Lună: aprilie 2020

Răspunsuri la întrebări (2048)

Cojan Elena:

Buna seara d.l doctor!
In urma unor analize, s-a constatat ca:
FTA – 5,61ng/dL
TSH – 0,005 qUl/ ml
Sunt ingrijorata! Nu cunosc ce reprezinta.
Va rog!

Raspuns:

  • analizele arata un exces important de hormoni tiroidieni – hipertiroidie;
  • aceasta dereglare este potential periculoasa si ar trebui tratata fara intarziere la endocrinolog;
  • in afara de TSH si FT4 sunt indicate alte cateva analize uzuale de sange: hemoleucograma, TGO, TGP, Gama GT, fosfataza alcalina, glicemie, creatinina; in plus fata de acestea, daca e posibil din punct de vedere al costului si disponibilitatii, sunt utile si T3 total si TRAb;
  • pana la consultul medical trebuie evitate: orice fel de suprasolicitari fizice si psihice, expunerea la caldura, excitantele (cafea, bautauri pe baza de cola, bauturi energizante, ciocolata);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2047)

Narcis:

Am 20 ani și iau Eutyrox de 25 dar și de 50 de 3 ori pe săptămâna.
Dacă nu dorm o noapte, dimineața mai pot lua pastila sau ce s-ar putea întâmpla dacă o omit?
Multumesc anticipat!

Raspuns:

  • tratamentul ar trebui luat chiar si dupa o noapte nedormita; trebuie respectat intervalul de cel putin 3 ore de la ultima masa, iar micul dejun se va lua dupa cel putin 30 de minute de la administrarea Euthyrox-ului;
  • ce se poate intampla depinde in primul rand de cat de des este ratata doza; o data sau de doua ori pe luna nu e de regula o problema; mai frecvent de atat si necesarul de hormoni tiroidieni nu va mai fi acoperit in mod optim;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2046)

Vulpe Elena:

Bună seara!
Sunt operata de 3 ani mis-a făcut tiroidectomie, dar de 2 săptămâni
Am o tuse care nu mai trece, nu sunt racita, nu am fost.
Ma apuca seara tuse seaca și dimineața începe și se rupe.
Câteodată simt ca se desprind bucăți de flecma.
Pana acum nu am mai avut asa ceva.
Va mulțumesc frumos!

Raspuns:

  • tusea NU are nicio legatura cu operatia de tiroida de acum 3 ani;
  • e indicat sa luati legatura cu medicul de familie; daca aveti si alte manifestari (febra, durere in gat, afectarea respiratiei), poate fi necesara testarea pentru noul coronavirus;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2045)

Elena:

Buna ziua!
Am 34 ani si de curand am facut analize, deoarece de 6 luni incerc sa raman insarcinata. Atpo a iesit cu valoare de 31. Mentionez ca tsh si Ft4 au iesit in valori de referinta normale. Exista motive de ingrijorare? Multumesc anticipat!

Raspuns:

  • in esenta, se poate exclude o cauza tiroidiana pentru o eventuala subfertilitate;
  • nu ati precizat limitele de normal pentru ATPO ale laboratorului care a efectuat analiza, dar presupun ca este usor crescut sau in jurul limitei superioare; de regula, un astfel de rezultat NU indica o tiroidita autoimuna;
  • e totusi mai prudent ca functia tiroidiana sa fie monitorizata prin analize de sange la fiecare 6 luni sau imediat ce se confirma o sarcina; pe timpul sarcinii poate fi nevoie de control endocrinologic la 4-8 saptamani;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2044)

Laura:

