Răspunsuri la întrebări (420)

Ramona:

Ramona – 30 ani
In urma unei stari foarte proaste ( palpitatii, insomnii, oboseala, lipsa pofetei de mancare) mi s-a recomandat un consult endocrinologic si analize. Mentionez ca TSH 0,547 ( valori normale 0,4- 4,0), ATPO – 15, Ca ionic- 3.8, restul analizelor fiind in limite normale, menstruatia regulata. Am consultat doi medici endocrinologi: primul mi-a pus diagnosticul de hipertiroidism subclinic si mi-a dat tyrozol 5mg/zi, al doilea a zis ca acest TSH scazut este cauzat de o stare de stress puternic si mi-a dat sa iau 2 luni calciu si magneziu. Eu acum nu stiu ce sa fac. Ce ma sfatuiti
?

Raspuns:

– este evident ca TSH-ul se afla in limite normale; pe de alta parte, hipertiroidism subclinic inseamna TSH sub limita inferioara a normalului in asociere cu niveluri normale ale FreeT3 si FreeT4; este clar deci ca primul diagnostic este fortat si ca tratamentul cu Thyrozol nu este indicat;

– legat de a doua explicatie (TSH scazut pe fond de stres): TSH-ul nu este scazut, este NORMAL; de ce trebuie cautate explicatii pentru un TSH normal?

– totusi, tratamentul cu calciu si magneziu poate fi administrat, fiind in esenta lipsit de efecte adverse;

– recomandarea mea este sa repetati peste 8-10 saptamani TSH si FreeT4, ca masura de precautie; doar daca rezultatele vor fi anormale se poate pune problema unui tratament specific;

– oricum, luand in considerare analizele prezentate, cauza starilor dvs din prezent nu este o problema tiroidiana;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (420)”

  1. Buna ziua,
    Apelez la dumneavoastra in speranta ca voi gasi un raspuns referitor la intrebarea pe care o am.
    In urma cu 3 luni am fost diagnosticata cu boala Basedow. Am varsta de 21 de ani. Am observat tiroida marita si am decis sa merg la un consult endocrinologic. Am facut analize care au iesit in felul urmator :
    – TSH: 0.005 – microIU/mL- valori normale: 0.27-4.20
    – ATPO: 600.0 – Ul/mL – valori normale: 0-34
    – Anti receptor TSH (TRab)rezultat: >40 – limita de decizie clinica( sensibilitate 96%, specificitate 99%pentru detectarea bolii Graves)

    In urma acestor rezultate mi s-a prescris tratament cu Tyrozol de 10 mg- 3 pastile/ zi ca ulterior sa mi se scada doza la 2 pastile de 10 mg /zi. In prima luna de administrare menstruatia mi s-a dereglat. A intarziat o saptamana.
    In urma acestui tratament mentionez ca m-am ingrasat in jur de 10 kg si am inteles ca este normal pentru ca pacientii care sufera de boala basedow slabesc foarte mult iar dupa tratament medicamentos se ingrasa. Eu insa nu slabisem deloc inainte de tratament. Singurele simptome pe care le aveam erau durerile de cap, nervozitatea, insuportabilitatea la caldura, ochii umflati dimineata care pe parcursul zilei isi reveneau, intoleranta la lumina puternica, lacrimarea ochilor.
    Iau in continoare tratamentul cu Tyrozol. Iau de asemenea si calciu magneziu D3. Simtomele s-au mentinut. Am fost si la un consult oftalmologic si mi s-a spus ca momentan ochii sunt in limite normale.Dar eu in continoare ma trezesc cu pleoapele umflate.

    Chiar daca se stabilizeaza tiroda, afectiunea oculara poate sa evolueze? In cazul in care decid sa fac o interventie chirurgicala (tiroidectomie) riscul de a evolua afectiunea oculara ramane? Sau dispar toate simptomele bolii? Care considerati dvs ca este cea mai indicata cale pe care trebuie sa o urmez in conditiile in care am aceasta boala? Am inteles ca tratamentul cu tyrozol poate sa dea rezultate, dar dupa stabilizare boala poate recidiva. Plus ca, tyrozolul are si efecte adverse daca este luat pe termen lung. Credeti ca interventia chirurgicala este cea mai buna solutie? Problema ochilor ramane chiar daca ma operez?
    Mai mentionez ca in ultimele zile am remarcat la nivelul mainilor(degetelor) faptul ca pielea este foarte uscata, se exfoliaza si raman pete rosii.
    Precizez ca nu am rude de gradul I cu boli de tiroida.
    Va multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.