Răspunsuri la întrebări (2064)

Lavinia:

Buna ziua, ma numesc Lavinia, am 31 de ani , de la 10 ani de cand mi a venit menstruatia am început să mă îngraș, nu avem în familie probleme cu tiroida. Am făcut mai multe consultări endocrinologice dar fara vreun diagnostic.
Am ambele ovare polichistice iar ovarul drept a început să fie sub dimensiunile normale . Dr ginecolog știe că imi mai doresc un copil si el m a sfătuit să încerc cât de repede avand in vedere problema cu ovarul drept, ciclu neregulat, endometru subtire, etc.
Va trimit ultimele analize hormonale facute acum 1 luna
Glicemie 89.8 mg/dl (69 -110 )
Insulina 20.47 uU/mL ( 2.6 – 24.9)
Cortizol 604.2 nmol/L ( 171 – 536 ) 7 -10 a.m
ACTH 34.86 pg/mL (7.2 – 63.3 )
TSH 2.55 uUI/mL ( 0.27 – 4.2)
FT4 14.13 pmol/L ( 12 – 22 )
Anti TPO 13.46 UI/mL (<34)
Am un ciclu dereglat nu vine decât dacă iau duphaston, hirsutism, bufeuri, uneori palpitatii. Nu am avut niciodată un ciclu regulat,am peste 35 kg surplus de greutate
În ultimul timp simt ca am un nod în gât
Valorile analizelor indică ceva probleme cu tiroida , ar fi nevoie de ceva tratament ?
Mulțumesc

Raspuns:

  • analizele pentru tiroidia sunt in limite, problemele cu greutatea si dereglarea ciclului menstrual NU sunt de la aceasta;
  • senzatia de nod in gat, cel mai probabil, nu e legata obiectiv de tiroida; daca la palparea tiroidei se identifica totusi vreo modificare, e indicata o ecografie;
  • din datele prezentate, sindromul de ovar polichistic si greutatea excesiva sunt cele mai probabile explicatii; oricum, cele doua sunt interconectate;
  • daca nu s-a facut pana acum, e indicat un test de supresie la dexametazona; acesta se face de catre medicul endocrinolog pentru o verifica daca glandele suprarenale functioneaza normal;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.