Peter:
Ma scuzati, am retrimis pt ca nu a intrat tot textul.
Buna ziua,
Am 65 de ani, barbat, din Timisoara, si acum 3 saptamani am descoperit un nodul la tiroida.
Istoric medical: infarct miocardic urmat de implantarea a 3 stenturi, diabet de tip II, hipertensiv. Sub medicatie cu betloc si thromboass.
Nu imi dau seama cu cat timp in urma a aparut nodulul, l-am observat acum aprox 3 saptamani singur si am mers la primul medic endocrinolog disponibil.
Eco 1 + Diagnostic: Nodul lob tiroidian drept, VT=marit, Aspect izoecogen, cu un nodul in LTD spre istm de 19/12/21 mm, mixt, nevascularizat, bine delimitat. Trimitere la analize si scintigrafie.
Analize la Synevo:
Anti-tiroglobulina = < 10 UI/mL (<=115)
Anti-tiroidperoxidaza = 9.36 UI/mL (<34)
FT4 = 16.77 pmol/L (12-22)
TSH = 3.01 uUI/mL (0.27-4.2)
Calcitonina = 2.28 pg/mL ( mai mic decat 13)
Scintigrama cu Tc99m:
– tiroida cu pozitie si dimensiuni in limite normale
– arie rotund-ovalara, hipercaptanta, localizata 1/3 sup. LTD (nodul „fierbinte”)
– restul parenchimului prezinta captare de intensitate redusa si distributie neomogena a RF prin prezenta unei zone intes hipocaptante, localizata la nivelul istmului, cu afectare pol inf. LTD (nodul „rece”)
– fond peritiroidian de intensitate usor redusa
Concluzii: Tiroida polinodulara mixta
Am o poza cu scintigrama pe CD.
Revin la medicul initial, reia ecografia, pune diagnostic: Nodul lob tiroidian drept cu eutiroidie mixt (fierbinte-rece), cu tratament recomandat: tiroidectomie totala.
Pentru a verifica si o alta parere inainte de a da curs recomandarii initiale, am mers la un alt medic (unul destul de renumit in oras). Urmeaza
Eco 3: LTS=normal, LTD= la limita superioara, izoecogen, cu o format. nodulara supraistmica de 19/18/8 mm, ovulara partial, izoecogena partial, transonica cu halou fin regulat. Latero-anterior o mica format. de 6 mm diam. hipoecogena neomogena. Recomandare: supraveghere morfologica la 6 luni.
Evident, avand 2 pareri atat de diferite am mers si la un al treilea medic.
Eco 4: VT=19 ml, Lob stang=4.75 ml, Lob drept=14.25 ml, Nodul 1=18.7/11.4/21.3 mm, Istm=4.2mm. Asimetrie LTD mai mare ca LTS. In jumatatea dreapta a istmului, jumatatea inferioara, o formatiune nodulara ovalara, solida partial degenerata chistic, cu calcificari micronodulare la polul inferior, fara halou, cu pedicul solid omogen, avasculara intr. ES=2 in totalizatem dar es=4 in zona de pedicul solid, cu str ratio=5. fara adenopatie laterocervicala. Cu recomandarea de a opera nodulul. Examenul eco il am si pe CD.
Din nou o parere usor diferita. Ma adresez Dvs cu rugamintea de a evalua si Dvs situatia, pt ca nu stiu ce sa fac ca si pas urmator si care este riscul ca nodulul (sau nodulii, pt ca nu fiecare medic a vazut 2 noduli) sa fie malign. De asemenea, in cazul in care trebuie operat, ma gandeam sa apelez la o clinica de chirurgie de la Budapesta, pt ca din cate stiu in Romania nu exista chirurgi specializati pe endocrinologie/tiroida.
Ce parere aveti ca ar trebui sa fac?
