Răspunsuri la întrebări (844)

Vintila Bianca:

Buna ziua!
In urma unor analize de sange au rezultat urmatoarele rezultate pentru
FT4 : 20.02 (normale intre 10.6 – 19.4 pmol/L) si TSH 1.43 (normale intre 0.25-5 microIU/ml). Am 32 de ani si am avut hipertiroidism in urma cu 4 ani pt care am facut tratament cu Thyrozol timp de 1.5 ani. Dupa terminarea tratamentului m-am simtit bine, insa recent am avut o perioada foarte stresanta si am inceput sa am din nou simptome de hipertirodism: puls mare (105 batai/minut, acum si-a revenit la o medie de 80-85), stare permanenta de nervozitate, etc. As vrea sa va intreb daca rezultatele acestor analize indica redeclansarea hipertirodismului, sau daca mai trebuie facute alte analize suplimentare (T3, T4)pt a avea un diagnostic corect? In timupl tratamentului cu Thyrozol faceam periodic aceste 2 analize, motiv pt care m-am gansit ca ar fi util sa le repet acum.

Va multunmesc!

Raspuns:

– in mod normal, nivelul TSH este cel mai sensibil indicator ar unei reaparitiei a hipertiroidiei; de aceea, doar valoarea borderline a FreeT4 nu stabileste diagnosticul;

– recomandarea mea este sa repetati peste 1 luna TSH, FreeT3 si FreeT4; o eventuala hipertiroidie ar trebui sa devina evidenta in acest interval, fara a va supune unor riscuri importante;

– simptomatologia de hipertiroidie este nespecifica, putand aparea in multe alte afectiuni sau chiar ca raspuns la stresul psihic; din acest motiv testele de laborator au rolul cel mai important in diagnostic;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.