Răspunsuri la întrebări (845)

Anca:

Buna dimineata!

Domnule doctor, am 32 de ani si sunt insarcinata in 27 de saptamani.

Mama mea are tiroidita autoimuna Hashimoto, chisturi pe tiroida, ia tratament de cativa ani de zile (a descoperit-o foarte tarziu, intre timp am inteles ca tiroida ei este acum distrusa, asa i-au explicat medicii, iar ea ia zilnic Euthyrox).
Eu nu mi-am investigat tiroida de-a lungul anilor prea mult, deoarece nu am banuit ca as putea suferi de o astfel de boala, insa in urma cu cativa ani, cand si-a depistat si mama problemele, mi-am dat seama ca si eu as putea fi afectata (doctora ei ii spusese ca si fata ei, adica eu, am sau voi face tiroidita autoimuna), in plus mi-am dat seama ca multe simptome pe care le aveam si nu stiam carei afectiuni sa le atribui…. au fost probabil (si) de la tiroida. De exemplu, puls foarte crescut chiar si in repaus (am avut si 144, in repaus, atunci chemasem salvarea, ma simtisem foarte rau, dar in general am 100-115), tahicardie – iar analizele si ecografiile cardiace erau bune, atacuri dese de panica, ameteli la limita lesinului timp de 2 ani de zile (nu stiu motivul, dar pierdeam contactul cu realitatea, intre timp s-au diminuat, iar in sarcina au disparut), mi se infundau urechile zilnic, ca si atunci cand urci pe munte (iar tensiunea era mereu buna, deci nu era de la tensiune), agitatie, insomnie cronica, probleme cu respiratia, constipatie, stare permanenta de stres, depresie, caderea parului, dificultati de concentrare, unghii casante. Analizele anuale de sange imi ieseau in general bune, nu sunt anemica, nu am lipsa de calciu, glicemia, colesterolul sunt bune, nu am alte probleme cu alte organe (analizele ies bune mereu, mai putin VSH, care de 4 ani imi iese lunar extrem de mare si nu depistez de la ce, am inteles ca indica o infectie in corp… Valorile VSH sunt intre 50-75, normalul fiind <25. ASLO, fibrinogen, proteina C reactiva, factor reumatoid sunt toate normale, repetate periodic, deci nu stiu de la ce este acel VSH, nu am alte infectii de care sa stiu, nici cu gatul, exudatele sunt bune, nici alte raceli sau probleme in zona genitala, nici probleme cu dantura, nici cu vederea. Nu reusesc sa identific de ce este VSH in permanenta crescut). Sunt operata de apendicita din copilarie. Nu am hepatite, hiv, sifilis ori alte boli. Am 2 hernii de disc neoperate, dar tinute sub control cu fizioterapie si kinetoterapie, durerile sunt aproape inexistente. Am facut aceste precizari pentru ca am inteles ca trebuie sa mentionam istoricul medical, cu legatura sau nu cu tiroida. Nu (mai) fumez si nu (mai) beau cafea, de vreo 3 ani.

La rugamintea mamei (bolnava cu tiroida), anul trecut am facut si eu o ecografie la tiroida si am aflat ca am un nodul solid de 4/3 mm la nivelul lobului drept (mama avea doar chisturi, eu nu am scapat asa usor, se pare), iar glanda era de dimensiuni normale. Mi s-a recomandat doar sa il supraveghez in timp, repetand ecografia, pentru a observa daca va creste. La inceputul acestui ani (deci dupa 12 luni) am repetat ecografia, iar nodulul avea aceleasi dimensiuni, 4/3 mm. Glanda mi s-a spus ca este in dimensiuni normale. Lob drept ecogenitate: heterogena, cu un mic nodul 4/3 mm, adenopatie tip II, L=36/14/12, V1=5,6 cm cubi. Lob stang ecogenitate normala, fara noduli, L=36/14/15, V2= 5,4 cm cubi. Volum total=11 cm cubi, fara adenopatii laterocervicale.

Analizele de sange din perioada anterioara sarcinii:
TSH 2,61 (normal 0,27-4,2)
Antitiroglobulina <10 (normal <115)
Anti-TPO 41 ( normal <34) – asta inseamna ca am si eu tiroidita autoimuna, la aceasta valoare, doar atat de putin crescuta? Mama o avea de ordinul sutelor, e adevarat, la 58 de ani, poate pana la varsta aceea o sa-mi creasca si mie la fel.
Alte analize nu mi s-au recomandat. Nu am luat niciun fel de tratament de genul Euthyrox, cum ia mama zilnic.

Acum sunt insarcinata in 27 de saptamani. In sarcina nu am luat niciun fel de medicament/tratament, pentru ca nu mi s-a recomandat nimic pana acum 2 saptamani (voi prezenta rezultatul analizelor).
Mentionez ca am ramas insarcinat din prima incercare, aveam un ciclu aproximativ regulat (cu variatii de 2-3 zile).

