Răspunsuri la întrebări (2063)

Anna Wuergler:

Stimate Domnule Doctor,

Ma numesc Anna Wuergler (sex feminin), am 52 de ani si mi s-a descoperit un chist tiroidian pe lobul drept, cu o compozanta solida si une lichida, pe 20 februarie. Nu am antecedente in familie legate de tiroida sau alte probleme medicale semnificative, nu am facut niciodata o operatie sau o anestezie generala.

Pe 20-21 februarie am facut o ecografie si o biopsie, precum si analize de singe, cu urmatoarele rezultate:
Ecografie:
leziune pe lobul drept cu o ecostructura mixta: macronodul de 2,16 cm x 1 x 1,76 cm si o compozanta lichida periferica, cu o masa totala ce masoara 3,47 cm. Istmul si lobul tiroidian sting au un aspect omogen si dimensiuni normale. Fara probleme (absenta adenom) la nivelul ganglionilor lateralo-cervicali. Aspect simetric si structura omogena a glandelor sub-mandibulare.

Biopsie:
nodul apartinind categoriei Bethesda 2 (struma, adenom)
Am facut o punctie cu ac fin 20 G si s-au extras 10 ml de material cu singe si coloid, cu citeva formatiuni solide sau foliculare, tirocite izomorfe, tiroface si limfocite, fara celule maligne. Nu a fost depistat niciun semn de malignitate.

Analize:
TSH 1,38 mUI/I (0.30-4.30)
FT4 11.3 pmoI/I (9.0-19.0)
Nu s-a facut initial dozajul pt. FT3, s-a facut 2 saptamini mai tirziu si mi s-a spus ca e in limite normale. Mi s-a spus ca functia tiroidiana e normala si nu am nevoie de tratament.

Am facut o noua ecografie pe data de 7.04, din care a rezultat o marire a nodulului la 3,5 cm x 2,3 cm x 2,2 cm. Mi s-a spus ca partea solida este comparabila ca dimensiuni cu cea de la ecografia precedenta, dar ca s-a acumulat si mai mult lichid.

Mi s-a recomandat operatia (extirparea lobulului drept, pe care se afla nodulul), prin metoda traditionala cu incizie la baza gitului, datorita cresterii importante in dimensiuni a acestui nodul sau chist, intr-o perioada foarte scurta.

Precizez ca am o jena permanenta, ca o apasare usoara la nivelul gitului, dar nu am probleme la inghitit sau respiratorii.

Doresc sa va intreb daca exista si un alt tratament posibil sau o alta optiune pentru tratarea sau eliminarea acestui nodul sau chist, inainte de a ajunge la extirparea lobului drept al tiroidei. Credeti si dumneavoastra ca operatia aceasta e solutia cea mai potrivita pentru problema mea ? Am citit despre ecoterapie, credeti ca ar putea fi o solutie pentru problema mea ?

Cu multumiri anticipate si deosebita stima,

Anna Wuergler

Raspuns:

  • singura alternativa la operatie este indepartarea lichidului prin punctie, urmata de introducerea unei mici cantitati de alcool in acel spatiu; dupa aceasta manevra, riscul de refacere a lichidului e mult mai mic (aprox 20% vs 80% fara alcool);
  • ecoterapia nu poate reduce partea cu lichid a unui nodul tiroidian, deci nu e indicata in acest caz;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.