Răspunsuri la întrebări (887)

Alina:

Buna seara!

Ma numesc Alina, am 25 de ani si aproape 90 de kg. Am fost un copil normoponderal pana la aparitia ciclului menstrual(11 ani). In acel an m-am ingrasat 10 kg si apoi am continuat sa ma ingras dar intr-un ritm mai lent. La varsta de 14 ani cantarean deja 75 de kg iar pentru ca parintii erau ingrijorati am mers la un consult la Spitalul Parhon. Doamna doctor m-a examionat (m-a palpat) si mi-a spus ca nu este nici o problema si ca ar trebui sa fac mai mult sport si sa mananc mai putin. Am plecat acasa linistita ca sunt sanatoasa si am tinut regimul primit de la doamna doctor. Nu am avut insa parte de schimbari de greutate. In timp am ajuns sa cred ca asa imi este felul. Cu toate ca mananc la fel ca ceilalti membrii ai familiei care sunt normoponderali eu am continuat sa ma ingras. La 22 de ani am fost din nou la Parhon, la un alt medic care mi-a facut o ecografie tiroidiana si mi-a confirmat din nou ca nu sunt probleme cu toate ca eu sufeream de insomnii, constipatie, nod in gat, sensibilitate excesiva(plangeam foarte repede). Am continuat sa cred ca mananc prea mult si ca asta e problema. Am tinut in continuare diverse regimuri si asa am avut din plin parte de efectul yoyo. Cea mai mare greutate am avut-o la 18 ani (98 kg) si cea mai mica 3 ani mai tarziu (68 kg). De fiecare data a trebuit sa ma infometez ca sa slabesc….un regim echilibrat nu a fost niciodata suficient. Acum cateva zile mi-am facut preventiv analizele. Toate au iesit bine mai putin trigliceridele (299) si T3- 11,60; T4- 44,30; TSH- 0,30. Mentionez ca este prima data cand fac aceste analize si ca le-am facut din propria initiativa. Voi incerca sa imi programez o consultatie la dumneavoastra dar asta o sa se intample abia peste 2-3 sapt pentru ca am o perioada extrem de incarcata la serviciu dupa sarbatori. As vrea insa sa imi spuneti cam ce reprezinta aceste valori. Am vazut ca sunt departe de cum ar trebui sa fie si nu pot sa astept pana ajung la dumneavoastra. Va multumesc din suflet!

Imi cer scuze. Am omis valorile de referinta:
T3 Triiodotiroidina 0,56 – 1,88
T4 Tiroxina totala 9 – 22,2
TSH 0,40 – 4

Multumesc inca o data.

Raspuns:

– valorile prezentate sunt discordante, de aceea cred ca mai degraba este vorba de o eroare de masurare sau de raportare a rezultatelor;

– nu este clar din postarea dvs daca acum este prima data cand ati facut aceste analize de tiroida sau daca le-ati mai facut si inainte si au iesit bine; oricum, recomandarea mea este sa faceti la un laborator bun (Synevo, Medas, Sanador) urmatoarele teste: TSH, FreeT3, FreeT4; daca rezultatele se mentin anormale (indiferent de combinatie), trebuie sa veniti la un consult; daca sunt bune, va rog sa ma informati printr-un comentariu aici, pe blog;

– legat de simptomatologia descrisa: ORICE manifestare clinica (obezitate, insomnie, nod in gat, constipatie, labilitate emotionala, etc) se poate pune pe seama tiroidei DOAR daca testele de laborator confirma o disfunctie tiroidiana;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.