Răspunsuri la întrebări (366)

Lucian:

Buna Ziua! Am 30 de ani, sex masculin, si am pe lobul stang un nodul solid de 2 cm cu structura neomogena , partial necrozat, vascularizat, greu sesizabil la palpare. Analizele de sange pt. tiroida imi ies in limite normale. Stare de sanatate mereu a fost buna, in familie nimeni nu are probleme cu tiroida.
Nodulul l-am descoperit acum 4 ani la o ecografie pe care am facut-o pentru o cu totul alta problema(o glanda salivara). Dupa ce l-am descoperit am facut ecorafie in fiecare an. La inceput masura 1,7 cm, si trei ani la rand a avut aceasta dimensiune, ultima ecografie arata ca acesta a crescut in ultimul an cu 3 mm.
Am refuzat punctia. Inca de acum 4 ani, nodulul avrea aceiasi structura iar doctorul mi-a spus ca este un nodul foarte vechi. Eu nu vreau sa il scot, si punctia am inteles ca nu poate da diagnosticul de malignitate 100% corect. Si atunci ma gandesc ca nu are rost sa il intep. Dumneavoastra ce imi recomandati? Puteti va rog sa-mi spuneti daca un nodul care este cu siguranta vechi de cel putin 15 ani poate fi malign? (Si inca un scurt comentariu _ ma gandeam la cauzea aparitiei nodulului_ cand eram mic la 6 ani, a fost cernobalul si s-au distribuit de la farmacii pastile cu Iod. Eu am inghitit intr-o clipa de neatentie a mamei, toate pastilele din casa, doza pentru 5 persoane. Poate fi aceasta cauza?)
Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– nicio procedura medicala diagnostica nu are o acuratete de 100% , deci nu cred ca problema se poate pune in acest fel; ceea ce conteaza este daca in cazul dvs punctia tiroidiana cu ac subtire poate ajuta la clarificarea diagnosticului si daca rezultatul poate influenta decizia terapeutica; si raspunsul este, fara indoiala, da;

– faptul ca nu a crescut (semnificativ) in acest interval de 4 ani este oarecum linistitor dar nu exclude posibilitatea unui cancer tiroidian; trebuie sa stiti ca un nodul tiroidian unic, mai mare de 1-1.5 cm, la un barbat tanar este in sine suspect; vascularizatia la interior reprezinta un alt motiv de ingrijorare;

– recomandarea mea este sa faceti punctia-biopsie, chiar daca sunt date care pot sugera ca nodulul este benign; cancerele tiroidiene comune (papilar si folicular) au o rata scazuta de multiplicare celulara, focarele putand ramane cu dimensiuni constante mult timp;

– aparitia nodulului nu are nicio legatura cu doza mare de iod de la 6 ani; poate avea insa legatura cu radiatiile provenite din accidentul de la Cernobal;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (366)”

  1. Buna ziua, Sunt din Brasov, si as vrea sa stiu daca pentru punctia tiroidiana cu ac subtire pentru clarificarea diagnosticului nodului tiroidian, imi puteti recomanda cel mai bun loc din tara unde pot sa fac acest lucru. Ma gandesc ca poate la Parhon(de exemplu) experienta, aparatura si alte lucruri pot da mai informatii mai precise pentru clarificarea diagnosticului. Sau ma insel? Este o operatie simpla ce poate fi facuta oriunde?

    Va multumesc anticipat.

  2. Stimate domnule doctor,
    mama mea in varsta de 66 ani a fost operata de urgenta in Sibiu(noi locuind in Valcea) de glanda tiroida care a fost scoasa complect in data de 03.03.2011.(nu mai avem antecedente in familie)
    In 13.01 a venit rezultatul biopsiei care este urmatorul:
    ” Rezultat:
    Macroscopic:Fragment de 1/1/0,5 cm .
    Piesa dc tiroidectomie de 5/5/3 cm.
    Lob drept: multipli noduli coloizi si parenchimatosi, cel mai mare de 1cm diametru.
    Istm: aspect omogen.
    Lob stâng: multipli noduli coloizi si parenchimatosi, cel mai mare de 2 cm diametru si cel mai mic nodul albicios de 0,3 cm.
    Microscopic:
    La nivelul lobului tiroidian drept este prezent un focar dc carcinom papilar varianta foliculara de 0,8 cm diametru, format din celule cu nuclei alungi?i, atipici cu cromatina cu aspect de “sticla mata” cu suprapuneri si incizuri. Tumora nu infiltreaza capsula.
    La nivelul lobului tiroidian stang este prezent un al doilea focar de carcinom papilar varianta foliculara de 0.3 cm cu acelea?i caracteristici .La nivelul piramidei Lalouette este prezent un al treilea focar de carcinom papilar de 0.5 cm diametru. Acesta infiltreaza capsula tiroidiana si musculatura striata, ajungand in contact cu marginea de rezectie a piesei.
    Nu se evidentiaza emboli tumorali intralimfatici sau intravenosi in materialul examinat.
    Cei 2 linloganglioni peritiroidieni de la nivelul piesei sunt indemni de metastaze (0/2).
    In rest. parenchimul tiroidian prezinta modifcari caracteristice unei gu?i multinodulare.
    Concluzie: Carcinom papilar multifocal cu interesarea lobului drept, lobului stâng si a piramidei Lalouette, stadiul pl(m)3NMl oo.”
    (sper ca am scris corect termenii tehnici).

    Speranta mea este ca in raspunsul dumneavoastra sa gasesc o cale de rezolvare si o analiza obiectiva a gravitatii bolii.
    PS: Raspunsul medicului chirurg a fost de urgenta la Bucuresti sau Cluj pentru iod radioactiv.
    Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.