Răspunsuri la întrebări (1402)

Cristina:

Buna seara,domnule doctor!
Cautand un raspuns la intrebarea pe care mi-o puneam,am dat peste site-ul dumneavoastra si recunosc ca n-am avut rabdare sa citesc toate intrebarile si toate raspunsurile pe care le-ati primit,respectiv pe care le-ati dat,deoarece sunt dupa a doua sedinta de iod radioactiv,iar starea fizica nu-mi permite acest lucru. Nu stiu daca intrebarea mea va fi prima,nu stiu daca voi primi raspuns,sper din suflet sa primesc,daca nu,voi mai incerca.
Am fost operata in 17 iunie 2014 de tiroidectomie totala.In 17 iulie,buletinul HP ma anunta ca diagnosticul este de Carcinom papilar varianta foliculara,focar incapsulat 1,2/0,7 cm,dezvoltat pe un adenom preexistent. In 15 decembrie 2014 am primit prima doza de iod radioactiv. A fost destul de dificil,starea mea pe intreruperea euthyrox-ului a fost cumplita atunci(dureri mari de oase,slabiciune mare a organismului). Rezultatul scintigrafiei-POZITIV. Tiroglobulina-6,89ng/ml.Doza de iod administrata 92mCi I131.Pe 12 octombrie a.c. am urmat a doua doza de iod radioactiv,doza administrata fiind de 66 mCi I131. Tiroglobulina a avut si de aceasta data o valoare crescuta,3,99ng/ml,dar in scadere fata de anul trecut. Examenul scintigrafic-NEGATIV.
Ecografiile tiroidiene,la ambele internari (15 decembrie 2014,respectiv 12 octombrie 2015,fara magini nodulare la nivelul regiunii cervicale anterioare,fara adenipatii.
In aprilie 2015,la controlul de dupa prima doza de iod,la ecografia tiroidiana a fost scris doar atat: “Status post tiroidectomie totala. Adenopatii laterocervical dr de 1-2 mm”
AM sa scriu si rezultatul buletinului de radioactivitate de la externare,pt ca asta ma intereseaza cel mai mult. La internarea precedenta,nu am fost masurata.
Debit doza la 1 m= 2uSv
Activitate estimata= 60MBq
Doza Efectiva(mSv) =176
Nu inteleg nimic din asta. Doamna fizician mi-a zis ca mai am o doza foarte mica de radiatii si ca fata de adulti sa mai stau izolata 2 zile si 7 fata de copii si adolescenti. Am mai citit pe ici pe colo ca perioada de izolare sa fie de doua saptamani. Intrebarea mea e urmatoarea: doua saptamani de la externare,sau de la administrarea capsulei cu iod? Eu cu un asemenea rezultat,cat trebuie sa stau ca sa exclud orice risc fata de familie. Precizez ca sunt din provincie,iar sotul m-a luat de la spital de fiecare data si m-a adus cu masina acasa(180 de km)
Si pt ca tot m-am apucat sa scriu,imi mai permit sa va mai intreb ceva. La o saptamana dupa administrarea capsulei,mai precis de duminica seara 18.10.2015 am inceput sa ma balonez foarte tare. Luni nu am putut manca sau bea nimic. Abia am reusit sa iau euthyrox-ul pt ca am avut greata,balonare,diaree toata ziua. In jurul orei 21 am reusit sa beau un pahar cu suc de mere.La aproximativ o jumatate de ora m-am balonat extraordinar de mult. Si continui sa fiu asa. Imi plezneste burta! Sunt reactii post capsula cu iod?M-am si umflat la fata si la maini,obosesc foarte repede,abia reusesc sa fac cativa pasi si simt ca ma prabusesc.
In speranta ca m-am facut inteleasa,va multumesc anticipat si din suflet pt tot ce faceti!

EDIT:
Am uitat sa va spun un lucru important pt mine: D-na asistenta de la spital,mi-a zis ca atunci cand markerii sunt mari si scintigrafia va iesi pozitiva. Dupa asemena raspuns,nici nu ma asteptam la altceva pana am vazut rezultatul si am exclamat… “Se poate asa ceva?(adica sa iasa scinti negativa si markerii Tg-3,99?) Raspunsul a fost…”Uite ca se poate!”
De ce pe primul bilet de externare scrie valoarea normala a Tg este <0,04,iar pe cel de-al doilea <0,20?(Internarile au fost la acelasi spital)
Cate sedinte cu iod radioactiv se fac in mod normal si la cat timp se face scintigrafia de control dupa ce se termina cu iodul radioactiv?
De ce unele spitale fac pana ai 3 trezultate negative,altele dupa primul negativ nu te mai radiaza?
Va multumesc din suflet si-mi cer mii de scuze ca am uitat sa spun totul in prima postare,dar….dau si eu vina pe ce mi se-ntampla.

Raspuns:

– in esenta, riscul este oricum destul de mic; cei mai expusi sunt copii mici si gravidele care ajung in contact strans cu un pacient care a primit iod radioactiv; recomandarile primite se aplica de la momentul externarii, NU al administrarii dozei de radioiod;

– balonarea nu este o reactie caracteristica iodului radioactiv; mult mai probabil este o consecinta, la fel ca si celelalte manifestari, a hipotiroidismului sever determinat de oprirea tratamentului cu Euthyrox; tratamentul cu carbune medicinal sau Espumisan poate fi util pana cand Euthyrox-ul incepe sa-si faca efectul;

– o tiroglobulina de 3.99 ng/ml nu este atat de mare incat sa fie neobisnuita asocierea cu o scintigrafie negativa; inseamna doar ca celulele tiroidiene ramase, care produc tiroglobulina, fie nu (mai) concentreaza iodul, fie sunt distribuite pe o arie mai mare si nu emit semnal suficient de puternic pentru a fi captat de aparatul de citire;

– analizele de sange, cum e si tiroglobulina, se fac utilizand niste aparate (numite analizoare), care sunt de principiu aceleasi, si niste consumabile (numite kit-uri de analize) care pot veni de la producatori diferiti; intervalele de normal sunt specificate de producator si pot diferi de la unul la altul, iar valorile de pe buletinul de analize respecta acest lucru;

– in general, dupa 2 controale in care scintigrafia e negativa, tiroglobulina e nedozabila si ecografia nu arata modificari suspecte, se cosidera ca pacientul e vindecat; in cazul dvs, avand in vedere ca tiroglobulina e inca detectabila, un control la 6 sau 12 luni, eventual cu repetarea unei doze de iod radioctiv poate fi indicata; atitudinea ulterioara se va stabili in functie de rezultate (in special nivelul tiroglobulinei pe intrerupere);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.