Răspunsuri la întrebări (588)

Alexandra H.:

Buna ziua!

Domnule doctor as vrea sa imi dati un sfat va rog.
Sunt diagnosticata cu Basedow de acum 4 ani, iar acum sunt insarcinata in saptamana 24 cu gemeni. Exceptand greutatile sarcinii, eu ma simt bine si bebelusii sunt dezvoltati fizic normal pentru varsta lor. Mentionez ca am luat Propiltiouracyl in primul trimestru de sarcina si niciodata nu am avut TSH-ul in parametri normali. De la inceputul trimestrului 2 nu iau nici un medicament.
Saptamana trecuta analizele mi-au iesit in felul urmator:
FT4 – 12,6 pmol/L – valori normale: 12 – 22
FT3 – 5 pmol/L – valori normale: 3.9 – 6.7
TSH – <0,005 µUI/mL – valori normale: 0.27 – 4.2
Anti receptor TSH (TRab) – 0,4 UI/L – Limita de decizie clinica: 1.75UI/L (sensibilitate 96%, specificitate 99% pentru detectarea bolii Graves)

La aceste rezultate, mi s-a spus ca nu e necesar sa iau vreun medicament si sa revin la control la sfarsitul lui noiembrie.

Spuneti-mi va rog daca aceste valori scazute ale TSH-ului meu, inca de la inceputul sarcinii, afecteaza in vreun fel dezvoltarea bebelusilor sau potentialul lor de a mosteni hiper/hipo-tiroidie. Si daca intradevar, pot sta linistita fara sa urmez vreun tratament medicamentos.

Va multumesc anticipat.
Cu respect,

Alexandra H.

Raspuns:

– recomandarea de nu lua vreun tratament o consider corecta;

– TSH-ul scade (in marea majoritate a situatiilor, cum este si cazul dvs) ca raspuns la un exces de hormoni tiroidieni in sange; el este astfel un indicator foarte sensibil al nivelului hormonilor tiroidieni; de aceea, in sine un nivel scazut al TSH nu are un efect negativ asupra dezvoltarii fatului; in plus, exista o latenta in adapatarea TSH la modificarile (crestere/scadere) nivelurilor hormonilor tiroidieni; in mod concret, daca la dvs TSH a fost supresat o lunga perioada de timp, poate dura luni de zile pana revine in parametri normali chiar daca nivelul hormonilor tiroidieni a fost reglat intre timp;

– avand in vedere ca nivelul TRAb este in limite normale, riscul ca nou-nascutii sa faca hipertiroidie dupa nastere este foarte redus;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.