Răspunsuri la întrebări (1465)

Renate:

Buna seara!
Am 19 ani si sunt de sex feminin. Mama mea sufera de tiroidita cronica autoimuna de aproximativ 8 ani. Am fost la un medic endocrinolog pentru a-mi face si eu cateva investigatii sa vad daca nu o mostenesc si eu pe mama deoarece am si eu cateva din simptome: scadere ponderala de 8 kg in ultimul an, nervozitate, transpiratii si agitatie psihomotorie.
Medicul mi-a recoltat analize de sange si mi-a facut ecografie tiroidiana.
Rezulate: Eco: LTD=13.5/9/51 mm
LTS=17/12/53 mm
Aspect izoecogen,omogen,fara formatiuni nodulare al parenchimului tiroidian.
Analize de sange:
TSH: 5.03 uU/ml
Anti-TPO: 42.76
A-TG: 10
TRAB: 2.12
Medicul mi-a prescris medicamente pentru nervozitate, dar nu si pentru tiroida. Mi-a dat: Magne-B6, Extraveral si 9 Vita. Si mi-a spus sa repet TSH-ul pesta o luna deoarece este foarte putin peste limitele normale. Precizez ca aceste analize le-am facut pe 02.02.2016 si acum urmeaza ca pe marti miercuri sa merg la un laborator sa imi repet TSH-ul.
Astazi, in 29.02.2016 am fost sa mai imi fac inca o ecografie, la un alt medic. Si acesta se pare ca a descoperit ca am un nodul pe LTD.
Rezultat Eco: LTD=15.6/13.2/55 mm
LTS=14/14.3/52 mm
In treimea mijlocie a LTD se descrie o formatiune nodulochistica bine delimitata de 3/2.5/4 mm cu coloid in interior. Parenchim hipoecogen discret neomogen cu vascularizatie Doppler accentuata.
Sunt foarte confuza domnule doctor. Va rog, daca se poate sa imi dati un sfat, nu stiu ce sa fac. Sa merg la un al treilea medic?
Va multumesc frumos! Multa sanatate! O seara placuta!

Raspuns:

– recomandarile primului endocrinolog la care ati fost sunt corecte;

– valoarea doar putin peste limita a TSH este asimptomatica si NU impune tratament; avand in vedere restul analizelor si aspectul ecografic normal, monitorizarea este clar cea mai corecta atitudine;

– un mic nodul de 3-4 mm nu schimba cu nimic situatia;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.