Răspunsuri la întrebări (1180)

stan nicoleta:

Buna ziua,
In primul rand va multumesc pentru raspunsul la o intrebare adresata acum 2 saptamani.
Ma numesc Nicoleta Stan, am 30 ani , 50 kg , 1.67 h, iar in data de 4 iulie am fost operata la Institutul Oncologic Cluj.(tiroidectomie totala, fiind suspecta de neoplasm folicular). Acum am primit rezultatul histopatologic:
MACRO: Lob tiroidian drept de 5,2/2,8/2,2 cm. Pe sectiune in contact cu capsula tiroidiana este prezenta o formatiune nodulara de 2,4/1,7 cm de culoare galbuie cu arii de hemoragie in portiunea centrala.
Lob tiroidian stg. De 4/ 2,8 /1,8 cm cu aspect parenchimatos pe sectiune.
MICRO: 1 si 2 :lob tiroidian drept si stg : pe sectiunile examinate de la nivelul formatiunii nodulare descrise la macroscopie se evidentiaza un aspect micro si normo folicular, cu arii de edem si hemoragie. Nu s-au evidentiat semne histologice de depasire a capsulei sau de invazie vasculara. Parenchimul tiroidian adiacent si al lobului stg este alcatuit din foliculi de dimensiuni variabile , benzi fine de fibroza , redus, infiltrat, inflamator cronic, difuz, staza vasculara si hemoragii focale.
CONCLUZIE : NODUL ADENOMATOID LOB TIROIDIAN DREPT.
intrebarile mele :
1.Puteti sa imi interpretati va rog acest rezultat?
2. Afecteaza acel hormon de substitutie pe care am inteles ca il voi lua alte organe ale corpului? Adica pot dezvolta tumori la alte organe din pricina efectului acestor hormoni sintetici ? Daca da …cam catre ce organe s imi indrept atentia pe viitor? A refer la controalemedicale .
3. Cam cat poate trai un om fara glanda tiroida, doar cu aceste pastile?
4. Ma voi ingrasa? Va multumesc frumos!

Raspuns:

1. din fericire rezultatul arata prezenta unui nodul benign, deci nu e vorba de cancer;

2. in niciun caz tratamentul de substitutie hormonala nu creste riscul de tumori in alte organe; este o substanta identica cu homonul uman, fara riscuri atunci cand este administrat in doza corecta;

3. daca ia tratamentul cum trebuie si face controalele periodice va trai exact cat ar fi trait si cu o tiroida sanatoasa;

4. din nou, daca luati tratamentul corect si sunteti atenta la alimentatie, NU exista vreun motiv sa va ingrasati;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.