacramioara B.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.