In sarcina am fost la endocrinolog abia in saptamana a 12-a, ulterior repetand periodic TSH, la recomandarea doctorului. Dupa cum se va vedea din rezultatele prezentate mai jos, TSH a crescut constant pe parcursul saptamanilor de sarcina, astfel ca la ultimul control endocrinologic s-a pus in discutie introducerea Euthyroxului, insa inainte de a incepe sa iau pastile, mi s-a spus sa mai repet inca o data TSH, plus sa fac un FT4 (acesta din urma iesind scazut, insa nu stiu cand a inceput sa scada mai exact, deoarece nu l-am mai supravegheat de la inceputul sarcinii. Dupa cum am spus, doctorul imi recomandase sa repet doar TSH). In saptamana 12 era inca in limite normale…. deci pot trage sperante ca bebelusul a prins primul trimestru cu FT4 meu bun… si nu a fost deci afectata dezvoltarea lui intelectuala?

saptamana 12:
TSH 1,06 (0,27-4,2)
Antitiroglobulina 41 (<115)
Anti-TPO 40 (<34)
FT4 14,4 (12-22)

saptamana 18:
TSH 1,8 (0,27 – 4,2)

saptamana 25:
TSH 1,94 (0,27 – 4,2) – aici s-a pus in discutie inceperea tratamentului cu Euthyrox, deoarece valoarea TSH in sarcina nu trebuie sa fie peste 2, a spus doctorul endocrinolog. Totusi, a zis sa mai asteptam 2 saptamani si sa vedem cum evolueaza (cum mai creste TSH), plus sa refac FT4.

saptamana 27:
TSH 1,64 (0,27 – 4,2) – ciudat, a scazut, doctorita se astepta sa tot creasca. De ce oare a scazut brusc dupa atatea saptamani de crestere, fara sa iau vreun tratament?
FT4 10,5 (12-22) – si acesta a scazut sub limita minima, insa nu stiu exact cand a scazut, sper totusi ca in saptamana 12 a fost de ajuns valoarea de 14,4 pentru bebe (si chiar daca a inceput sa mai scada inca de atunci, sper ca nu a scazut atat de brusc si probabil am prins cat mai mult timp cu FT4 normal?)

Doctorita mea este in concediu si nu stiu daca analizele acestea sunt bune. Sunt ingrijorata pentru ca am inteles ca valoarea FT4 este foarte importanta in sarcina… si nu stiu daca am procedat bine tinand sub observatie doar TSH-ul, de-a lungul saptamanilor. Acum am avut surpriza ca FT4 sa fie scazut si nu stiu ce efecte a putut avea o valoare scazuta a FT4 in cel de-al doilea trimestru (in primul trimestru a fost buna, cel putin asa era in saptamana 12, inainte de sarcina nu stiu cat a fost, de la cat am pornit). Ma ingrijoreaza atat valoarea FT4 scazuta, cat si valoarea TSH care a scazut, dupa ce toata sarcina a avut un trend ascendent – sper sa nu fie vreo problema. M-as bucura sa fi scazut de la sine si sa nu fie nevoie de tratament, dar ma gandesc ca este imposibil, oricum FT4 e scazut si probabil mi se va da tratament… Mi-e frica sa nu se modifice si mai rau valorile acestea pana se intoarce doctorita din concediu – si sa nu pierd saptamani pretioase pentru bebe – fara sa iau tratament intre timp (nu stiu in ce mod mai poate fi el afectat de oscilatiile analizelor mele, am spus: sunt in saptamana 27 acum).

Credeti ca la aceste valori ale analizelor mai pot astepta fara sa iau tratament? Credeti ca deja a putut fi afectat fatul, din cauza FT4 scazut in al doilea trimestru? Cum mai poate fi afectat fatul/sarcina in cel de-al treilea trimestru? Este posibil sa nu fie nevoie sa mai incep sa iau Euthyrox, pentru ultimele 10-11 saptamani de sarcina, pana la cezariana? Se pot obtine rezultate similare doar din alimentatie? Ar trebui sa fac si alte analize, mai concludente? Euthyroxul isi face efectul imediat, adica pot amana luarea lui cat mai mult, sau trebuie sa incep sa il iau preventiv chiar si la aceste valori ale TSH si FT4?

Mai fac precizarea (nu stiu cat de importanta) ca in timpul sarcinii nu m-am ingrasat decat foarte putin (4 kg pana acum, in conditiile unei alimentatii fara oprelisti, pur si simplu nu se depunea mai nimic), nu stiu daca are legatura cu tiroida, dar bebe a luat bine in greutate pana acum.

Imi cer scuze pentru lungimea comentariului meu, dar sunt disperata, este prima sarcina si singura pe care o voi avea (potrivit recomandarilor neurochirurgilor, deoarece am si probleme cu coloana). Va rog din suflet sa imi raspundeti.

Raspuns:

– nu cred ca exista o problema reala legata de tiroida dvs; cu un ATPO in jurul limitei superioare a normalului si aspect ecografic normal al tiroidei (micronodulul respectiv este lipsit de importanta) NU se stabileste un diagnostic de tiroidita autoimuna;

– avand deci o tiroida care functioneaza corect (atestat si de valorile repetat normale ale TSH), semnificatia unui nivel izolat scazut al FreeT4 este foarte probabil nesemnificativa si nu impune tratamentul; oricum, daca se pune totusi problema tratamentului cu levotiroxina, este mai bine ca inainte sa repetati FreeT4 (+ FreeT3) la cel mai bun laborator disponibil; este posibil ca la noua testare valorile sa fie in limite;

– toata discutia despre riscurile hipotiroidiei in sarcina se aplica atunci cand este diagnosticata o forma de hipotiroidie, nu in cazurile in care apar doar niste oscilatii izolate ale FreeT4 (sau FreeT3), fara alte evidente ale unei boli de tiroida;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.