Răspunsuri la întrebări (2008)

Neacsu Vlad:

Buna Seara, numele meu este Neacsu Vlad Alexandru și am 33 de ani.
In urma cu 3 luni de zile mi-am făcut niște analize de rutina la glanda tiroida.
Valorile TSH, Anti-tpo, FT4 și Anti-tiroglobulina au ieșit in limite normale însă calcitonina mi-a la valoarea de 15.4 pg/ml cu valoarea de referință a normalului <=9.52.
Am fost și la o ecografie de tiroida iar concluzia a fost:
Aspect ecografic normal laterocervical bilateral.
Însă in timpul ecografiei la la unul din rezultate a fost.
Tiroida cu aspect ecografic in limite normale, un mic chist de ca . 3 mm la nivelul LTD.
La o luna, adică acum 2 luni mi-am repetat analiza rezultatul fiind de 14,3 pg/ml iar luna aceasta de 15,7 pg/ml.
Credeți ca ar trebui sa ma îngrijoreze aceste valori in contextul in care mai am și alte probleme de sănătate , care cred eu ca ar avea legătura cu aceasta valoare și anume:
Rinita cronica hipertrofică de 5 ani de zile, Prostatită, și un reflux gastroesofagian și ulcer duodenal pe care l-am întreținut cu pantoprazol timp de 7 luni și venter 2 luni și gaviscon 3 luni de zile.
Va mulțumesc și va urez o seara ușoară sa aveți.

Raspuns:

  • dintre medicamentele mentionate, tratamentul cu pantoparzol este posibil sa determine cresteri usoare ale nivelului de calcitonina;
  • daca masuratorile au fost facute sub acesta, ar trebuie repetata calcitonina la 2-4 saptamani de la intreruperea pantoprazolului (daca oprirea e posibila in contextul ulcerului);
  • o valoare normala pe intrerupere este linistitoare si necesita doar monitorizare, eventual dupa 6 luni (tot pe intrerupere);
  • daca nivelul calcitoninei se mentine usor crescut sau rezultatele mai vechi sunt obtinute fara pantoprzol, se poate lua in considerare un test de stimulare cu calciu intravenos; acesta se face doar in spital, in conditii de supraveghere ATI/cardiologica si are scopul de discerne intre cresterile usoare nesemnificative si un eventual carcinom medular intr-un stadiu foarte incipient;
  • din experienta, va spun ca ecografia de tiroida, desi indicata, NU este de obicei utila in cazul unor valori atat de putin crescute ale calcitoninei; in aceste situatii, modificarile sunt de regula la nivel microscopic, deci nedetectabile ecografic;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (2008)”

  1. Buna ziua,
    Dl doctor va scriam in noiembrie anul trecut ca mi-a iesit calcitonina marita la 6.59, limita fiind 6.4.Am 2 noduli monitorizati din 2016 fara modificari.In trecut valoarea calcitoninei a fost in jur de 5.Dupa 2 saptamani de la calcitonina 6.59, am repetat si a iesit in limita.Dupa 3 luni am repetat iar si a iesit din nou marita 10.8, limita 6.4. Ce masuri ar trebui sa iau?Medicul mi-a recomandat punctie.De asemenea, daca ar fi vorba de CMT se poate spune ca este la inceput, fiind valoarea calcitoninei atat de mici?Mentionez ca am facut ci CEA care este in limita.Si o ultima intrebare, cat de repede evolueaza?Intreb in cazul unei sarcini, cat de mult ar putea evolua in 9 luni?
    Multumesc mult!

  2. Bună ziua domnule doctor, eu v-am trimis vreo două mesaje referitoare la menopauza mea atipica si pot spune că mi-a schimbat viata in rău. Bufeurile vin cu stare de rău, atât de rău incat am senzatia ca s-a termibat cu viata mea. Tensiunea am facut-o odata cu intrarea la menopauză, aritmiile la fel. Cu timpul datorită lipsei estrogenilor am facut o boală degenerativa/ artroză la toate articulatiile, poate fi si genetic.
    Anual fac testele horminilor tiroidieni TSH, T3, T4 care sunt in valori normale. Am si un nodul tiroidian cam marisor, de 4,9 cm la baza istmului, la punctia cu ac subtire totul este o.k.
    Problema este tot a bufeurilor cu stari proaste, inainte de a se produce vasodilatatia si a veni căldura, aritmiile ma anunta ca intr-un minut vine bufeul după care dispar. Simt sub forma unor falfaieli la baza istmului. Dacă acum cativa ani aritmiile se caracterizau prin extrasistole si tahicardii sinusale, de doi ani fac fibrilatii , dar destul de rare. la inceput am facut in 2017, apoi in 2018 , dupa care cam la două-trei luni.
    Cardiologul mi-a dat Pradaxa-anticoagulant , Sotalol trei jumatati de zi, Aprovel, din pacate cand vine fibrilatia vine in pofida cocteilului de medicamente.
    Intrebarea mea: credeti că nodulul poate declansa o fibrilatie? Hormonii tiroidieni fiind in valori normale, calcitonina la fel. In cazul acesta nu putem vorbi de o hipertiroidie. Si totusi? La inima nu am probleme, confirmat de cardiolog dupa eco Doppler, Ekg, analize anual.
    Nu stiu ce sa ma mai fac dupa 20 de ani cu bufeurile care imi dau o stare cumplită. Sa fie pe sistem neuro vegetativ?
    De 20 de ani, nimeni nu poate sa-mi dea o explicatie.
    Va mulțumesc mult.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.