Răspunsuri la întrebări (383)

marian b:

Domnule Doctor a-m citit aprope tote raspusurile la intrebari!si va apreciez pentru ce faceti..
A-si dori sa va las si eu o intrebare;am 38 de ani,in familie nu au existat probleme cu tiroida.De 2 luni jumate am avut o jenare la maru lui adam in partea dreapta jos,am fost sa fac o ecografie tiroidiana si am fost dianosticat cu un Chist tiroidian lobul drept de 9mm,functional glanda tiroida este in limite normale.Am facut si analizele;TSH 2,90
FT4 1,1 si mi sa prescris un trtament,nu pentru glada ,pentru chist.Tratamentu este;Jodthyrox 100/130,8,tador 25 mg, 10 coprimate filmate,cipcal 500.Sint forte speriat ,si vreu sa va itreb daca acest chist ieste vindecabil cu acest tratament sau trbuie operat.
Va multumesc si astept raspusul dumneavoastra!!

Raspuns:

– in primul rand va pot spune ca disconfortul de la nivelul gatului nu are o cauza tiroidiana; un chist (nodul) de 9 mm este mult prea mic pentru a putea provoca vreo compresie pe organele invecinate;

– daca formatiunea vizualizata ecografic este intr-adevar un chist (adica are continut lichidian), tratamentul supresiv cu l-tiroxina si iod nu va avea niciun efect benefic asupra lui; pe de alta parte, doza destul de mare de hormon tiroidian (100 micrograme) din Jodthyrox poate induce manfestari de hipertiroidie;

– in opinia mea, cea mai buna atitudine este monitorizarea ecografica periodica – la 3-4 luni; nu exista un tratament medicamentos care sa fie eficient pe un nodul tiroidian chistic; indicatia pentru o interventie chirurgicale se poate pune doar daca va creste mult in dimensiuni, nu cand are 9 mm; acest mic chist poate ramane la aceleasi dimensiuni mult timp, fara a deranja cu ceva, deci punerea problemei in termeni de „vindecabil/nevindecabil” este usor exagerata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

5 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (383)”

  1. negrau cristian

    Domnule doctor am si u o intrebare daca îmi puteti răspunde acum vreo patru ani pe maru lui adam mai aparut o galma si am mers la doctor mia facut o incizie si mai dat un tratament de acolo mi exstras un lichid vascos alb galbui acum vreo doi ani mai aparut iar am fost din nou la medic si iar mai extras de acolo acel as lichid acum de vreo doua zile ma dore iar locul acela si pana acuma nu mi au zis un diagnostic dar nici cum sa scap de el țin sa precizez ca la mine nu se observa maru lui adam si nu stiu cum sa scap de aceasta problema si nici nu stiu ce e

  2. Buna ziua domnule doctor.Am 30 de ani la un consult ecografic mi s a descoperit un chist cu lichid de 22/18mm cu intarire posterioara.Datorita faptului ca imi provoca disfonie am cerut sa mi se faca o punctie.In urma punctiei a ajunsla 19/13mm.Mi s a prescris tratament cu euthirox.Tsh si ft4 sunt in limite normale.Imi este foarte frica de tratametul cu Euthirox din cauza reactiilor adverse.Ce credeti ca ar fii mai bine tratamentul medicamentos sau chirurgica?

  3. Marian b.intrebarea 383.
    V-a multumesc mult pentru raspuns!si va apreciez pentu ce-a ce faceti.
    Tratamentu prescris nu are nici o relevanta asupra Chistului de 9mm,si
    i-mi pote agrava sanatatea.
    A-m luat doar 3 zile ;astazi find ultima zi,acest tratament
    erea prescris pe o perioada de 2 luni.
    Daca nu intram in contact cu dumneavostra; faceam o gresala foarte
    mare
    in viata,care i-mi periclita sanatatea.
    Deci singura solutie este;urmarirea periodica ,sa fac ecograf o data la 3-4 luni.
    Va multumesc!si daca imi mai puteti spune ,daca am procedat bine intrerupind tratamentu-l.
    Sa va dea Dumnezeu sanatate!

