Răspunsuri la întrebări (587)

elena alexandra:

buna ziua, domnul doctor, am nascut de curand (10 zile ) un baietel, eu fiind o pacienta cu hipertiroidie, tratata anterior sarcinii cu medicamante pentru hipertiroidie(respectiv, euthyrox, thyrozol, metroprolol, vigantoletten, propanolol.)
In ianuarie cand am ramas insarcinata am renuntat la tratamentul tinut 2 ani, urmand in fiecare luna o monitorizare atenta a TSH-ului si Ft4-ului. Din fericire pe perioada sarcinii, glanda a functionat corect neavand depasiri ale indicatorului, ceea ce a facut sa nu tin timp de 9 luni nici un tratament.
in momentul nasterii nou nascutului i s-au prelevat analize pentru tTSH SI FT4. Valoarea TSH-ului a fost la sugar de 6,53. Am rugamintea la dumneavoastra sa-mi spuneti daca bebelusul este suferind de hipotiroidism, si ce m-ati indruma sa fac,la cat timp dupa nastere exista posibilitatea declansarii hipertiroidismului la mine, si daca laptele matern transmite hormoni tiroidieni fatului in cazul in care hipertiroidia mi-ar reveni.
Va multumesc frumos !

Raspuns:

– in mod cert copilul nu are hipotiroidism; la nou-nascuti se considera valori normale ale TSH pana la 20 μUI/ml;

– in cazul dvs, testele de functie tiroidiana (TSH, FreeT4) ar trebui repetate la 3 luni de la nastere daca nu sunt simptome, sau oricand mai devreme daca exista manifestari sugestive pentru hipertiroidie; riscul de recidiva al hipertiroidiei este maxim in primul an dupa nastere, cand apare o reactivare a sistemului imun;

– exista posibilitatea ca medicamentele folosite in tratamentul hipertiroidie (Thyrozol, Carbimazol) sa treaca prin laptele matern la copil si sa-i inhibe tiroida; de aceea se recomanda in general ca femeile sub acest tratament sa nu alapteze; hormonii tiroidieni nu se secreta in cantitati suficiente in lapte pentru a provoca hipertiroidie la copil, chiar daca mama are hipertiroidie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.