Răspunsuri la întrebări (638)

Mihai Cozmin:

Buna ziua,
as vrea sa ma ajutati in lamurirea acestor rezultate/ecografii

ECOGRAFIE TIROIDA

LD=18,02 ML
LS=17,14 ML
ISTM=6 MM
Glanda tiroida marita in volum,contur policiclic,structura de fond difuz inomogena prin prezenta unor arii hipoecogene fara delimitare neta si a unor remanieri fibroase la nivelul ambilor lobi( aspect de fagure de miere).Mediolobar drept se vizualizeaza un nodul hipoecogen bine delimitat,inomogen,vascularizat periferic,masurand 0,8/0,55 cm,vascularizatie e exacerbate in intreaga arie.Fara adenopatii laterto-cervicale.TSH AICI A FOST 5.37 valorile normale fiind intre 0.63-4.89, iar FT4=1.2 ng/dl
Dupa acest diagnostic mi s-a prescris Euthyrox 37.5mcg/zi plus repetarea analizelor la 3-6 luni

In Noiembrie am refacut ecografia la un spital din Dublin,IRLANDA, si totul pare la fel cu exceptia ca nu s-a facut nici o referire la nodul.Se poate sa fi disparut nodulul sub efectul euthyroxului??? sau nu a fost efectuata corect ecografia??
TSH dupa euthyrox aprox 5 luni a fost 4.40 referinta(0.63-4.89 mIU/L),iar T4 LIBER 16.3 referinta(9.0-20.0 PMOL/L)
Dupa acest diagnostic si refacerea analizelor de sange mi s-a prescris Euthyrox 50mcg/zi.

Imi spuneti va rog parerea dvs referitor la aceste rezultate si despre ce credeti ca e vorba,cat de grava e situatia????
Va multumesc anticipat!

Raspuns:

 – ecostructura difuz neomogena si nivelul crescut al TSH sugereaza o tiroidita cronica; aceasta boala autoimuna este una din cauzele prncipale de hipotiroidie; pentru confirmare se pot masura si anticorpii specifici (ATPO si Ac anti-tiroglobulina);

– daca nodulul a disparut inseamna, cel mai probabil, ca era un pseudonodul, nu un nodul „adevarat”; pseudonodulii sunt modificari ale structurii tiroidiene aparute in cadrul bolilor inflamatorii (cum este si tirodita cronica) care mimeaza la ecografie un nodul, dar care in timp se modifica sau dispar; nu au nicio semnficatie in plus fata de boala de fond si nu necesita tratament special;

– este rezonabila cresterea dozei de Euthyrox in conditiile in care nivelul TSH este aproape de limita superioara a normalului; tratamentul cu Euthyrox se administreaza in priza unica (indiferent de doza), dimineata, pe stomacul gol, fara a manca nimic timp de 30-60 de miunte dupa aceea;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.