  4. Buna ziua,

    Am 35 ani si de 3 ani incerc sa am un copil.Asa am ajuns in 5 nov 2009 sa fac o eco la tiroida si niste analize de sange.
    La eco au aparut mici noduli de 3-4 mm pe lobul stg;lobul dr liber

    val.ref
    ac-tpo 148.55 ( 5.61)
    ac-tg 38.4 (<34.4)
    tsh 2.41 (0.35-4.94)
    free t4 1.10 (0.70-1.48)

    In 3 nov 2010 am refacut eco tiroida si pe lobul dr a aparut un nodul de 2cm. Punctia a iesit buna,analizele bune,ac tpo si ac tg,tsh au fost la fel ca in anul 2009. calcitonina buna,CEA buna.La recomandarea dr am fecut operatia pe 10 ianuarie la Parhon cu dna dr Ionescu.Trebuia sa fie scoasa doar partea dr dar in urma exteporaneului a scos toata tiroida.La extaporaneu s-a dovedit ca acel nodul de 2 cm era de fapt un ggl metastazat lipit cumva de tiroida sau in tiroida,nici acum nu am inteles prea bine(pt dr Ioachim a fost o MARE surpriza,dansul fiind convins ca este paratiroidita cronica),dar nu gasea focarul.

    Rezultatul histopatologic

    1 microcarcinom papilar multifocal:facar LDT marginal invaziv de 0,3/0,4 cm si microfocale de dimensiuni milimetrice si foliculare situate in parenchimul adiacent si la distanta unele marginal subcapsular.
    2 limfoganglion adiacent focarului principal cu metastaza izotructurala
    3 patru limfoganglioni reactivi
    4 parenchim tiroidian de fond cu aspect de tiroidita focala

    cod citologic ST1/G1/R1
    cod stadializare PN1A
    cod morfologic M8350/3
    stadializare PT3MB

    Va rog sa-mi spuneti cat este de grav,nu inteleg codurile si cum sa "traduc" rezulttul histopatologic.Stiu ca e cancer dar credeti ca a plecat ceva mai departe de acel ggl lipit de tiroida?
    Am sa ma fac bine? La iod merg pe 7 martie.
    Sunt foarte sperita si suparata pt ca eu voiam sa incep procedurile pt fiv si cand colo ma procopsii cu un cancer.
    Dr Ioachim mi-a zis ca am fost norocoasa ca acel ggl a fost acolo pt ca altfel nimeni nu ma opera pt niste noduli mici de 3-4 mm.
    Si cum de analizele au fost bune(vsh, fibrinogen,hemoleucograma,si celelalte analize preoperatorii) si eu aveam cancer?

    Va multumesc anticipat.

  5. Buna ziua domnule doctor. Ma numesc Cristina si v-am mai scris la intrebarea nr.371 in legatura cu tiroidita autoimuna si va multumesc pentru raspunsurile primite.
    Asa cum ati presupus si dvs, la ecografie s-au vazut chisturi pe ambele ovare ( aspect micropolichistic, diametrul max 10 mm la dr si 13.5mm la stg, trompe nu se vizualizeaza, fund de sac douglas fara lichid). Mentionez ca am mai avut o asfel de problema acum 5 ani (chist de 3*4 cm tratat cu anticonceptionale).
    Desi am efectuat ecografia in ziua 12 (joi 3 feb) medicul ginecolog mi-a recomandat sa mai fac una luni, in ziua 16. Ultima mentruatie a fost pe 5 ianuarie (penultima pe 8 decembrie), doctorul spunandu mi ca sangerearea care a inceput pe 23 ianuarie (la doar 19 zile) nu a fost o menstruatie propriu-zisa (desi a durat 6 zile si nu a fost cu nimic diferita).
    Va intreb daca trebuie facuta urmatoarea ecografie chiar luni, pentru ca nu am fost intrebata exact de regularitatea CM si nici nu am primit prea multe detalii si disponibilitate din partea doctorului. Am inteles ca trebuie monitorizata situatia sa vedem daca se produce ovulatia. Mi s-a recomandat sa fac analiza FSH, LH, estradiol, testosteron, si prolactina in zilele 3-5 CM si luna viitoare alta ecografie in zilele 9, 11 sau 13.
    Voi veni la dvs cu repetarea TSH la 6 saptamani si analizele de mai sus dupa ce le voi face. Aceasta fiind situatia, as vrea sa va intreb daca in afara de aceste analize ar mai trebui facute si altele in cazul ovarului polichistic si care ar trebui sa fie frecventa ecografiilor pana la urma? Tiroidita autoimuna este o posibila cauza pentru ovarul polichistic?
    Va multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.