Capcana simptomelor hipotiroidiei

Hipotiroidia, adică lipsa hormonilor tiroidieni, este cea mai des întâlnită dereglare a funcției tiroidiene și unul din cele mai frecvente diagnostice endocrinologice.

Este, în acelasi timp, una dintre cele mai suspectate probleme de sănătate, atât de către pacienți, cât și de medici de alte specialități. Și cu toate astea, se confirmă dupa consultul endocrinologic și analizele de laborator în mai puțin de 10% din cazuri, din experiența mea.

Care e, deci, problema cu hipotiroidia? De unde acestă discrepanță?

Există două explicații majore, în opinia mea:

1. Bolile tiroidei sunt destul de cunoscute și prezente în discuțiile legate de sănătate din spațiul public. Desigur, calitatea informațiilor despre acestea este de multe ori discutabilă, dar majoritatea oamenilor au auzit de această glandă și de importanța ei în organism.

2. Manifestările posibile ale hipotiroidiei sunt atât de extinse, afectează atât de multe organe și țesuturi, încât APROAPE ORICINE parcurge o listă cu acestea se va recunoaște cu una sau mai multe.

Am vrut să ilustrez acest lucru, de aceea am tradus și completat o imagine de pe pagina dedicată hipotiroidiei de pe Wikipedia (o găsiți mai jos, la sfârșitul articolului).

Cum rămâne atunci cu diagnosticul meu?, m-ar putea întreba un cititor. Am sau nu hipotiroidie?

Primul pas este să întelegem că oricare dintre manifestările mentionate în imagine (și din orice listă de simptome) poate avea mai multe explicații, iar hipotiroidia NU e cea mai probabilă cauză pentru aproape niciuna. Combinații de genul „creștere în greutate, piele uscată și oboseală” sunt extrem de frecvente în populație, adesea fără a se putea identifica o problema punctuală de sănătate.

Al doilea aspect important este că diagnosticul nu poate fi pus doar pe baza discuției cu pacientul și examinării decât în formele severe, când combinația mai multor elemente devine sugestivă pentru endocrinolog.

A treia și cea mai importanta precizare este următoarea: când vorbim de hipotiroidie, ANALIZELE DE LABORATOR tranșează diagnosticul. Nu contează câte elemente ai bifat în imaginea de mai jos, dacă TSH și FT4 sunt in limite, NU ai hipotiroidie. La fel de bine, poate să nu ți se aplice niciunul din aceste simptome și laboratorul să arate totuși că tiroida nu-și mai face treaba și ai nevoie de tratament.

În concluzie, e bine sa fim atenți la orice modificare a stării de sănatate. În același timp, pentru liniștea noastră și cele mai bune decizii, e necesar să înțelegem limitele informațiilor medicale disponibile online, cum sunt listele cu simptome. Pentru un diagnostic sigur, vorbiți cu un medic și, cel puțin în cazul hipotiroidiei, faceți analizele de laborator recomandate.

1 thought on “Capcana simptomelor hipotiroidiei”

  1. Pingback: Cuprinsul categoriei – TIROIDA.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.