Corina Simona:
Buna ziua dle. Doctor.
Sunt Corina, 31 de ani si va multumesc din suflet pentru raspunsurile nr. 571 si 583. Revin cu marea rugaminte de a avea amabilitatea de a raspunde la nelemuririle care urmeaza. Dupa multe ezitari in ceea ce priveste interventia chiruricala asupra glandei tiroide, am resusit sa ma hotarasc (cu mare pare de rau ca nu am intervenit mai repede), iar in data de 19.10.2011 mi s-a practicat tiroidectomie totala. Spun ca imi pare extrem de rau ca nu m-am operat mai demult deoarece la examenul anatomopatologic nu este deloc incurajator:
Macroscopic:
Lob de 40/25/25 mm sosit fixat, nesectionat, pe sectiune cu mai multe formatiuni nodulare cu aspect coloid sau parenchimatos, cel mai mare nodul avand diametrul de 1,5 cm. La 3mm subcapsular este prezenta o formatiune albicioasa, imprecisdelimitata, cu dimensiuni de 5/3 mm.
Lob de 50/30/25 mm sosit fixat, nesectionat, pe sectiune cu 2 arii nodulare, albicioase, cu dimensiuni de 6/4mm si respectiv 5/5 mm situate la distanta de 15 mm una de cealalta.
Microscopic:
Aspectul histopatologic corespunde unui carcinom papilar multicentric reprezentat de formatiuni nodulare descrise la nivelul ambilor lobi si mai multe leziuni microscopice pe suprafata ambilor lobi. Una din formatiunile tumorale este situata subcapsular, dar nu se observa invazia capsulei. Marginile de rezectie sunt libere de leziuni, cea mai apropiata trece la 2 mm de unul dintre nodulii tumorali. Nu se observa embolii tumorali limfatici (L0) sau venosi (V0) si nici aspecte de infiltrare perineurala. Parenchimul nontumoral prezinta modificari histopatologice corespunzatoare unei tiroidite limfocitare cronice, iar la nivelul lobului stang sunt prezente asociat aspecte de gusa nodulara. Concluzie: Aspectul descris corespunde unui microcarcinom papilar multicentric pT(7)1aN*M*L0V0. Tiroidita limfocitara cronica. Gusa nodulara lombara stanga. Mai apar 2 coduri: C73.9 si M-8260/3.
Pentru data de 16.11.2011 sunt programata pentru consult si tratament de specialitate la Institutul de Medicina Nucleara Cluj.
Am citit cu mare interes toate informatiile de specialitate de pe site-ul d-voastra, dar va rog din suflet sa interpretati rezultatul de mai sus (ce este “bun” si ce este ingrijorator) si sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. Care este posibilitatea ca boala sa se raspundeasca in organism? (nu stiu ce inseamna formatiune situata subcapsular)
2. Daca si in ce masura se poate vindeca/recidiva.
3. Credeti ca mai trebuie o interventie chirurgicala daca se despisteaza rest de tesut in organism sau ajuta iradierea cu iod?
4. Cat se poate trai avand in vedere acest rezultat? Este o intrebare cam dura dar va rog din suflet sa-mi dati un saspuns sincer.
5. Daca raspunsurile vor fi incurajatoare la primele 3 intrebari va rog sa-mi spuneti daca dupa restabilizarea organismului ma pot gandi la o sarcina (nu am copii)
6. Incepand de ieri (9 zile de la operatie), simt in partea dreapta lateral o durere surda (aproximativ pe locul lobului drept putin mai spre ureche). La fel si intepaturi frecvente la inima si sughituri repetate. Singurul tratament este de 3 pastile/zi calciul. Nu stiu ce poate fi.
Va multumesc inca o data din suflet, sa aveti parte de multa sanatate si satisfactii pe toate planurile.
Cu parare de rau, ca fizic sunt la asa mare distanta de cabinetele unde activati, dar totusi aproape prin intermediul internet-ului.
Raspuns:
- avand in vedere rezultatul histopatologic prezentat, aceasta posibilitate este redusa; carcinomul papilar are in general o rata scazuta de crestere si se extinde tarziu in evolutie la distanta; exista totusi, in general, un risc mai mare la aceasta tumora de a se extinde la ganglionii limfatici din zona gatului;
- cu tratament cu radioiod si monitorizare corespunzatoare sansele de vindecare sunt foarte bune, probabil in jur de 85-90%; este mai dificil de apreciat riscul de recidiva acum; ecografiile periodice, scintigrafia facuta la cateva zile dupa tratamentul cu radioiod si, mai ales, masurarea tiroglobulinei (pe intreruperea tratamentului de substitutie) la 6-12 luni dupa doza de iod radioactiv vor stabili mai clar acest risc;
- aproape intotdeauna scintigrafia post-tratament descopera niste resturi tiroidiene si asta nu este un motiv de reinterventie; iodul radioactiv va distruge aceste resturi, cat si eventualele grupuri microscopice de celule maligne de la nivelul ganglioniloe limfatici cervicali;
- in mod normal, cu toate posibilitatile de tratament si monitorizarea pe care le avem, cat ati fi trait si fara sa aveti aceasta problema;
- da, cu conditia sa treca cel putin 6 luni de la ultima doza de iod radioactiv;
- in primele luni dupa operatie pot aparea tot felul de manifestari pe zona respectiva; ca masura de precautie, ar trebui masurat nivelul calciului din sange pentru a exclude o hipocalcemie postoperatorie; in rest, daca aceste simptome persista si sunt deranjante, cel mai bine este sa vorbiti cu chirurgul dvs, el fiind cel mai in masura sa va lamureasca in aceasta privinta;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii