Răspunsuri la întrebări (499)

veronica:

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri, sunt insarcinata in 31 saptamani si foarte speriata, in urma unor analize mi s-a gasit o hipotiroidie subclinica.
valori analize
eco tiroidian LTD=13/52/17 vol 5,7
LTS=14/54/15 vol 5,7 aspect hipogen moderat
Ac anti TPO = 14 u/l
Ac anti TG =11 u/l
in data 05.05.2011 TSH 7.13 si FT4 0,91
mi s-a prescris tratament cu eutyrox 25mg 1/4tb/zi apoi 1/2tb/zi dupa 10zile
am repetat analizele 01.06.2011 TSH 7,38 si FT4 0,89
sunt foarte speriata bebele meu ar putea fi afectat neurologic din cauza deficitului meu de hormoni tiroidieni sau daca anticorpi sunt negativi nu se transmite…..?
eutyroxul afecteaza copilul?
ce sfat imi dati, sa continuu tratamentul pana la nastere cu 1/2tb eutyrox?sunt sanse ca bebele meu sa fie afectat din cauza hipotiroidiei?
va rog din suflet sa-mi oferiti un raspuns
multumesc

La intrebarea postata anterior 02.06.2011 am uitat sa mentionez ca am 29 ani si din nastere insuficienta mitrala , prolaps de valva mitrala f.usoara gr.I din aceasta cauza mi s-a recomandat doar 1/2 eutyrox,am inceput sa am stari de greata si sa imi scada pofta de mancare, sa fie de la pastiluta?
Nu sunt grasa am 65 kg la 31 sapt de sarcina , am pornit cu 54kg,si am inceput sa am dureri de cap de cand urmez tratamentul, 18 zile de tratament, sa fie cauza durerilor tratamentul?
Sunt foarte speriata cum am scris si anterior mi-e teama ca bebe sa nu se nasca cu retard mintal din cauza mea, nu m-am stiut bolnava de tiroida , m-am simtit f.bine pe parcursul sarcinii…..acum mai am putin si sunt f.nelinistita…..
Ce ar trebui sa fac, sa continuu tratamentul, am inceput prea tarziu, bebe e sanatos?
Va rog sa imi oferiti un raspuns!
Valorile la analize le-am trecut in prima intrebare din aceeasi data.
multumesc,
O zi frumoasa!

Raspuns:

– in primul rand, copilul nu se va naste cu retard; hipotiroidia subclinica este o forma foarte usoara a deficitului de hormoni tiroidieni;

– tratamentul trebuie continuat, dar 12.5 micrograme e o doza prea mica, de aceea nici testele de functie tiroidiana nu s-au imbunatatit; eu as fi recomandat de la inceput 25 micrograme de Euthyrox/zi, poate chiar 37.5 micrograme; insuficienta usoara de valva mitrala nu este o contraindicatie;

– nu cred ca manifestarile descrise sunt cauzate de tratamentul cu Euthyrox; mult mai probabil sunt aparute pe fondul stresului legat de posibilele consecinte asupra fatului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.