Va multumesc,
Peter
Raspuns:
– din datele prezentate, inteleg ca nodulul descris ecografic a fost hipocaptant la scintigrafie; in astfel de situatii, cand operatia nu se impune in mod evident (nodul de 2 cm, fara aspect ecografic foarte sugestiv pentru un nodul malign, fara adenopatii satelite suspecte, calcitonina in limite normale), urmatorul pas ar trebui sa fie punctia cu ac subtire;
– daca rezultatul la punctie este benign se poate opta pentru monitorizare ecografica periodica;
– daca in urma punctiei se va recomanda operatia, este bine sa stiti ca la Institutul Parhon din Bucuresti exista o sectie de chirurgie endocrina unde se opereaza zilnic tiroida; toti chirurgii de acolo au foarte multa experienta in interventiile de acest tip, se poate spune ca sunt super-specializati pe chirurgia tiroidei;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii
Buna ziua,acum o luna am fost operata tiroidectomie totala avand in nodul suspect. Rezultatul anatomopatologic carcinom papilar sclerozant focar ldt 1,8/1,5cm invaziv fibroconjunctiv peritiroidian, PT3,PN0,ST1,G1,R1..Am 34 de ani va rog sa-mi spuneti daca am programare pentru iod peste trei luni daca este putin cam tarziu , sau sa incerc sa obtin o programare mai rapid. Ma tem sa nu inceapa sa se formeze iar … va multumesc
Stimate domnule doctor,
Ma numesc Elena, 54 de ani, sunt din Iasi si ati avut amabilitatea sa imi raspundeti la numarul 398 din februarie 2011 pentru care va multumesc inca o data. Voi face un copy-paste la finalul intrebarii mele cuprinzand istoricul bolii tiroidiene de care sufar.
Fac tratament cu Novothyral, 100 mg, de aproximativ 2 ani. Pana in iunie a.c. am reusit, cu aceasta doza, sa mentin TSH-ul la valori relativ scazute. Nu imi explic ce s-a intamplat ca in data de 29 septembrie a.c., facand analizele la 3 luni am constatat, cu surprindere, ca TSH-ul are o valoare mare. M-am gandit ca, poate, este o eroare de laborator si l-am repetat in data de 11 octombrie a.c.. Valoarea rezultata fiind mai mare cea anterioara, in conditiile in care am crescut usor doza de Novothyral.
Va prezint evolutia TSH si FT4 din septembrie 2011 pana in 11 octombrie 2012:
Septembrie 2011: -FT4: 0.91, referinta 0.89-1.76;
-TSH: 0.06, referinta 0.04-4;
Decembrie 2011: -FT4: 15.31, referinta 12-22;
-TSH: 0.052, referinta 0.27-4.2;
Martie 2012: -FT4: 1.05 ,referinta 0.93-1.71;
-TSH: 0.130 ,referinta 0.4-4;
Iunie 2012: -FT4: 4.79 ,referinta 12-22;
– TSH: 38.66 ,referinta 0.27-4.2;
Septembrie 2012: -FT4: 15.33 ,referinta 12-22;
-TSH: 0.186 ,referinta 0.27-4.2;
Octombrie 2012:-TSH: 0.249 ,referinta 0.27-4.2
Analizele sunt facute la Synevo, cu exceptia celor din septembrie 2011 si din martie 2012, care au fost facute la MedicalTest.
In momentul in care dna dr. Endocrinolog a vazut ca a crescut TSH-ul- sept. 2012, mi-a recomandat marirea dozei de Novothyral. Dupa cum se observa, in luna octombrie, la diferenta de 2 saptamani, valoarea TSH-ului a iesit mai mare. Tot in luna octombrie am facut 25 OH vitaminaD (dozare), la Synevo. Astept rezultatul.
Nu-mi explic ce s-a intamplat, de ce Novothyralul nu mai are acelasi efect asupra organismului meu. Fac precizarea ca anul acesta, incepand cu luna martie am ciclul din 3 in 3 luni, cu toate manifestarile menopauzei. Dna dr. endocrinolog mi-a recoamndat dozarea vitD, deoarece in ultimele luni mi se exfloiau unghiile(pentru a nu ramane fara, trebuia sa le lacuiesc mereu). In luna iunie mi-a iesit calciul total si calciul ionic usor sub limita inferioara, iar dna dr a spus ca tratam intai problema tiroidiana.
