Răspunsuri la întrebări (1031)

carmen:

Buna ziua domnuledoctor, am nevoie de sfatul dumneavoastra.Mama mea in varsta de 39 de ani si-a facut analizele de imunologie in urma cu cateva zile, acestea fiind: ATPO-174,5(limita normala fiind mai mica de 34); Ft4-1,41(limita normala fiind intre 0,93 si 1,7)si TSH-o,636(limita normala fiindintre 0,27 si 4,2; acestea fiind recomandate de ginecolog, avand dereglari menstruale. Pana acum nu a mai avut nici-o problema de sanatate, si nu are rude de gr 1 cu boli de tiroida. Nu a mai facut niciun consult endocrinologic pana acum si nici ecografii sau investigatii imagistice legate de tiroida. Mama este ingrijorata din cauza valorii ATPO, care nu este in limite. Imi puteti explica va rog ce inseamna aceasta valoare crescuta si daca are probleme cu tiroida?

Raspuns:

– aceasta valoare crescuta a ATPO arata o tiroidita cronica/autoimuna/Hashimoto (nume diferite pentru o aceeasi afectiune); faptul ca valorile TSH  si FT4 sunt in limite normale inseamna ca boala este intr-un stadiu incipient in care NU exista consecinte negative asupra organismului; simpla valoare crescuta a acestor anticorpi (ATPO) nu produce in sine vreo problema, sunt doar markeri pentru tiroidita autoimuna;

– in mod optim, investigatiile ar trebui completate cu o ecografie de tiroidiana;

– in acest stadiu boala necesita doar urmarire periodica, cu initierea tratamentului in momentul in care valoarea TSH depaseste limita superioara a normalului, altfel zis, cand se instaleaza hipotiroidia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (1031)”

  1. Buna seara postez si eu rezultatele analizelor prescrise de medicul endocrinolog,cu rugamintea sa mi spuneti ce inseamna,va multunesc!
    ATPO (antitiroid peroxidaza) (Immulite2000)
    39.6 Valoare mica

    0.0 – 35 / UI/mL

    ATGL (antitiroglobulina) (Immulite2000)
    <20.0

    0.00 – 40 / UI/mL

    FT4 (tiroxina libera) (Immulite2000)
    1.06

    0.89 – 1.76 / ng/dL

    TSH (PS 03-04-U) (Immulite2000)
    0.688

    0.4 – 4.0 / uUI/mL

    Imunoglobulina E
    241 Valoare mica

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.