Răspunsuri la întrebări (1619)

Luminita:

Ma bucur ca am reusit sa va gasesc.Am 57 de ani (F).Din familia mea nu a fost nimeni diagnosticat cu aceasta boala,dar mamei mele ii tremurau mainile si capulatunci cand avea emotii.Dupa ce am fost diagnosticata cu Graves,mi-am reparat dantura. Am facut tratament cu methimazole, cateva luni (5)dupa care am facut alergie si mi-am imbolnavit ficatul.Dupa o pauza de cativa ani( 2),am consultat un doctor in Romania si am primit ca tratament thiyrozol ,hypertensive si betablocante.Inainte de a incepe tratamentul cu thyrozol :
8 noiembrie 2016
TSH 0,0080 ( 0,550 -4,7800) ,
FT4 3,18 (0,89-1,76) = 40,93 ( 11,45-22,65) ,
TPO >1000 ( < 35,0) ,
Ac.anti receptor TSH (TRAb,LATS) 9,600 ( , 1,75).
A trebuit sa folosesc doar 12 tablete de thyrozol ca sa fac din nou alergie si de data aceasta am facut si o hepatita medicamentoasa.Tratamentul prescris era de 3 x 10 mg.Am gasit un alt doctor care mi-a recomandat iod radioactive I 131. Asa am inceput cautarea altei alternative de tratament.Am inceput sa iau magneziu ,calciucu D3, ceai de roinitai ,sanziene si iarba de ghimpe.Am repetat analiza pentru FT4 ( 29 decembrie 2016)
2,25 (0,70-1,48)=28,96 (9,01-19,05).In momentul de fata folosesc capsule Tiroida M109 ,betablocantele ,hipertensivele si cateva cani din ceaiurile de mai sus.Ma simt bine,nu mai am insomnii si nici probleme cu mancarimile de piele.Am inceput si o dieta fara glucide sare fara iod si fara zahar.Transaminazele sunt foarte bune. Ce sfaturi imi puteti da? Momentan nu am un endocrinolog sau un medic naturist care sa-mi controleze boala.Multumesc mult.

Raspuns:

– in primul rand, NU exista specializarea de medicina naturista; singurul care este pregatit in mod adecvat sa trateze o hipertiroidie este endocrinologul;

nu exista dovezi ca vreun tratament naturist functioneaza in mod real in hipertiroidie, in ciuda a ce pretind unii producatori de suplimente sau „naturopati”; usoara scaderea a FT4 nu arata eficienta abordarii dvs si este foarte probabil tranzitorie; riscul major al hipertiroidiei necontrolate este cel cardio-vascular, putand aparea dereglari grave ale ritmului cardiac, precipitarea de crize anginoase (daca exista ateroscleroza coronariana) sau alte complicatii; in plus, creste riscul de osteoproza si scade calitatea vietii;

– recomandarea mea este sa gasiti un medic endocrinolog care sa va trateze corespunzator boala; tratamentul cu iod radioactiv reprezinta o optiune viabila;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.