Răspunsuri la întrebări (360)

Stan Stefania:

Buna ziua, domnule doctor.
Ma numesc Stan Stefania, am 30 de ani si sufar de boala Basedow. Am descoperit-o in luna martie anul trecut. In prezent sunt normotiroidiana, in urma tratamentului pe care l-am urmat, cu thyrozol si de vreo doua luni, si cu euthyrox.
Cu o sapt in urma, mai exact pe 3 ianuarie, am aflat ca sunt insarcinata, si doctorita la care merg mi-a spus sa iau propyltiouracil, cate 10mg de 5 ori pe saptamana, plus euthyrox cate 1/2 de pastila de 25mg, in fiecare zi, ceea ce am si facut. Precizez ca euthyroxul il iau in combinatie cu thyrozol inca de acum 2 sau 3 luni, cate 1/2 de pastila de 25 mg de 5 ori pe sapt.
Problema este ca in aceasta saptamana, de cand am aflat ca sunt insarcinata, am continuat sa iau si thyrozol, alaturi de propicil si euthyrox.
TSH-ul efectuat in data de 10 ian. are valoarea de 3,07microUI/mL (valori normale 0.27-4.2).
Intrebarea mea este daca doza mare de antitiroidiene pe care am luat-o in ultima saptamana (datorita faptului ca am inteles gresit), dauneaza in vreun fel bebelusului. Doctorita m-a certat putin, dar mi-a zis ca pana la urma nu e f grav.
Mai precizez ca ultimul CM a fost in data de 2 dec 2010 si ca in urma controlului ginecologic efectuat in ziua de 07 ian, sarcina mea arata in felul urmator:
VGUM- 5 sapt +1 zi
VGUS= 4 sapt + 4 zile
Daca doriti sa aflati tot istoricul meu, mi-ati mai raspuns la o intrebare in data de 22 aprilie 2010 (intrebarea nr 171).
In prezent tratamentul meu este urmatorul:
10mg PTU pe zi de luni pana joi si 1/2 euthyrox de 25mg in fiecare zi.

Multumesc anticipat.

Raspuns:

– este foarte putin probabil ca asocierea celor doua antitiroidiene timp de o saptamana sa aiba vreun efect negativ semnificativ asupra copilului;

– testele defunctie tiroidiana (TSH si FreeT4) ar trebui monitorizate la 2 saptamani initial apoi, daca se mentin in limitele recomandate, la 4 saptamani pana la nastere;

– doza de PTU (10 mg/zi – daca este corect, si nu cumva 100 mg/zi) este foarte mica si este de vazut daca va reusi sa mentina o functie tiroidiana normala in prima jumatate a sarcinii;

– folosirea unui regim block-and-replace (adica antitiroidian de sinteza si l-tiroxina) este mai putin indicata in sarcina pentru ca, desi poate mentine TSH-ul matern in limite normale, are un efect diferit pe functia tiroidiana fetala; asta se intampla deoarece cea mai mare parte din l-tiroxina administrata este inactivata de palcenta, in timp ce antitiroidianul de sinteza este metabolizat intr-o proportie mai mica si poate bloca tiroida fetala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

5 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (360)”

  1. Dr. Claudiu Ţupea

    @POPOVICIU ANCA

    Datele prezentate sunt neclare – de ex. nu stiu daca dimensiunile nodulului sunt in centimetri sau milimetri.
    Apoi, in niciun caz nu va pot spune ce sa luati doar dupa o informatiile postate. Va recomand sa mergeti in consult la medicul care a recomandat tratamentul.

  2. Stimate domnule doctor,
    mama mea in varsta de 66 ani a fost operata de urgenta in Sibiu(noi locuind in Valcea) de glanda tiroida care a fost scoasa complect in data de 03.03.2011.(nu mai avem antecedente in familie)
    In 13.01 a venit rezultatul biopsiei care este urmatorul:
    ” Rezultat:
    Macroscopic:Fragment de 1/1/0,5 cm .
    Piesa dc tiroidectomie de 5/5/3 cm.
    Lob drept: multipli noduli coloizi si parenchimatosi, cel mai mare de 1cm diametru.
    Istm: aspect omogen.
    Lob stâng: multipli noduli coloizi si parenchimatosi, cel mai mare de 2 cm diametru si cel mai mic nodul albicios de 0,3 cm.
    Microscopic:
    La nivelul lobului tiroidian drept este prezent un focar dc carcinom papilar varianta foliculara de 0,8 cm diametru, format din celule cu nuclei alungi?i, atipici cu cromatina cu aspect de „sticla mata” cu suprapuneri si incizuri. Tumora nu infiltreaza capsula.
    La nivelul lobului tiroidian stang este prezent un al doilea focar de carcinom papilar varianta foliculara de 0.3 cm cu acelea?i caracteristici .La nivelul piramidei Lalouette este prezent un al treilea focar de carcinom papilar de 0.5 cm diametru. Acesta infiltreaza capsula tiroidiana si musculatura striata, ajungand in contact cu marginea de rezectie a piesei.
    Nu se evidentiaza emboli tumorali intralimfatici sau intravenosi in materialul examinat.
    Cei 2 linloganglioni peritiroidieni de la nivelul piesei sunt indemni de metastaze (0/2).
    In rest. parenchimul tiroidian prezinta modifcari caracteristice unei gu?i multinodulare.
    Concluzie: Carcinom papilar multifocal cu interesarea lobului drept, lobului stâng si a piramidei Lalouette, stadiul pl(m)3NMl oo.”
    (sper ca am scris corect termenii tehnici).

