Răspunsuri la întrebări (693)

Andreea:

Buna seara,
Ma numesc Andreea si am 25 de ani. Luna trecuta am facut analizele si in urma acestora a reiesit Tiroglobulina 102 in conditiile in care valoarea maxima era de 55 ng/ml. Restul analizelor au iesit bine, adica:Calcitonina 3,34 (<13 pg/ml)
T3: 2.01(1.45-3,48 pg/mL)
T4: 1,18(0.71-1.85 ng/dL)
TSH: 1.05 (0.470-4.640 microUl/mL)
TPO: 2.0 (<12)
In urma ecografiei tiroidiene au rezultat 2 noduli cu volum normal, structura usor neomogena de dimensiuni: 16/9 mm relativ bine delimitat si 10/6 mm .
Va rog frumos sa-mi spuneti daca este cazul unei interventii chirurgicale sau exista si varianta unui tratament medicamentos?
Poate fi vorba de un cancer?
Ce efecte pot avea acesti noduli/aceste rezultate asupra unei eventuale sarcini?
Multumesc frumos

Raspuns:

– valoarea crescuta a tiroglobulinei, in cazul dvs, nu are nicio relevanta; adica nu ajuta in niciun fel in stabilirea naturii acestor doi noduli;

– nivelul normal al calcitoninei exclude o anumita forma de cancer tiroidian, carcinomul medular; pentru cele mai frecvente tipuri de cancer tiroidian nu avem markeri tumorali;

– informatiile din ecografie sunt insuficiente prentru o concluzie mai clara; in general, la un nodul de 16/9 mm (sau mai mic) care nu arata in mod evident suspect, se prefera urmarirea ecografica; daca nodulul are elemente ecografice de suspiciune (prost delimitat, vascularizat, microcalcificari, etc) sau creste in timp scurt, se indica de principiu punctia, nu direct operatia; oricum, trebuie stiut ca 90-95% din nodulii tiroidieni sunt benigni;

– functia tiroidiana este normala, deci o eventuala sarcina ar decurge ok din acest punct de vedere; unii noduli tiroidieni (indiferent de natura lor) pot creste totusi usor pe timpul sarcinii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (693)”

  1. buna ziua,

    de ceva vreme (cam de pe clasa I) am probleme mari cu greutatea
    27 ani,1.64 cm, 47-48 kg(niciodata nu este constanta).
    M-am dus la endocrionolog….am facut analize T4- 1,3 ng/dl tsh- 2,8 µUI/ml si mi-am mai facut si o groaza de analize care se pare ca au iesit toate in valori normale…

    Ce analize ar mai trebui sa mai efectuez pentru a vedea de ce nu pot lua in greutate (daca este nevoie pot sa uploadez si scrisoarea medicala unde sunt mentionate analizele si valorile rezultate)

    multumesc,

  2. Buna seara,
    Ma numesc Oana si va scriu in legatura cu mama mea de 61 ani,care a suferit o operatie de tiroidectomie totala in 20.01.2012. In data de 02.02.2012 a facut sindrom GERHARDT motiv pentru care s-a intervenit de urgenta si s-a efectuat traheotomie. Pe data de 01.03.2012 s-a intervenit cu laser pe coarda vocala stanga.
    Diagnosticul histopatologic:1.Microcarcinom papilar tiroidian de tip „varianta foliculara„ focar de 0,8/0,7cm periferic invaziv in tesutul fibroadipos peritiroidian. 2.Parenchim adiacent polinodular cu arii epiteliale de tip hiperfunctional,hemoragii,siderofagie,colesteatom,scleroza.
    pT3 pNx pMx
    Trebuie sa i se administreze iod radioactiv.
    Va rog sa ma indrumati.Nu stiu unde se administreza acest iod.
    VA MULTUMESC ANTICIPAT.

Lasă un răspuns la andrei Cancel Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.