Mi-am facut o programare pentru o ecografie mamara, pentru data de 20 oct. Ultimul control l-am facut in febriarie 2011, o mamografie, unde nu a iesit nimic grav. Precizez ca multi ani am tinut sub control o mastoza fibrochistica. In ultima luna de zile m-a durut pieptul si am folosit Progestogel. Nu stiu daca la varsta mea trebuia sa folosesc acest unguent, altadata am folosit Mameldin, dar nu a fost prea eficient.
In raspunsul anterior mi-ati spus ca trebuie sa mentin nivelul TSH-ului la 0,1. In momentul in care a crescut am inceput sa-mi fac probleme. La ecografiile repetate pe care le-am facut, dna dr a constatat ca totul este bine.
Fac precizarea ca analizele din iulie 2012 le-am facut dupa o intrerupere de 2 saptamani a Novothyralului. M-am bucurat foarte mult la acea data pentru ca valoarea tiroglobulinei scazuse la 16,9, comparativ cu valoarea din iunie 2011, care a fost de 18,5(valori de referinta normale <78 ng/ mL, pentru pacientii atiroidieni <0.1 ng/ mL).
Va rog sa va exprimati parerea in lagtura cu evolutia cazului meu. Ce credeti ca se intampla in organismul meu? Ce ar trebui sa fac pentru a-mi da seama de situatia reala?
Credeti ca menopauza ar putea modifica atat de mult valoarea TSH-ului? Doamna doctor endocrinolog mi-a recomandat sa repet TSH-ul in jurul datei de 10 noiembrie a.c.. In cazul in care valoarea acestuia nu scade se pune problema iodului radioactiv?
Imi cer scuze pentru scrisoarea atat de ampla, dar am vrut sa va prezint toate amanuntele.
In speranta ca veti gasi timp sa imi raspundeti, va multumesc,
Elena
Copy-paste-ul il atasez aici:
Elena:
Buna seara, domnule doctor!
Sunt Elena din Iasi, am 53 de ani, un copil de 16 ani. Nu am avut pe nimeni in familie cu probleme tiroidiene.
La varsta de 24 de ani am avut un chist tiroidian de marimea unei nuci. La punctia facuta, medicul a extras tot lichidul ce se afla in acel chist , aplatizandu-se zona respeciva. Rezultatul analizelr au aratat natura benigna a formatiunii. Am faut tratament cu calciu si magneziu si nu am avut probleme mult timp. Cu aprox 6 ani in urma au inceput durerile in zona respectiva. Am fost tratat cu Calciu si antiinflamatoare. La ecografii repetate mi s-a spus ca nu sunt probleme. In vara anului 2009 durerile s-au intensificat.
Am mers la un medic ecografist f bun si acesta mi-a spus ca tb sa ma operez urgent.
In data de 15.09.2009 m-a operat distinsa dna dr Cotea Elena la spitalul Sf. Spiridon din Iasi.
Buletinul histopatologic indicat urmatoarele:
Macroscopie: 68130-131-LTD de 5/3/2 cm; pe sectiune – nodul bine delimitat de 0.8 cm, chistic, continuu galben-cremos. 68132-LTS de 5/2.5/1.5 cm, cu structura nodulara; nodul cu diam. 2 cm, continut galben, cremos.
Microscopie:
68310-Carcinom papilar ocult tiroidian(diametrul maxim de 3 mm), cu abudenta stroma sclerohialina asociata.
Procesul tumoral prezinta minima infiltratie la nivelul tesutului tiroidian adiacent, fara interesara capsulei organului.
Tesutul tiroidian adiacent prezinta aspect anizofolicular, hipofunctional.
