Răspunsuri la întrebări (1181)

dana gabriela stan:

Am 37 ani si de 4 ani stiu ca am un nodul pe lobul drept de aproximativ 7.7 mm, care a crescut in acesti ani cam 1 mm. Am schimbat medicul endocrinolog iar in urma ecografiei mi s-a spus ca as fi suspecta de cancer tiroidian, ca prezinta forma neregulata si usoara vascularizatie periferica. Mi s-a facut analiza -calcitonina- rezultatul e ok, a incercat sa-mi faca punctie dar din cauza dimensiunilor reduse ale nodulului n-a reusit, desi m-a intepat de mai multe ori.
Intrebarea mea este: se poate ca un cancer tiroidian sa evolueze 1 mm in patru ani -in ultimele 8 luni dimensiunile au ramas aceleasi?
Ce alte investigatii as putea face pentru a ma linisti?
Cat timp ar trebui sa stagneze nodulul ca sa fiu sigura ca n-am o problema?
Mentionez ca-n acesti 4 ani de cand stiu ca am nodulul am trecut printr-o sarcina-am un copil de trei ani si unul de 6 ani.

La postarea anterioara am uitat sa mentionez ca sunt in tratament cu eutyrox de 50mg fiind diagnosticata cu tiroidita autoimuna- si in familie doar sora mamei are probleme cu tiroida.

Raspuns:

– o modificare cu 1 mm a unui nodul este irelevanta; variatii in masuratori de cativa mm de la o ecografie la alta sunt frecvent intalnite, fara a se considera ca reflecta schimbarea reala in dimensiuni;

– in opinia mea, punctia nu era recomandata la aceste dimensiuni, urmarirea ecografica fiind suficienta;

– nu exista investigatii suplimentare utile in cazul dvs; daca nu apare o crestere semnificativa in dimensiuni (cu cel putin 50%), se considera un nodul cu risc mic si monitorizarea ecografia este suficienta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (1181)”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.