Răspunsuri la întrebări (637)

AURA POPA:

LA MULTI ANI MULTA SANATATE SI TOT CEEA CE VA DORITI.Am 30 de ani problema mea a inceput la 3 luni dupa ce am dat nastere primuli meu copil pe cale naturala,totul a fost bine dar la 3 luni dupa nastere am inceput sa ma simt rau aveam palpitati insomni si stari de neliniste,am ajuns la endocrinolog la medsana dr GUDOVAN EMILIA dupa analizele facute REZ> TSH 0.004 VAL REF(04/4) T3 424 VAL REF(84/172)FT4 4.69 VAL REF (0.89/1.76 ANTI/TPO 883 VAL REF (0/35) ECOGRAFIA:LOB DREPT:diametru longitudinal/6.5cm diametru antero/posterior-2.8cm diametru transversal-3.3cm Structura-hipodensa,neomogena,nodularizata:posterior-inferior,conglomerta nodular hipodens cu arii hipoecogene de 1.65/1.5 cm;circulatie relativ intensa intralobar si intranodular la examenul CFD LOB STANG; diametru longitudinal-5.8 cm diametru antero-posterior-2.7cm diametru transversal-2.3cm Structura-hipodensa,mici arii hipoecogene intranodulare;circulatie relativ intensa intralobar ISTM 0.8cm,cu structura hipoddensa micronodulara Latero-cervical dreapta-ggl.hipodens,de 0.83/0.4 cm,fara semnal Doppler Latero-cervical stanga-ggl.hipodens,de 0.8/045 cm,fara semnal Doppler dupa examinare mi sa spus ca am Hipertiroidism si mi sa dat trat cu tyrozol 2 sapt;40mg 2 sapt;30 mg 3 sapt 10 mg ca in 2 luni si jumatate o sa ma simt bine eram atat de fericita ca nu am realizat sa o intreb de noduli am repetat analizele dupa trat si au iesit urmatoarele ;TSH 1.37 VAL REF 0.40/4.00 FT4 0.44 VAL REF 0.61/1.80 FT3 3.42 VAL REF 2.50/3.90 ANTI TPO 465 VAL REF 9 la ecografie mi sa spus ca nu sunt noduli doar ca tiroida este marita 12mm mi sa schimbat trat ca aici nu exista tyrozol cu tapazole si mi sa dat 2 pastile de 5 mg pe zi Dupa 1 luna de tratament a inceput cosmarul mi sa umflat gatul simt un diconfort continu sunt agitata obosita etc am repetat analizele si arata acum 2 sapt asa TSH 11.65 VAL REF 0.40-4.00 FT4 0.30 VAL REF 0.80-1.80 TRAB 01 VAL REF 01/1.5 am sunat doctorul si a spus ca doza este prea mare sa raman la o singura pastila de 5 mg va rog mult sa/mi spuneti si opinia dumneavoastra la sfarsitul luni am propus sa vin acasa pt un control vreau sa vin la cabinetul dumneavoastra o sa sun pt programare sunt stresata pt ca nu stiu ce fel de tiroida mai am cat este de grav Sper sa imi raspundeti va multumesc mult si inca o data va urez un an nou plin de realizari!

Raspuns:

 – Va multumesc pentru urari, sa fie un an mai bun pentru noi toti!

– analizele initiale, precum si debutul problemelor dupa nastere sugereaza un diagnostic de boala Basedow-Graves; aceasta boala autoimuna se declanseaza frecvent in primele luni dupa o nastere, cand sistemul imun se reactiveaza dupa inhibitia de pe parcursul sarcinii;

– sub tratamentul medicamentos se obtine in majoritatea cazurilor normalizarea functiei tiroidiene; totusi, timpul si dozele necesare variaza substantial de la un pacient la altul; in cazul dvs, se dovedeste ca doza de 10 mg Tapazole blocheaza prea puternic tiroida, cu scaderea productiei de hormoni si instalarea hipotiroidiei; in plus, nivelul ridicat al TSH poate stimula cresterea in volum a tiroidei; scaderea dozei cu repetarea analizelor (TSH, FreeT4) la 6-8 saptamani este o atitudine corecta;

– in cazul bolilor tiroidiene care presupun inflamatie generala (tiroidita, boala Basedow-Graves) pot aparea pseudonoduli la ecografie; acestea sunt formatiuni care pot semana mult cu un nodul „adevarat”, doar ca la controale succesive isi modifica aspectul sau dispar complet; pseudonodulii tiroidieni nu necesita tratament separat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.