Se mai remarca un nodul sclerohialin cu microcalcificari.
pT1NxMx-G1
68131- Pe fondul unei gusi anizofoliculare, hiipofunctionale, se constata prezenta unui nodul sclerohialin cu calcificari pulverulente.
68132- Gusa coloida cu multipli noduli adenomatosi(3), unii mediofoliculari, altii macrofoliculari cu degenerari chistice hipofunctionale.
Dna dr endocrinlog a apreciat ca nu este cazul de iod radioactiv. Am inceput tratamentul cu Euthyrox 100 mg pe care l-am suportat f greu si organismul nu a raspuns la tratament. Am inceput sa iau Novothyral 100 mg pe zi, iar rezultatele au fost apreciate de dna dr ca fiind bune.
La 30 zile de la operatie TG-ul =8.1 ng/mL (val normale <78 ng/mL, la pacienti atiroidieni <0.1 ng/mL).
Rezultate la 20.03.2010 FT4=15.58 pmol/L (valori normale 12-22) si TSH =0.727 (valori normale 0.27-4.2).
Rezultate la 3.05.2010 FT4=3.41, TSH=86.5, Anti-tir=35(valori normale <=115) si TG=15.5(valori normale <78 si pentru pecienti atiroidieni <0.1).
Dupa reluarea tratamentului, la data 21.09.2010 rezultatele au fost FT4=17.22 si TSH=0.035.
La dat de 16.11.2010 FT4=3.65 si TSH=69.7, Anti-tg=19 si TG=17.4.
Daca dupa 6 luni de la operatie TG-ul s-a dublat, in urmatoarele 6 luni a crescut doar cu 2 unitati. Precizez ca dupa 6 luni de la operatie am luat un comprimat si un cp si 1/2 alternativ. Am repetat analizele in data de 22.01.2011 FT4=12.86 si TSH=0.447.
Dna dr mi-a suplimentat doza cu un sfert in ziua in care iau un cp. Acum iau un cp si un sfert alternativ cu un cp si jumatate.
Am incercat sa iau si ceva naturist, Cat`s Claw(gheara matei), dar dupa 1 saptamana m-a durut in zona operatiei si nu mai iau acest medicament.
Dna dr endocrinolog imi acorda multa atentie si sunt sigura ca imi vrea tot binele. Dar as vrea sa va exprimati si dvs parerea.
Era mai bine daca imediat dupa operatie mi se administra iod radioactiv?
Fac precizarea ca nu ma simt bine cateodata, parca nu am putere, am probleme de concentrare. Cred ca sunt si manifestari e premenopauza.
Imi cer scuze pentru numeroasele detalii, dar am vrut sa fiu cat se poate de explicita. Nu va imaginati cat de pretoase sunt sfaturile dvs pentru cei cu probleme.
Va multumesc mult. Sa va dea Dumnezeu sanatate, mult succes in cariera!
Elena
Raspuns:
– un focar de carcinom papilar care nu intereseaza capsula si are doar 3 mm nu necesita, intr-adevar, tratament cu iod radioactiv;
– problema cu managementul bolii in cazul dvs este insistenta de a masura, IN MOD INUTIL, tiroglobulina; aceasta NU ARE VALOARE DIAGNOSTICA decat la pacientii care au primit tratament de ablatie cu iod radioactiv; altfel zis, daca resturile de tesut tiroidian (normal) care raman in mod inerent dupa operatie nu sunt distruse cu iod radioactiv, ele vor secreta in continuare tiroglobulina; doar dupa ce aceste resturi sunt “arse” cu radioiod, ceea ce ramane (si secreta tiroglobulina) poate fi considerat ca fiind tesut malign restant;
– perioadele de oprire a tratamentului de substitutie strict pentru testarea tiroglobulinei reprezinta un stres inutil pentru organism; daca s-a decis ca iodul radioactiv nu este necesar, monitorizarea trebuie facuta clinic si ecografic, fara intreruperea tratamentului;
– nivelul tinta al TSH este in jurul valorii de 0.1 μUI/ml, adica sub limita inferioara a normalului; tratamentul cu Novothyral trebuie ajustat pentru atingerea acestui nivel;
Cu scuze va retrasmit tabelul cu valorile FT4 si TSH, deoarece la experdiere anterioara formatarea a fost defectuoasa.
