Răspunsuri la întrebări (2065)

Epure Doina:

Mă numesc Doina, am 61 ani, am fost operata de microcarcinom papilar sclerozant 0,6/0,5cm, tiroidectomie totala in decembrie 2005. Am făcut tratament cu iod radioactiv de 2 ori, in mai 2006 și noiembrie 2006. Am fost la controale regulate până în 2012. Apoi nu am mai fost până în 2019, când într-adevăr nu mă mai simțeam bine, am avut TSH 29,1798 (0,35-4,94).Mi s-a mărit doza de Eutirox la 125micrograme de la 75.Ultimul control l-am avut în 4 martie 2020 ,cu analize in limite normale TSH -0,3663(0,3500-4,9400) Ft4-15,60(9,01-19,01),dar că stare generala proasta, cu palpitații și tremur, chiar și o jenă in zona unde a fost tiroida. Mi s-au recomandat sa fac markerii tumorale . Am stat un pic să treacă pandemia și pe 29 aprilie am făcut analize TSH-0,9384(0,35-4,94) FT4-1,1(0,7-1,48).După 3 săptămâni de întreruperea tratamentului de Eutirox (125 micrograme pe zi) am făcut markerii tumorale cu următoarele rezultate :Tiroglobulina =0,2(0,2-55ng/ml Anti-Tiroglobulina 1,42(<4,11ui/ml, TSH =72,7521 (0,35-4,94),7521(0,35-4,94), FT4

Mă scuzați, doresc sa continui, am greșit ceva . TSH =72,7521(0,35-4,94) FT4=0,43(0,7-1,48ng/dl). Nu știu dacă să mă îngrijorez, daca ar fi nevoie de iod radioactiv, sau și alte investigații. Va mulțumesc mult! O seara frumoasa!

Raspuns:

  • analizele de laborator, atat in Martie, cat si in Aprilie 2020 au fost in limite; asta inseamna ca starile dvs NU erau legate de tratamentul cu Euthyrox; sigur, avand in vedere ca TSH-ul era spre limita inferioara, se poate incerca o reducere usoara a dozei, dar nu cred ca va duce neaparat la o ameliorare a manifestarilor descrise;
  • analizele efectuate dupa intreruperea de 3 saptamani a Euthyrox-ului sunt foarte bune, cu tiroglobulina la limita de detectie; asta inseamna ca se poate exclude persistenta sau recidiva carcinomului papilar; pe baza acestor rezultate, NU e nevoie de o noua doza de iod radioactiv;
  • la 2-3 luni de la reluarea Euthyrox-ului trebuie repetate TSH si FT4, cu ajustarea, daca e cazul, a dozei;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.