Răspunsuri la întrebări (659)

Alina:

Am 40 de ani, 1.72m/65kg si prin luna decembrie am obsevat o umflatura in partea stanga a gatului. Dupa mai multe investigatii printre care si punctie in urma careia a rezultat un lichid “apa de stanca” am fost trimisa pt investigatii avand suspiciune de chist hidatic. In urma analizelor nu s-a depistat a fi chist hidatic, totusi nu s-a ridicat in totalitate aceasta suspiciune pe motiv ca este localizare rara si poate sa nu se depisteze la analize.

Mi sa recomnadat un CT cerebral cu urmatorul rezultat:
Formatiune chistica rotund -ovulara, bine delimitata, cu diametre axiale maxime de 5/3.4 cm, dezvolatat la nivelul polului inferior al lobului stang tiroidian, cu perete subtire, regulat si continut cu densitati fluide.
Formatiunea descrisa se extinde caudal parasagital stanga pana la nivelul trunchiului venos branhio- cefalic, anterior vine in raport direct cu tegumentul, medial are usor efect de masa asupra traheei iar lateral exercita efect de masa si usor efect compresiv asupra ACI stangi si venei jugulare interne.

Concluzii: Chist lob tiroidian stang

Precizez ca Free T4 este 15 pmol/L (12-22) TSH este 1.46 Ui/ML (0.27-4.2) iar FT3 este 3.9 Pmol/L(3.9-6.7). In paranteze sunt valorile normale. Trebuie sa merg la chirurg sau la endocrinolog in cazul acesta sau si la unul si la altul?

Poate cineva sa ma lamureasca despre ce este vorba si sa ma sfatuiasca ce pot face in astfel de conditii? Exista tratament sau trebuie sa merg la chirurgie?

Va multumesc mult

Alina

Raspuns:

– ar fi utila completarea investigatiilor cu o ecografie tiroidiana efectuata de un medic endocrinolog; din experienta mea pot sa va spun ca uneori CT-ul nu apreciza corect dimensiunile si caracteristicile (solid versus chist) nodulilor tiroidieni;

– daca ecografia confirma prezenta unui chist de asemenea dimensiuni (5/3.4 cm), probabil ca cea mai buna solutie este operatia de indepartare a acestuia impreuna cu intreg lobul stang (daca lobul drept este normal); alternativa este golirea chistului prin aspiratia lichidului, dar in majoritatea cazurilor se reface in cateva saptamani/luni;

– nu exista tratament medicamentos care sa duca la micsorarea sau disparitia acestui chist;

– din descrierea la examenul CT pare sa fie un chist simplu (adica doar cu lichid la interior); acest tip de formatiune este in 99% din cazuri benigna si pune probleme doar prin prisma dimensiunilor mari;

– ordinea fireasca este un consult endocrinologic urmat de trimitere catre chirurgie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.