Septembrie 2011: -FT4: 0.91, referinta 0.89-1.76;
-TSH: 0.06, referinta 0.04-4;
Decembrie 2011: -FT4: 15.31, referinta 12-22;
-TSH: 0.052, referinta 0.27-4.2;
Martie 2012: -FT4: 1.05 ,referinta 0.93-1.71;
-TSH: 0.130 ,referinta 0.4-4;
Iunie 2012: -FT4: 4.79 ,referinta 12-22;
– TSH: 38.66 ,referinta 0.27-4.2;
Septembrie 2012: -FT4: 15.33 ,referinta 12-22;
-TSH: 0.186 ,referinta 0.27-4.2;
Octombrie 2012:-TSH: 0.249 ,referinta 0.27-4.2
Elena
Stimate domnule doctor,
Ma numesc Elena, 54 de ani, sunt din Iasi si ati avut amabilitatea sa imi raspundeti la numarul 398 din februarie 2011 pentru care va multumesc inca o data. Voi face un copy-paste la finalul intrebarii mele cuprinzand istoricul bolii tiroidiene de care sufar.
Fac tratament cu Novothyral, 100 mg, de aproximativ 2 ani. Pana in iunie a.c. am reusit, cu aceasta doza, sa mentin TSH-ul la valori relativ scazute. Nu imi explic ce s-a intamplat ca in data de 29 septembrie a.c., facand analizele la 3 luni am constatat, cu surprindere, ca TSH-ul are o valoare mare. M-am gandit ca, poate, este o eroare de laborator si l-am repetat in data de 11 octombrie a.c.. Valoarea rezultata fiind mai mare cea anterioara, in conditiile in care am crescut usor doza de Novothyral.
Va prezint evolutia TSH si FT4 din septembrie 2011 pana in 11 octombrie 2012:
–
Data analizei FT4 TSH
Val. obtinute Val. referinta Val. obtinuta Val referinta
Septembrie 2011 0,91 0,89-1,76 0,06 0,4-4
Decembrie 2011 15,31 12-22 0,052 0,27-4,2
Martie 2012 1,05 0,93-1,71 0,130 0,4-4
Iunie 2012 4,79 12-22 38,66 0,27-4,2
Septembrie 2012 15,13 12-22 0,186 0,27-4,2
Octombrie 2012 0,249 0,27-4,2
Analizele sunt facute la Synevo, cu exceptia celor din septembrie 2011 si din martie 2012, care au fost facute la MedicalTest.
In momentul in care dna dr. Endocrinolog a vazut ca a crescut TSH-ul- sept. 2012, mi-a recomandat marirea dozei de Novothyral. Dupa cum se observa, in luna octombrie, la diferenta de 2 saptamani, valoarea TSH-ului a iesit mai mare. Tot in luna octombrie am facut 25 OH vitaminaD (dozare), la Synevo. Astept rezultatul.
Nu-mi explic ce s-a intamplat, de ce Novothyralul nu mai are acelasi efect asupra organismului meu. Fac precizarea ca anul acesta, incepand cu luna martie am ciclul din 3 in 3 luni, cu toate manifestarile menopauzei. Dna dr. endocrinolog mi-a recoamndat dozarea vitD, deoarece in ultimele luni mi se exfloiau unghiile(pentru a nu ramane fara, trebuia sa le lacuiesc mereu). In luna iunie mi-a iesit calciul total si calciul ionic usor sub limita inferioara, iar dna dr a spus ca tratam intai problema tiroidiana.
