Răspunsuri la întrebări (361)

Raluca:

Buna ziua. ma numesc Raluca, am 22 de ani. In iulie 2009 am fost operata- tiroidectomie totala. Inainte de operatie, rezultatele analizelor erau in limite normale (TSH, FT4, FT3, calcitonina, Anti-TPO). La ecografie s-a vazut un nodul cu diametrul 4-5cm, puternic vascularizat, doi noduli de 2-2,5cm, si mai multi noduli mici. Am facut si o scintigrafie, nodulii fiind “reci”. Nu am facut punctie, a urmat direct operatia. Rezultatul a fost benign, diagnosticul final fiind gusa macronodulara. Ca urmare a operatiei, coarda vocala dreapta a ramas paralizata si am hipoparatiroidism (am luat Calcivid o perioada, acum iau calciu efervescent Sandoz si Alpha D3 de 0,5). Am luat initial Euthyrox de 100 (TSH a fost 38,75 cu valori de referinta 0,27- 4,2), apoi 150 (TSH-8,2), 175 (TSH 0,057), iar 150 (TSH 0,045).De fiecare data am facut analizele la 2-3 luni. In octombrie 2010 valoarea TSH era 2,3 luam Euthyrox o tableta de 100 si 1/2 de 25. Acum TSH este 8,6, cu aceeasi doza. Calciul ionic e 3,6 (val.de ref. 3,82-4,82), calciu seric 8,3 (val.de ref. 8,6-10,2). As avea cateva intrebari: in primul rand, daca as fi facut punctie, ar fi putut fi evitata operatia? este normal ca TSH sa nu fie in limite normale dupa atat de mult timp, desi am schimbat doza de fiecare data (exceptie dupa analizele din octombrie, cand am ramas cu aceeasi doza)? In final, ati putea sa-mi spuneti ce urmari are aceasta operatie pe termen lung (inclusiv hipoparatiroidismul), pentru ca nimeni nu mi-a vorbit despre asta (spre exemplu, sunt predispozitii spre alte afectiuni?)
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

Raspuns:

– nu era de evitat operatia nici dupa punctie, cel mult putea fi temporizata; la 22 de ani nu puteati sta cu noduli tiroidieni atat de mari, chiar benigni fiind; foarte probabil, in timp gusa ar fi crescut, putand comprima organele invecinate (cu dificultati la respiratie si inghitire) si evolua intratoracic, complicand astfel interventia chirurgicala;

– cazul dvs este interesant din perspectiva acestor oscilatii ale TSH si a imposibilitatii de a stabili o doza care sa-l mentina in limite normale pe termen lung; in opinia mea, sunt doua explicatii posibile:

  1. aderenta la tratament nu este completa; altfel zis tratamentul nu a fost urmat (intotdeauna) zilnic;
  2. asocierea cu tratamentul cu calciu; preparatele ce contin calciu pot scadea absorbtia Euthyroxului; de aceea va recomand sa luati calciul la cel putin 4 ore dupa Euthyrox;

– lipsa tirodei poate fi compensata prin tratamentul de substitutie, desigur, cu conditia ca TSH sa fie mentinut normal;

– la fel, daca nivelul calciului este pastrat normal, nu vor exista efecte adverse ale hipoparatiroidismului; hipocalcemia cronica (consecinta lezarii glandelor paratiroide) determina cresterea excitabilitatii neromusculare (furnicaturi, amorteli, chiar contracturi musculare involuntare) si creste riscul pentru cataracta precoce;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (361)”

  1. Buna seara! Ma bucur ca pot comunica ,sau primi cateva sugestii ,in acest mod.Am fost internata cu diag. „Gusa polinodulara plonjanta intratoracic ,cu fenomene de compresiune”
    Sunt operata din 05.09.2014 de tiroida-„Tiroidectomie totala,Toracotomie exploratorie”la Timisoara
    Rezultatul histopatologic este NEGATIV.
    Sunt inca in medical,chiar daca s-au rezolvat toate problemele medicale,cu exceptia uneia –vocea este inca ragusita,ORL-istul ,mi-a spus ca am pareza a corzii vocale drepte.
    Problema dureroasa este ca, sunt invatatoare si am nevoie de voce.Mai am trei ani pana la pensie,dar nu doresc sa-mi inchei inca ,astfel cariera.
    Da-ti-mi,va rog ,cateva lamuriri,daca pot sa sper in a-si reveni ,cum pot sa o ajut(am avut Prednison,o sapt.,Milgama tot timpul,cu intrerupere de o luna ,cand am facut B1 si B6 inj.).
    M-am gandit,chiar daca pare o fantezie,sa incep semestrul al II-lea,folosind o lavaliera(la guler)sa-mi amplific vocea. Am luat in calcul sa-mi fac si orarul ,cu prof. de la clasa, astfel incat sa pot avea cate o ora pauza de voce.V-as ruga sa ma ajutati cu sfaturi !!!
    Cu multumiri,V.V.

  2. Buna ziua! As dori sa itreb ce inseamna gusa macromodulara toxica concret?????? M ama mea a fost diagnosticata astfel , anul trecut am fost operata cu tiroida in urma careia mi s-a extirpat tiroida .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.