Răspunsuri la întrebări (2009)

Valentina Apostol:

Bună ziua domnule doctor, eu v-am trimis vreo două mesaje referitoare la menopauza mea atipica si pot spune că mi-a schimbat viata in rău. Bufeurile vin cu stare de rău, atât de rău incat am senzatia ca s-a termibat cu viata mea. Tensiunea am facut-o odata cu intrarea la menopauză, aritmiile la fel. Cu timpul datorită lipsei estrogenilor am facut o boală degenerativa/ artroză la toate articulatiile, poate fi si genetic.
Anual fac testele horminilor tiroidieni TSH, T3, T4 care sunt in valori normale. Am si un nodul tiroidian cam marisor, de 4,9 cm la baza istmului, la punctia cu ac subtire totul este o.k.
Problema este tot a bufeurilor cu stari proaste, inainte de a se produce vasodilatatia si a veni căldura, aritmiile ma anunta ca intr-un minut vine bufeul după care dispar. Simt sub forma unor falfaieli la baza istmului. Dacă acum cativa ani aritmiile se caracterizau prin extrasistole si tahicardii sinusale, de doi ani fac fibrilatii , dar destul de rare. la inceput am facut in 2017, apoi in 2018 , dupa care cam la două-trei luni.
Cardiologul mi-a dat Pradaxa-anticoagulant , Sotalol trei jumatati de zi, Aprovel, din pacate cand vine fibrilatia vine in pofida cocteilului de medicamente.
Intrebarea mea: credeti că nodulul poate declansa o fibrilatie? Hormonii tiroidieni fiind in valori normale, calcitonina la fel. In cazul acesta nu putem vorbi de o hipertiroidie. Si totusi? La inima nu am probleme, confirmat de cardiolog dupa eco Doppler, Ekg, analize anual.
Nu stiu ce sa ma mai fac dupa 20 de ani cu bufeurile care imi dau o stare cumplită. Sa fie pe sistem neuro vegetativ?
De 20 de ani, nimeni nu poate sa-mi dea o explicatie.
Va mulțumesc mult.

Raspuns:

 • daca testele de functie tiroidiana (TSH si FT4) au fost constant in limite normale, se poate EXCLUDE o cauza de acest tip pentru aritmia cardiaca;
 • simpla prezenta a unuia sau chiar mai multor noduli, care nu afecteaza productia de hormoni tiroidieni, NU poate determina complicatii cardiace;
 • cu toate astea, la un nodul de aproape 5 centimetri, operatia ar trebui luata in considerare, chiar daca rezultatul la punctie e bun;
 • este adevarat, intr-o minoritare de cazuri menopauza vine cu simptome foarte neplacute, chiar invalidante; acestea tind de obicei sa se amelioreze in timp, iar tratamentul cel mai bun este de substitutie (inlocuire) cu estrogeni si, in functie de caz, progesteron; totusi, in cazul dvs, avand in vedere episoadele de fibrilatie atriala, tratamentul cu estrogeni aduce un risc cardiovascular suplimentar si NU e indicat;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (2009)”

 1. Bună ziua domnule doctor.
  va multumesc din tot sufletul pentru raspunsul dumneavoastra.
  Din păcate, noi femeile avem probleme hormonale, mai ales de la o varsta. Si sunt tare neplăcute. Lipsa hormonilor odată cu menopauza ne crează mari probleme de sănătate.
  Eu vreau sa vă multumesc pentru amabilitatea si disponibilitatea de a raspunde de fiecare dată cu explicatii care ne ajută.
  Vă respect si vă urez un Crăciun cu bune si frumoase, Un An Nou cu bucurii si realizari.
  La multi ani,
  prof. Valentina Apostol

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.