Mi-am facut o programare pentru o ecografie mamara, pentru data de 20 oct. Ultimul control l-am facut in febriarie 2011, o mamografie, unde nu a iesit nimic grav. Precizez ca multi ani am tinut sub control o mastoza fibrochistica. In ultima luna de zile m-a durut pieptul si am folosit Progestogel. Nu stiu daca la varsta mea trebuia sa folosesc acest unguent, altadata am folosit Mameldin, dar nu a fost prea eficient.
In raspunsul anterior mi-ati spus ca trebuie sa mentin nivelul TSH-ului la 0,1. In momentul in care a crescut am inceput sa-mi fac probleme. La ecografiile repetate pe care le-am facut, dna dr a constatat ca totul este bine.
Fac precizarea ca analizele din iulie 2012 le-am facut dupa o intrerupere de 2 saptamani a Novothyralului. M-am bucurat foarte mult la acea data pentru ca valoarea tiroglobulinei scazuse la 16,9, comparativ cu valoarea din iunie 2011, care a fost de 18,5(valori de referinta normale <78 ng/ mL, pentru pacientii atiroidieni <0.1 ng/ mL).
Va rog sa va exprimati parerea in lagtura cu evolutia cazului meu. Ce credeti ca se intampla in organismul meu? Ce ar trebui sa fac pentru a-mi da seama de situatia reala?
Credeti ca menopauza ar putea modifica atat de mult valoarea TSH-ului? Doamna doctor endocrinolog mi-a recomandat sa repet TSH-ul in jurul datei de 10 noiembrie a.c.. In cazul in care valoarea acestuia nu scade se pune problema iodului radioactiv?
Imi cer scuze pentru scrisoarea atat de ampla, dar am vrut sa va prezint toate amanuntele.
In speranta ca veti gasi timp sa imi raspundeti, va multumesc,
Elena
Copy-paste-ul il atasez aici:
Elena:
Buna seara, domnule doctor!
Sunt Elena din Iasi, am 53 de ani, un copil de 16 ani. Nu am avut pe nimeni in familie cu probleme tiroidiene.
La varsta de 24 de ani am avut un chist tiroidian de marimea unei nuci. La punctia facuta, medicul a extras tot lichidul ce se afla in acel chist , aplatizandu-se zona respeciva. Rezultatul analizelr au aratat natura benigna a formatiunii. Am faut tratament cu calciu si magneziu si nu am avut probleme mult timp. Cu aprox 6 ani in urma au inceput durerile in zona respectiva. Am fost tratat cu Calciu si antiinflamatoare. La ecografii repetate mi s-a spus ca nu sunt probleme. In vara anului 2009 durerile s-au intensificat.
Am mers la un medic ecografist f bun si acesta mi-a spus ca tb sa ma operez urgent.
In data de 15.09.2009 m-a operat distinsa dna dr Cotea Elena la spitalul Sf. Spiridon din Iasi.
Buletinul histopatologic indicat urmatoarele:
Macroscopie: 68130-131-LTD de 5/3/2 cm; pe sectiune – nodul bine delimitat de 0.8 cm, chistic, continuu galben-cremos. 68132-LTS de 5/2.5/1.5 cm, cu structura nodulara; nodul cu diam. 2 cm, continut galben, cremos.
Microscopie:
68310-Carcinom papilar ocult tiroidian(diametrul maxim de 3 mm), cu abudenta stroma sclerohialina asociata.
Procesul tumoral prezinta minima infiltratie la nivelul tesutului tiroidian adiacent, fara interesara capsulei organului.
Tesutul tiroidian adiacent prezinta aspect anizofolicular, hipofunctional.
Se mai remarca un nodul sclerohialin cu microcalcificari.
pT1NxMx-G1
68131- Pe fondul unei gusi anizofoliculare, hiipofunctionale, se constata prezenta unui nodul sclerohialin cu calcificari pulverulente.
68132- Gusa coloida cu multipli noduli adenomatosi(3), unii mediofoliculari, altii macrofoliculari cu degenerari chistice hipofunctionale.
