Răspunsuri la întrebări (975)

adrian:

Buna ziua Dnul doctor,
Revin dupa cateva luni in care am reusit sa-mi stabilizez TSH in limitele normale cu o doza de intretinere de 62 unitati de euthyrox.
Totusi anumite simptome de hipotiroidism deranjante nu mi-au disparut(edeme la fata si picioare, macroglosie care imi da apnee in somn, o uscaciune a pielii, cresterea in greutate,etc.)desi toate analizele imi sunt bune inclusiv cele de biochimie.
Mi s-a recomandat sa trec pe novothyral si nu stiu ce sa fac. Totusi am inteles ca nu prea este recomandat pe termen lung(nu inteleg de ce) si mai degraba sa procur un produs natural obtinut din tiroida bovina(Armour Tyroid produs in sua) care se pare ca a dat rezultate chiar in astfel de cazuri.
Avand in vedere ca la mine doza pe care o voi lua e pt toata viata (in urma dozarii cu iod radioactiv)nu stiu care ar fi cea mai buna alternativa pt mine. Cert este faptul ca euthyroxul pt mine nu isi face intru totul efectul, in sensul ca daca raman la doza actuala sunt in limitele analizelor de tiroida dar cu simptome care imi provoaca neplaceri iar daca cresc doza aceste simptome aproape se reduc la zero dar ma aflu conform analizelor in hipertiroidism.
Din nou va deranjez cu rugamintea de a ma indruma ce ar fi mai bine sa fac.
Va multumesc.

Raspuns:

– doza de Euthyrox trebuie ajustata astfel incat nivelul TSH sa fie in  jur de 1 μUI/ml; daca simptomele persista si in aceste conditii inseamna ca ca manifestarile dvs au alte cauze;

– schimbarea tratamentului actual cu Novothyral se poate incerca, doza maxima de initiere ar putea fi de 1/2 cp/zi, cu monitorizare la 6-8 saptamani; Novothyral-ul contine T3 (triiodotironina) si T4 (levotiroxina), iar Euthyrox-ul doar T4; T3 se absoarbe mai repede din intestin, este mai activ metabolic si produce efectele mai rapid; totusi, atat timp cat TSH, FT4 si T3 sunt mentinute in limite normale, se poate merge pe termen lung cu un astfel de tratament;

– NU va recomand extractele din tiroida animala;  acest tip de tratament substitutiv a fost utilizat multi ani, dar apoi abandonat dupa ce s-a reusit obtinerea prin inginerie genetica a hormonului identic uman; in tiroida animala (bovina sau porcina) raportul celor doi hormoni tiroidieni esentiali (T3 si T4) este diferit fata de tiroida umana;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (975)”

  1. Buna seara Domnule doctor,

    Subscriu comentariului dlui Doctor Vulpe. Exista foarte multe cazuri in care pacienti cu hipotiroidism nu s-au simtit bine desi doza de levotiroxina reusea sa aduca TSH-ul pacientului intr-un interval optim, simptomele caracteristice hipotiroidismului persistand. In momentul in care acele persoane au schimbat medicatia cu un produs ce continea atat T4 cat si T3, cum este Armour, simptomele s-au ameliorat sau au disparut. Sunt perfect de acord cu dumneavoastra in legatura cu propotia T4/T3 din tiroida animala si as mai completa ca este mai greu de stabilit doza in cazul produselor ce contin tiroida bovina.
    Dar, simptomele descrise de Adrian sunt caracteristice hipotiroidismului si cred ca este foarte important sa fie luate in seama. Din pacate ajungem sa tratam rezultate de laborator si nu simptomele pacientului. TSH-ul este un marcar foarte important dar cred ca trebuie considerat in context. Este posibil ca Adrian sa nu poata converti T4. Sunt curioasa cat este TSh-ul lui Adrian in momentul in care i se creste doza de Euthyrox si i se reduc simptomele.

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Va multumesc pentru comentariu, domnule doctor. Am vizitat si eu site-ul respectiv in urma cu ceva timp. Din pacate, pentru ce afirma respectiva pacienta, studiile medicale serioase facute pe un numar foarte mare de pacienti au aratat ca levotiroxina pe care o utilizam azi este preferabila din aproape toate punctele de vedere extractelor de tiroida animala. Ca o precizare interesanta, in niciuna din tiroidele animale utilizate pentru obtinerea de extracte nu se regasesc cei doi hormoni esentiali, T3 si T4, in aceeasi proportie ca in cea umana. Apoi, asa cum bine stiti, trebuie sa ne bazam deciziile medicale pe dovezi stintiifice clare si reproductibile. O singura pacienta, chiar si cu un site convingator, nu poate schimba asta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.