Răspunsuri la întrebări (352)

Crina Duma:

Buna ziua si La multi ani!

Am 37 ani si in urma cu 4 ani am descoperit intamplator un nodul pe lobul stang al tiroidei un nodul de aprox 3cm. Nodulul a fost punctionat iar rezultatul a fost benign. Dupa 2 ani nodulul a inceput sa functioneze autonom asa ca in octombrie 2010 am fost programata pentru operatie la Institutul Parhon, unde s-a efectuat o hemitiroidectomie lob stang. Rezultatul histopatologic este urmatorul:
1. Microcarcinom papilar multifocal-focar intraparenchimatos LST de 0,3/0,2cm si focar marginal LST de 0,2/0,1cm.
2. Adenom folicular LST cu epitelii hiperplazice cu aspect marcat hiperfunctional
3.Un limfoganglion reactiv periistmic
N.L. Stadialitatea se va formula definitiv dupa examinarea piesei de totalizare.
Diagnostic citologic – nu este scris nimic
Cod citologic ST1/G1/RX
Cod stadializare PN0
Cod morfologic M8350/3
Stadializare PT1AM

In urma discutiei cu medicul chirurg s-a facut programarea pentru reinterventia chirurgicala pentru data de 23 mai 2011. Nu am avut o discutie cu medicul oncolog, medicul chirurg mi-a explicat ca la o asemenea stadializare nu se considera a fi urgenta operatia pentru indepartarea restului tiroidei.
Adevarul e ca sunt destul de confuza dupa acest rezultat si vreau sa va intreb daca exista un interval de timp optim de la prima operatie in care se efectueaza reinterventia chirurgicala si care ar fi riscurile daca as renunta la cea de a 2-a operatie si as opta pentru urmarirea periodica a lobului ramas.
Cu stima,
Crina Duma

Raspuns:

– focarele de carcinom papilar descoperite sunt de dimensiuni foarte reduse, de aceea nu se poate spune ca reinterventia este o urgenta; sigur, este indicat sa nu se intarzie foarte mult, dar riscul de evolutie a bolii in acest intreval (pana in mai) este destul de redus;

– fara operatia de totalizare exista riscul ca boala sa reapara, chiar peste multi ani, intr-o forma extinsa; orice cancer tiroidian multifocal (doua sau mai multe focare) sau cu focar situat marginal (in contact cu capsula tiroidei) impune indepartarea completa a tiroidei si utilizarea tratamentului cu iod radioactiv, tocmai pentru ca se considera ca riscul de recidiva/persistenta este mai mare;

– dupa operatia de indepartare a lobului ramas si utilizarea tratamentului cu radioiod sansele de vindecare sunt foarte mari, probabil in jur de 90-95%;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (352)”

 1. Buna ziua Am o problema legata de analize tiroidiene. In decembrie anul trecut in urma unor analize efectuate mi s-au depistat anticorpi antimitocondriali in valoare de 200. Ulterior extinzand investigatiile , ma refer la toata suita de teste autoimune, am depistat ca aveam ATPO 1500 UI/ml, restul hormonilor tiroidieni normali, ecografie tiroidiana normala. Mentionez ca inainte de analize facusem tratament 3 luni cu bronhovaxon. In data de 16 februarie 2011, imi repet analizele hormonale si mare surpriza ATPO 16 UI/ml, inclusiv FT4 si TSH normale. Mentionez ca in urma cu an, mai exact in vara lui 2009 toate analizele tiroidiene erau in limite normale , inclusiv ATPO. As dori sa stiu parerea dvs referitor la aceste anomalii. Multumesc!

 2. Tabacariu Janina

  Buna seara,
  Am revenit, la raspunsul pe care mi l-ati dat la consultatia nr 349, cu rugamintea de a ma ajuta in continuare cu un sfat.
  Dupa cum v-am precizat in comentariu, analizele erau facute in 25.oct.2010 si ,la recomandarea dvs, le-am repetat in 5.01.2011, astazi luand rezultatul.Rezultatele sunt urmatoarele (in paranteza sunt valorile de referinta):
  -Anti-Tiroglobulina =491(<40UI/ml)
  -Anti-TPO=22,1(<35UI/ml)
  -FT4=1,21(0,8-1,9 ng/dL)
  -T3=114(84-172)
  -T4=9,00(4,5-12,5)
  -TSH=9,12(0,4-4)
  Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa incep tratamentul si ce ar trebui sa fac in viitor (medicul meu imi recomandase ca dupa doua luni de tratament sa repet doar TSH).Analiza de urina nu am efectuat-o inca , nici nu stiu daca in Galati se face asa ceva.
  Cu stima , Tabacariu Janina

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.