Buna ziua . Am 23 de ani și am nevoie de sfatul dvs. cu privire la problema cu care ma confrunt .
In Septembrie 2017-Decembrie 2017 consumat foarte putine calorii 700(rar 1000 )pe zi , am făcut mai multă mișcare și in 3 luni am slăbit de la 60 kg la 48 ( la 1,62inaltime) și nu mi-a mai venit ciclul ,ultimul fiind in Octombrie 2017 .
– am continuat sa slăbesc pana la 45 kg ,aveam o frica intensa de îngrășare,îmi era frig mereu,număram tot timpul calorii,deja devenise o obsesie , am fost la ginecolog și am făcut analize,mi-a dat tratament ( Duphaston 2 pe zi timp de 10 zile,iar apoi utrogestan 200 mg 5 zile ) și ciclul tot nu venea , a venit doar cu cycloproginova și cu diane35.
Medicul mi-a spus ca din cauza faptului ca am slăbit nu mai am ciclu .
– după toate aceste tratamente ajunsesem la loc la 60 kg in Noiembrie 2018
Nu mi-am început încă viața sexuală . Am făcut mai multe analize . Le atașez pe ultimele .
Am fost și la endocrinolog , cauza amenoreei fiind aceeași,faptul ca am slăbit foarte mult .
FT4 12.63 (9-19)
TSH 2.3258 (0.5-4.5)
ATPO 16.66(0-35)
DHEA-S 366(148-407)
Analize ziua 21 a CM
AMH 1.94 (1.22-11.7)
Estradiol 60.71 pg/ml
FSH 8.03 mlU / mL
LH 4.71
IGF-1 300 (107-351)
Progesteron 0.278
Prolactina 8.52(4.79-23)
Testosteron 0.400 (0.084-0.481)
ACTH 26(3-66)
Cortizol ( ser / plasma)16.73 microgram/ decilitru
Cortizol over night 0.942
Am avut primul ciclu la 14 ani și a fost regulat pana la 20 ( când am slăbit foarte mult)
In prezent ciclul vine doar cu Duphaston .
M-am îngrășat foarte mult , am 64 kg acum. Nu mai pot slabi chiar dacă consum 1200 de calorii și fac mișcare .
Ce părere aveți ? Ce as putea face?
Mulțumesc din suflet !

Raspuns:

  • in primul rand, a fost o idee foarte proasta regimul alimentar extrem pe care l-ati urmat; aceasta pierdere brusca in greutate a fost responsabila intr-adevar pentru dereglarile de ciclu menstrual;
  • revenirea la o functie normala a axei hipotalamus-hipofiza-ovare poate fi de durata, asa cum pare si in acest caz, chiar daca greutatea s-a normalizat;
  • tratamentul cu Duphaston ar trebui continuat, cu intrerupere de proba la fiecare 6 luni pentru a verifica daca menstrele au redevenit regulate;
  • analizele sugereaza reluarea functiei hipofizare, deci sansele restabilirii unui ciclu regulat sunt bune;
  • ATENTIE: un regim alimentar restrictiv (sub 1400-1500kcal/zi), combinat cu activitate fizica excesiva si stres psihic cronic pot impiedica restabilirea menstrelor regulate, chiar daca greutatea nu scade; consilierea psihologica este de multe ori utila in astfel de cazuri;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2043)

Mihaela:

Bună ziua, dle doctor! Am luat Eutyrox 75 mg pe zi. Acum mi-a fost înlocuit cu accu thirox de 100 in cantitate de 3,7 ml pe zi, dar nu ma simt bine. E suficienta doză zilnică? Multumesc!

Raspuns:

  • daca este vorba de Accu-Thyrox 100 micrograme/5 ml, doza e corecta din punct de vedere a echivalentei cu 75 micrograme de Euthyrox;
  • o eventuala modificare a dozei depinde si manifestarile pe care le aveti, in ce fel nu va e bine; daca aceste probleme nu sunt serioase, tratamentul ar trebui continuat, cu repetarea TSH si FT4 dupa 4-6 saptamani;
  • nu se pot exclude anumite diferente individuale in raspunsul la schimbarea preparatului, dar, in majoritatea cazurilor, aceasta schimbare nu pune probleme atat timp cate doza e mentinuta;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2042)

Aureliu Monica:

Buna seara!am 45 de ani si sunt operata din 2001 de tiroida boala Basedow ,im prezent iau euthyrox de 100,analizele sunt :tsh…0,775 si ft4…1,27.mentionez ca m am ingrasat 10 kg,imi cade parul ,am pielea uscata ,am pulsul mic,fac atacuri de panica,stari de depresie.din hiper am dat in hipo ,ce ma sfatuiti sa fac?trebuie schimbata doza de euthyrox?marita sau micsorata…????multumesc