    Speranta mea este ca in raspunsul dumneavoastra sa gasesc o cale de rezolvare si o analiza obiectiva a gravitatii bolii.
    PS: Raspunsul medicului chirurg a fost de urgenta la Bucuresti sau Cluj pentru iod radioactiv.
    Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.

  3. buna ziua domnule doctor,
    ma numesc codrina moisa, am 32 de ani, sunt din piatra Neamt, nu am avut nasteri, iar in familie nu este nimeni care sa fi avut boli legate de glanda tiroida.Am fost diagnosticata in aprilie 2010 cu tiroidita autoimuna.
    Pe data de 26.03.2010 analizele pe care medicul endocrinolog mi le-a dat sa le fac au fost:
    – TSH 5 mUI/l (interval biologic de referinta 0,4 – 6)
    – FT4 1,59 ng/dl(interval biologic de referinta 0,8 – 1,9)
    – Anti TPO 33,42 AU/ml(interval biologic de referinta 20 pozitiv)

    In urma acestor analize am urmat un tratament cu eutyrox 25 timp de 3 luni.

    Pe data de 02.07.2010 am repatat analizele de mai sus cu urmatoarele valori:
    – TSH 0,29 mUI/l (interval biologic de referinta 0,4 – 6)
    – FT4 1,23 ng/dl(interval biologic de referinta 0,8 – 1,9)
    – Anti TPO 2,70 AU/ml(interval biologic de referinta 20 pozitiv)

    Medicul endocrinolog mi-a recomandat intreruperea tratamentului.

    Pana acum o luna m-am simtit bine, insa de la jumatatea lunii decembrie simptomele de nervozitate, oboseala, alternanta plans cu exaltare, stangularea gatului, toate acestea mi-au reaparut si nu am un curs firesc al vietii.

    Am fost diagnosticata corespunzator? Pentru ca medicul de la planning familial mi-a spus atat mie cat si sotului ca nu am voie sa raman insarcinata, daca este tiroidita autoimuna.
    ce ma sfatuiti sa fac in continuare? trebuie sa repet aceste analize?
    Ar trebui sa fac si analize mai amanuntite?

    Va multumesc

  4. BUNA ZIUA MA NUMESC ANCA AM 28 DE ANI SI AM O PROBLEMA CU TIROIDA AM LUAT FOARTE MULT IN GREUTATE SI MA SIMTEAM RAU AM MERS LA MEDIC SI MI-AM FACUT UN ECO TIROIDIAN SI MI-A IESIT GUSA NODULARA DREAPTA 1 NODUL CHISTIC IN LDH DE 6/4,7/5,2 CU INTARIRE POSTERIOARA MI-AM FACUT SI ANALIZELE TOATE LEGATE DE TROIDA SI MI-AU ISIT BUNE MI-A RECOMANDAT SA IAU 3 LUNI EUTHYROX 25 SI JODIT 100 LE-AM TERMINAT ACUM 3 SAPTAMANI DAR NU AM AJUNS LA MEDIC ACUM AM PULSUL FOARTE MARE VA ROG SA MA SFATUITI CE SA IAU SAU DACA E BINE CE AM LUAT DIN GREUTATE NU AM DAT JOS VA ROG SA MA AJUTATII CU STIMA SI RESPECT ANTICIPAT.

  5. Buna ziua! Sper sa am sansa sa primesc un raspuns de la dvs

    Intamplator am facut un eco abdominal si doctorul a vrut sa imi verifice tiroida.. Surpriza a fost ca au fost depistati mai multi noduli..Citez
    “Lob drept volum 4,3 cc, structura neomogena prin prezenta a doua leziuni cu aspect hipoecogen neomogen, bine delimitate, avasculare unul aprox 5,3 mm/2 mm , peritraheal, celalalt de aprox 5,7 mm/3,4 mm, localizat mai anterior
    Lob stang volum 3 cc, structura neomogena, la jonctiunea cu istmul, se vizualizeaza un nodul hipoecogen de aprox 9,7 mm/6 mm, bine delimitat, cu vascularizatie periferica moderata.

    Istm 5 mm fara leziuni nodulare

    Pe intreaga arie tiroidiana se vizualizeaza multiple leziuni milimetrice nesistematizate.

    In adiacenta lobului stang , caudal- masa nodulara hipoecogena, fara vascularizatie decelabila ecografic, de aprox 8,3 m -posibil glanda paratiroida cu aspect hiperplazic

    In ansamblu vascularizatia tiroide este normala

    -trahee, vase cervicale – in limite normale
    -absenta vizualizarii de adenopatii”

    Analize
    Anti-tiroglobulina 108 Ul/ml (valori normale mai mici de 115)
    Anto TPO 20 Ul/ml (valori normale mai mici d 34)
    FT4 22,9 pmol/L (valori normale 12-22)
    TSH 1 U/ml (valori normale 0,27-4,2)

    Enocrinologul mi-a recomandat tratament cu Euthyrox.. sa incep cu 25 mg si gradat sa ajung la 100 mg pe zi , cu o noua monitorizare ( eco si analize)in mai. El spera ca nodulii se vor mai micsora dar nu e sigur ca voi raspunde la tratament.

    Eu sunt ingrijorata .. Mie mi se pare ca ar trebui sa fiu evaluata pentru o biopsie si eventuala operatie. Nu ma simt sigura cu acest tratament.

    Am 45 de ani, greutate relativ normala (80 kg la 1,78 inaltime).

    Din cate stiu un var din partea tatei a avut probleme cu tiroida, a fost operat la Parhon si a facut tratament cu iod radioactiv. Nu stiu alte amanunte .. Cred ca a fost cancer dar nu stiu ce tip.

    Dvs ce ma sfatuiti?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.