Dna dr endocrinlog a apreciat ca nu este cazul de iod radioactiv. Am inceput tratamentul cu Euthyrox 100 mg pe care l-am suportat f greu si organismul nu a raspuns la tratament. Am inceput sa iau Novothyral 100 mg pe zi, iar rezultatele au fost apreciate de dna dr ca fiind bune.
La 30 zile de la operatie TG-ul =8.1 ng/mL (val normale <78 ng/mL, la pacienti atiroidieni <0.1 ng/mL).
Rezultate la 20.03.2010 FT4=15.58 pmol/L (valori normale 12-22) si TSH =0.727 (valori normale 0.27-4.2).
Rezultate la 3.05.2010 FT4=3.41, TSH=86.5, Anti-tir=35(valori normale <=115) si TG=15.5(valori normale <78 si pentru pecienti atiroidieni <0.1).
Dupa reluarea tratamentului, la data 21.09.2010 rezultatele au fost FT4=17.22 si TSH=0.035.
La dat de 16.11.2010 FT4=3.65 si TSH=69.7, Anti-tg=19 si TG=17.4.
Daca dupa 6 luni de la operatie TG-ul s-a dublat, in urmatoarele 6 luni a crescut doar cu 2 unitati. Precizez ca dupa 6 luni de la operatie am luat un comprimat si un cp si 1/2 alternativ. Am repetat analizele in data de 22.01.2011 FT4=12.86 si TSH=0.447.
Dna dr mi-a suplimentat doza cu un sfert in ziua in care iau un cp. Acum iau un cp si un sfert alternativ cu un cp si jumatate.
Am incercat sa iau si ceva naturist, Cat`s Claw(gheara matei), dar dupa 1 saptamana m-a durut in zona operatiei si nu mai iau acest medicament.
Dna dr endocrinolog imi acorda multa atentie si sunt sigura ca imi vrea tot binele. Dar as vrea sa va exprimati si dvs parerea.
Era mai bine daca imediat dupa operatie mi se administra iod radioactiv?
Fac precizarea ca nu ma simt bine cateodata, parca nu am putere, am probleme de concentrare. Cred ca sunt si manifestari e premenopauza.
Imi cer scuze pentru numeroasele detalii, dar am vrut sa fiu cat se poate de explicita. Nu va imaginati cat de pretoase sunt sfaturile dvs pentru cei cu probleme.
Va multumesc mult. Sa va dea Dumnezeu sanatate, mult succes in cariera!
Elena
Raspuns:
– un focar de carcinom papilar care nu intereseaza capsula si are doar 3 mm nu necesita, intr-adevar, tratament cu iod radioactiv;
– problema cu managementul bolii in cazul dvs este insistenta de a masura, IN MOD INUTIL, tiroglobulina; aceasta NU ARE VALOARE DIAGNOSTICA decat la pacientii care au primit tratament de ablatie cu iod radioactiv; altfel zis, daca resturile de tesut tiroidian (normal) care raman in mod inerent dupa operatie nu sunt distruse cu iod radioactiv, ele vor secreta in continuare tiroglobulina; doar dupa ce aceste resturi sunt “arse” cu radioiod, ceea ce ramane (si secreta tiroglobulina) poate fi considerat ca fiind tesut malign restant;
– perioadele de oprire a tratamentului de substitutie strict pentru testarea tiroglobulinei reprezinta un stres inutil pentru organism; daca s-a decis ca iodul radioactiv nu este necesar, monitorizarea trebuie facuta clinic si ecografic, fara intreruperea tratamentului;
– nivelul tinta al TSH este in jurul valorii de 0.1 μUI/ml, adica sub limita inferioara a normalului; tratamentul cu Novothyral trebuie ajustat pentru atingerea acestui nivel;
Va multumesc pentru raspuns. Unde imi sugerati sa fac punctia cu ac subtire? Intreb pentru ca unul din medici spunea ca nu merita facuta ca e dificil sa fie o punctie relevanta nodulul nefiind omogen.
Va multumesc incaodata.
Cu respect,
Peter