Răspunsuri la întrebări (2014)

Alina M.:

Buna ziua!
Am 36 ani si sunt mama unui copil de 12 ani(am nascut in 2007). Din 2011 tin sub evidenta ecografica(anual)la glanda tiroida un conglomerat nodular hipoecoge,neomogen,bine delimitat, fara particularități de vascularizatie, cu dimensiunile: 14/8/18mm.Analizele au iesit in limitele normale. Anul trecut s-a observat o usoara crestere a acestuia, astfel: 17/11/21mm. Am fost la endocrinolog si am facut analizele pt tiroida:
ATPO:352(0-16 Ul/ml)
Ac anti tiroglobulina: 1149 (5-100 Ul/ml)
Ft4:0.96 (0.8-1.7 ng/dl)
TSH:0.027 ( 0.36-4.94 uUl/ml)
Medicul mi-a spus ca este tiroida autoimuna si mi-a dat tratament cu seleniu 2caps/Zi. Anul acesta, in februarie am refăcut analizele,TSH-ul a iesit in valori normale, anticorpii mai mari si TRAB 3.6(limita de decizie clinica: 1.75 Ul/L).Medicul a hotărât să continui doar cu seleniu, nimic altceva si sa revin la control peste șase luni. Între timp am inceput sa am tensiune usor marita( mereu aveam tensiune mica), puls foarte mare ( 100-120), tremur si cadere severa a părului.
Acum, am refăcut analizele si rezultatele
sunt:
ATPO: 576 (0-16)
Ac.anti tireoglobulina: 2275 ( 5-100)
FT4:8.6( 0.8-1.7)
TSH: 0.004(0.36-4.94)
TRAB: 30.36 (limita de decizie clinica 1.75)
Hemolecograma modificata: leucocite 3.37 (4-10), neutrofile 1.40( 2-8) si limfocite 46.9(25-40).
In urma acestora, dr.endocrinolog s-a alarmat foarte tare si mi-a spus ca am boala Graves( tiroida este mărita tare) si leucopenie.Mi-a dat tratament cu tyrozol 20mg/Zi, propranolol 3caps/zi si mi-a zi sa refac hemolecograma la 4 zile. Acum sunt in concediu medical pana la sfarsitul anului(a precizat că sunt de internat dar vine perioada sărbătorilor si se închide sectia) si mi-a zis sa nu plec din oras pt ca trebuie să mă monitorizeze. Nu am voie in locuri aglomerate, la piscina( a zis ca o infectie un virus imi este fatal) sa stau cat mai liniștită acasa și fara efort fizic(nici macar curetenie in casa).
Va rog sa-mi spuneti, situatia este chiar atat de gravă? Tratamentul acestei afecțiuni este adecvat? Care este prognosticul acestei boli, poate intra in demisie cu tratament adecvat? Credeti ca are legatura cu conglomeratul modular?

Raspuns:

  • ultimele analizele de laborator arata clar o hipertiroidie (exces de hormoni tiroidinei) cauzata de boala Basedow-Graves;
  • recomandarile de tratament sunt adecvate;
  • de asemenea, e corecta recomandarea ca pana la instalarea raspunsului la tratament sa evitati orice fel de suprasolicitare, metabolismul fiind oricum accelerat din cauza hipertiroidiei;
  • nivelul scazut al neutrofilelor este cauzat tot de hipertiroidie si in mod normal se va ameliora sub tratament; cu toate astea, unul din efectele adverse (rare, dar importante) ale Thyrozolului este de a scadea nivelul acestora pana la valori periculoase; de aceea, monitorizarea (cu hemograma) este obligatorie; in acest context, orice semne de infectie (durere in gat, durere/disconfort la inghitit, febra) trebuie sa duca imediat la recoltarea hemogramei si contactarea medicului curant;
  • riscul major de infectii grave apare cand neutrofilele scad sub 500/ µL (dvs aveti 1400/ µL) , deci nu as spune ca e un pericol iminent la acest moment;
  • boala Basedow raspunde bine la tratament in marea majoritate a cazurilor, dar necesita precautii suplimentare in special la debut; pe larg despre acest subiect: https://tiroida.ro/2009/09/17/boala-basedow-graves-definiie-frecven-factori-de-risc/ ;
  • nu cred ca evolutia spre boala Basedow-Graves are vreo legatura cu conglomeratul nodular; acesta ar trebui evaluat independent;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.