Raspuns:

  • valorile TSH si FT4 arata ca doza de Euthyrox este adecvata; deci nu ar trebui modificata;
  • o sa repet o afirmatie pe care am mai facut-o si in alte raspunsuri: nu toate problemele care apar la cineva diagnosticat cu o boala de tiroida sunt cauzate si/sau explicate de aceasta; cu atat mai mult, daca analizele uzuale (TSH si FT4) sunt in limite normale, alte posibile cauze ar trebui investigate;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2041)

Georgeta Lugojan:

Pina acum 3 saptamini am luat Euthyrox 25 mg.nu se mai gaseste si vreau sa va intreb daca pot sa-l in locuiesc cu L-Thyroxin de 50mg.va multumesc.

Raspuns:

  • da;
  • daca inainte luati 25 micrograme/zi de Euthyrox, acum veti lua doar o jumatate din comprimatul de 50 micrograme de L-Thyroxin;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2040)

Nirschl Roxana:

Buna seara domnule doctor, ma numesc Roxana am 46 de ani si in anul 2018 am suferit o interventie chirurgica tiroidectomie totala,in urma careia am ramas cu parte dreapta a faringelui paralizata si in automat coarda vocala.Tin sa mentionez ca TSH s-a stabilizat destul de repede la 1,69.Am facut Atp frecvente deoarece de la operatia survenita simt fluctuatia sangvina din degetele de la picioare non stop cu migrene puternice,mentionand ca iau ptr tulburari Serlift de 50mg si Frontin de 2,5 mg dar nu simt nici o ameliorare.Momentan sunt pe euthirox de 100.Intrebarea mea este,dereglarile lipsei glandei tiroide dau aceste nervozitati in extremitatile membrelor si palpitatiile frecvente la inima si cum se pot ameliora ?

Raspuns:

  • daca valorile TSH si FT4 sunt normale, este foarte improbabil ca aceste manifestari sa fie legate de absenta tiroidei sau de tratamentul cu levotiroxina;
  • palpitatiile trebuie verificate la medicul cardiolog; trebuie vazut exact ce tip de aritmie este, pentru ca nu toate pot fi declansate de hormonii tiroidieni;
  • nu stiu la ce referiti prin „Atp” (atacuri de panica?);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2039)

SPIREA ELENA:

CE INSEAMNA REGIM HIPOIODAT.Acest regim se tine dupa ce s-a efectuat interventia cu iod radioactiv?

Raspuns:

  • se refera la regimul alimentar care se recomanda pe o perioada de 2-3 saptamani INAINTE de tratamentul cu iod radioactiv; scopul regimului este de creste eficienta acestui tratament;
  • de regula, detaliile regimului sarac in iod sunt comunicate in scris pacientului de catre personalul sectiei de medicina nucleara unde se va efectua tratamentul;
  • in raspunsul cu numarul 795 ofer cateva detalii legate de regimul hipoiodat: https://tiroida.ro/2012/08/24/raspunsuri-la-intrebari-795-2/;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2038)

Alexandra:

Buna ziua,am 30 ani. Vreau sa raman insarcinata, fara rezultat de un an. In data 22.02. Tsh ul 4.11 si Ft4 1.10 iar dupa o luna de eutyrox 0.25 mi-au iesit Tsh ul 3.88 si Ft4 0.7 , trebuie sa maresc doza de eutyrox la 0.5 sau 0.75? Mulțumesc frumos. O zi frumoasa!

Raspuns:

  • in primul rand, cauza infertilitatii nu e tiroida; nici acum, nici inainte de tratament; deci, investigatii suplimentare, pentru ambii parteneri, sunt necesare (daca nu s-au facut);
  • in conditii de hipotiroidie, un TSH optim inainte de sarcina este in jumatatea inferioara a limitelor de normal (de regula, sub 2.5 mcUI/ml); din acest motiv, medicul dvs, cel mai probabil, va creste usor doza; astfel de modificari NU trebuie stabilite pe internet, indiferent cat de simplu pare;
  • comprimatele de Euthyrox sunt de 25, 50, respectiv 100 micrograme, nu 0.25, 0.5, etc;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii