Răspunsuri la întrebări (950)

Velescu Karina:

Buna ziua,

Sunt femeie, am 29 de ani, iar acum o luna am nascut o fetita cu un retard de crestere, la 38 de saptamani si 5 zile, prin cezariana. Fetita a avut 2,520 kg si 49 cm.
Semnalul de alarma a fost lactatia insuficienta, dupa pastile, ceaiuri, injectii cu Oxiton si muls cu pompa. Alte simptome ar fi pielea relativ uscata, cu toate ca beau cam 3l de apa pe zi, faptul ca orice mancare mi se pare nesarata, depresia si oboseala (normale de altfel dupa nastere), prurit in ultima saptamana inainte de a naste pe maini, picioare si abdomen.
In familie se pare ca ambele bunici au probleme cu tiroida, insa nu stiu de ce natura, si sunt de origine din jud. Caras-Severin, din cate am inteles, zona cu carente in iod.

Am rezultatele de la ecografie:
LTD: 24/17/40, 8,16 mm, aspect hipoecogen ++/+++; neomogen
LTS: 22/185/45; 9,15ml, aspect hipoecogen ++/+++, usor neomogen
Volum tiroidian total 17,31 ml
Suspiciune tiroidita cronica autoimuna

Ce ma ingrijoreaza este rezultatul analizelor de laborator. TSH a iesit intre limite normale, iar anticorpii peste, in felul urmator:

TSH 2,558 [lim. 0,49 – 4,67 UI/ml]
Anticorpi anti microzomiali tiroidieni ATPO 393,5 [lim. 0 – 12 UI/ml]
Anticorpi anti tiroglobulina HTGK 8,56 [lim. 0 – 4,11 UI/ml]

Ce pot sa insemne aceste rezultate?

Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– de regula, nivelul normal al TSH arata ca hormonii tiroidieni sunt in limite; deci, desi prezenta o tiroidita autoimuna, aceasta NU este inca in faza in care sa produca vreun fel de manifestari;

– altfel zis, trebuie cautate ale explicatii pentru problemele descrise; cea mai probabila este suprasolicitarea de dupa nastere, dar nu sunt excluse si afectiuni organice;

– din punct de vedere endocrinologic pot fi utile urmatoarele teste: FreeT4, T3, cortizol seric matinal, prolactina; analizele trebuie facute la un laborator de incredere si obligatoriu interpretate de endocrinolog;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (950)”

  1. Buna ziua ,am 27 de ani si am facut Tsh recent ,rezultatul a fost 0.817 µUI/mL ,as dori sa stiu daca este normal,Va multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.