Răspunsuri la întrebări (1437)

Geafar Nicoleta:

Buna seara!Am 48 ani si am fost operata de tiroidectomie totala acum 13 ani(dg.,,gusa polinodulara”),histopatologic fara modificari.Pana acum 7 ani nu am avut probleme cu dozele de Euthyrox(100)tot timpul,valori ale TSH,T3si T4 in valori normale.Dar acum 7 ani in urma unei sarcini ci placenta praevia s- a intervenit chirurgical(histerectomie+ anexectomie bilaterala).De atunci a inceput show- ul: ultimele analize arata cam asa:TSH 10.38,Colesterol seric total 401,LDL 301.51….LDL val normale,Trigliceride normale.Metabolic este un dezastru,de simptomatologie nici nu mai discut.Pe baza acestor analize cand ajung la medic imi sunt recomandate statinele care drept sa spun nu prea au avut rezultat.Nici nu mai stiu ce sa fac.Va multumesc frumos si toate cele bune!

Raspuns:

– o valoare a TSH de 10.38 μUI/ml arata ca doza de Euthyrox este insuficienta si ar trebui crescuta, de regula cu 25-50 μg/zi; ca principiu, tratamentul trebuie ajustat astfel incat TSH si FreeT4 sa se mentina in limite normale; nu ar trebui sa fie foarte dificil de atins acest obictiv, chiar daca poate fi nevoie de tatonari ale dozelor;

– dezechilibrele metabolice sunt, cel putin in parte, cauzate de instalarea menopauzei chirugicale; solutiile raman dieta, exercitiile si medicamentele hipolipemiante (statine si fibrati); nu sunt foarte facile sau perfecte, dar deocamdata nu exista dovezi ca altceva functioneaza mai bine;

– normalizarea TSH va ajuta intr-o masura la ameliorarea profilului lipidic;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (1437)”

  1. Bună ziua,de 4 ani fac tratament pt hipertiroidie autoimuna,cu tyrozol.pe 16.02.16 sunt programata pt operație.cu o săptămână înainte trebuie întrerupt tratamentul și înlocuit cu lugol.doresc din tot,dacă se poate sa va trimit pe mail rezultatul ecografiei,pt a doua opune.îmi este tare frica de aceasta operație. Va mulțumesc anticipat pentru răspuns

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      O a doua opinie medicala are relevanta doar daca este urmarea unui consult propriu-zis. Faptul de a vedea pe mail un rezultat ecografic NU m-ar indreptati sa va ofer un sfat pentru sau contra operatiei. Oricum, data operatiei este foarte apropiata si va sfatuiesc sa aveti incredere in medicii dvs si sa nu pierdeti programarea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.