Răspunsuri la întrebări (419)

ADELA:

Buna ziua,
este vorba de tatal meu in varsta de 64 ani, fara antecedente personale patologice si nici heredocolaterale care si-a facut intamplator o dozare de hormoni tiroidieni in urma careia s-a constatat o valoare a TSHului sub limita normalului, FT3, FT4 fiind in limite normale.
TSH=0.1843 (0.35-4.94)
FT3=3.15 (1.71-3.71)
FT4=0.95 (0.70-1.48)
A urmat apoi o ecografie tiroidiana al carei rezultat este urmatorul:
Tiroida cu LD de 22/22/33 mm, istm 3 mm, LS de 18/15/36 mm cu structura neomogena. In LD tiroidian se vizualizeaza un nodul de 17/9 mm solid, hiperecogen, neomogen cu halou hipoecogen, cu o calcificare micronodulara si vascularizatie periferica accentuata si centrala. In LS tiroidian formatiune de 8.5/6 mm hipoecogen, omogen, net delimitat, intens vascularizat. Fara adenopatii laterocervicale.
Rugamintea mea este sa-mi explicati rezultatul atat al ecografiei cat si al analizelor hormonale, precum si un sfat cu ce este de facut in continuare.
Va multumesc,
Adela M

Raspuns:

– nivelul usor scazut al TSH indica, in mod obisnuit, un minim exces de hormoni tiroidieni; in combinatie cu rezultatul ecografic sugereaza posibilitatea ca unul sau ambii noduli gasiti sa produca autonom hormoni tiroidieni; asta inseamna ca sinteza hormonala nu mai este sub controlul centrilor din hipofiza si hipotalamus; pe larg despre afectiunile respective, aici si aici;

– primul pas logic este scintigrafia tiroidiana cu iod radioactiv; aceasta va arata daca nodulii sunt captanti („calzi”) sau necaptanti („reci”); un nodul cald este 99% benign si trebuie doar urmarit (ecografie si teste de laborator) periodic pentru ca in timp poate creste si declansa o hipertiroidie clinica; hipertiroidia clinica (TSH supresat, FT3 si/sau FT4 peste limita superioara a normalului) creste major riscurile cardiovasculare si de osteoporoza, in special la varsta a III-a;

– daca nodulii sunt reci sau scintigrafia nu se poate efectua, cel putin cel mai mare ar trebui punctionat pentru a-i stabili natura (benign/malign); nodulul din lobul stang ar trebui monitorizat ecografic si punctionat si el daca creste;

– oricum, TSH si FreeT4 trebuie repetate in 4-6 saptamani; daca supresia TSH se accentueaza, tratamentul este indicat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (419)”

  1. Buna ziua!Am 36 de ani,am fost diagnosticata cu hipertiroidie in urma cu un an,in urma sfaturilor dvs am reusit sa ajung la valori normale ale TSH 1,26.
    Am avut valori normale timp de 5 luni.Acum sunt insarcinata -12saptamani,am urmat tratament cu gynipral la indicatia medicului ginecolog,problema este ca acum mi-a scazut iar TSH.. 0.300
    Medicul endocrinolog mi-a zis ca nu pot lua trat cu Thyrozol pe perioada sarcinii,intrebarea mea este daca aceasta scadere a TSH-lui poate fi cauzata de gynipral si daca pot luat trat. cu Thyrozol 2.5-mg/zi(fara a afecta fatul).Medicul ginecolog mi-a spus sa nu iau deocamdata nici un tratatment,ma intreb totusi daca nu exista riscul sa pierd sarcina mai tarziu din cauza tiroidei sau ca bebe sa fie cu probleme

  2. Buna ziua,
    Apelez la dumneavoastra in speranta ca voi gasi un raspuns referitor la intrebarea pe care o am.
    In urma cu 3 luni am fost diagnosticata cu boala Basedow. Am varsta de 21 de ani. Am observat tiroida marita si am decis sa merg la un consult endocrinologic. Am facut analize care au iesit in felul urmator :
    – TSH: 0.005 – microIU/mL- valori normale: 0.27-4.20
    – ATPO: 600.0 – Ul/mL – valori normale: 0-34
    – Anti receptor TSH (TRab)rezultat: >40 – limita de decizie clinica( sensibilitate 96%, specificitate 99%pentru detectarea bolii Graves)

    In urma acestor rezultate mi s-a prescris tratament cu Tyrozol de 10 mg- 3 pastile/ zi ca ulterior sa mi se scada doza la 2 pastile de 10 mg /zi.
    In urma acestui tratament mentionez ca m-am ingrasat in jur de 10 kg si am inteles ca este normal pentru ca pacientii care sufera de boala basedow slabesc foarte mult iar dupa tratament medicamentos se ingrasa. Eu insa nu slabisem deloc inainte de tratament. Singurele simptome pe care le aveam erau nervozitatea, insuportabilitatea la caldura, ochii umflati dimineata care pe parcursul zilei isi reveneau, intoleranta la lumina puternica, lacrimarea ochilor.
    Iau in continoare tratamentul cu Tyrozol. Iau de asemenea si calciu magneziu D3. Simtomele s-au mentinut. Am fost si la un consult oftalmologic si mi s-a spus ca momentan ochii sunt in limite normale.Dar eu in continoare ma trezesc cu pleoapele umflate.

    Chiar daca se stabilizeaza tiroda, afectiunea oculara poate sa evolueze? In cazul in care decid sa fac o interventie chirurgicala (tiroidectomie) riscul de a evolua afectiunea oculara ramane? Sau dispar toate simptomele bolii? Care considerati dvs ca este cea mai indicata cale pe care trebuie sa o urmez in conditiile in care am aceasta boala? Am inteles ca tratamentul cu tyrozol poate sa dea rezultate, dar dupa stabilizare boala poate recidiva. Plus ca, tyrozolul are si efecte adverse daca este luat pe termen lung. Credeti ca interventia chirurgicala este cea mai buna solutie? Problema ochilor ramane chiar daca ma operez?
    Mai mentionez ca in ultimele zile am remarcat la nivelul mainilor(degetelor) faptul ca pielea este foarte uscata, se exfoliaza si raman pete rosii.
    Precizez ca nu am rude de gradul I cu boli de tiroida.
    Va multumesc.

  3. Ramona – 30 ani
    In urma unei stari foarte proaste ( palpitatii, insomnii, oboseala, lipsa pofetei de mancare) mi s-a recomandat un consult endocrinologic si analize. Mentionez ca TSH 0,547 ( valori normale 0,4- 4,0), ATPO – 15, Ca ionic- 3.8, restul analizelor fiind in limite normale, menstruatia regulata. Am consultat doi medici endocrinologi: primul mi-a pus diagnosticul de hipertiroidism subclinic si mi-a dat tyrozol 5mg/zi, al doilea a zis ca acest TSH scazut este cauzat de o stare de stress puternic si mi-a dat sa iau 2 luni calciu si magneziu. Eu acum nu stiu ce sa fac. Ce ma sfatuiti?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.