Răspunsuri la întrebări (359)

aurelia:

Buna seara,
Domnule doctor inainte de a intrerupe euthyroxul pentru a doua cura de iod pe care trebuie sa o fac in februarie valoarea a fost de 0,01mg.In octombrie era de 0,03 dupa prima cura de iod (iau 5 zile 100mg si 2 zile 150mg Eut).As dori sa va intreb daca totusi aceasta valoare atat de mica este OK.Diagnosticul histo pat este cel de la intrebarea 212.Asa cum am promis am sa revin la cabinetul de la Anima dupa cura de iod.

Va multumesc anticipat

Raspuns:

– acest nivel scazut al TSH scade riscul de recidiva a bolii;

– pe de alta parte, aceasta valoare este ceva mai mica decat cea optima (in jur de 0.1 μUI/ml) si poate fi o indicatie pentru reducerea dozei de Euthyrox; era util de masurat si nivelul FreeT4, pentru aprecierea mai exacta excesului de hormoni tiroidieni;

– sigur, ajustarea dozei se va face dupa tratamentul cu iod radioactiv; va astept la control dupa radioiod si decidem atunci, si in functie de tiroglubulina si scanarea whole-body;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (359)”

  1. Buna ziua. ma numesc Raluca, am 22 de ani. In iulie 2009 am fost operata- tiroidectomie totala. Inainte de operatie, rezultatele analizelor erau in limite normale (TSH, FT4, FT3, calcitonina, Anti-TPO). La ecografie s-a vazut un nodul cu diametrul 4-5cm, puternic vascularizat, doi noduli de 2-2,5cm, si mai multi noduli mici. Am facut si o scintigrafie, nodulii fiind „reci”. Nu am facut punctie, a urmat direct operatia. Rezultatul a fost benign, diagnosticul final fiind gusa macronodulara. Ca urmare a operatiei, coarda vocala dreapta a ramas paralizata si am hipoparatiroidism (am luat Calcivid o perioada, acum iau calciu efervescent Sandoz si Alpha D3 de 0,5). Am luat initial Euthyrox de 100 (TSH a fost 38,75 cu valori de referinta 0,27- 4,2), apoi 150 (TSH-8,2), 175 (TSH 0,057), iar 150 (TSH 0,045).De fiecare data am facut analizele la 2-3 luni. In octombrie 2010 valoarea TSH era 2,3 luam Euthyrox o tableta de 100 si 1/2 de 25. Acum TSH este 8,6, cu aceeasi doza. Calciul ionic e 3,6 (val.de ref. 3,82-4,82), calciu seric 8,3 (val.de ref. 8,6-10,2). As avea cateva intrebari: in primul rand, daca as fi facut punctie, ar fi putut fi evitata operatia? este normal ca TSH sa nu fie in limite normale dupa atat de mult timp, desi am schimbat doza de fiecare data (exceptie dupa analizele din octombrie, cand am ramas cu aceeasi doza)? In final, ati putea sa-mi spuneti ce urmari are aceasta operatie pe termen lung (inclusiv hipoparatiroidismul), pentru ca nimeni nu mi-a vorbit despre asta (spre exemplu, sunt predispozitii spre alte afectiuni?)
    Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.