Răspunsuri la întrebări (2163)

Maria:

Femeie 52 ani . Am efectuat recent mai multe analize printre care și cele care tin de glanda tirouda. La hemoleucograma completă rezultatele sunt în in intervalele de referinta. VSH puțin marit avand rezultat 30 mm/h. Rezultatele testeleot ce tin de biochimie sunt bune. Diar o crestere usoară la colesterol , rezultatul fiind 206 mg/dl. Problema este la markeri endocrini. Am urmatoarele rezultate : TSH = 4,2843 Normal , Free T3 = 3,81 putin marit , normal fiind 1,71-3, 71. FreeT4 = 0, 99 normal. La testul de AcAnti- Tireoperocidaza (TPO) Rezultatul este marit = 32, 88 Ul/ml. Intervalul de referinta este între 0 -5,61 Ul/ ml. Va rog sa-mi spuneti dacă este o problemă la glanda tiroda și ce sfaturi îmi dați. Va multumesc !

Raspuns:

  • in primul rand, combinatia de TSH si FT3, ambele putin crescute, este neobisnuita si ridica suspiciunea unei erori de laborator;
  • lasand la o parte rezultatul FT3, celelalte arata o posibila tiroidita autoimuna, aflata in etapa in care functia tiroidiana este pastrata; in aceasta etapa a bolii, monitorizarea este suficienta, nefiind necesar vreun tratament; desigur, acest diagnostic trebuie confirmat printr-un consult endocrinologic propriu-zis;
  • mai multe informatii despre fazele tiroiditei autoimune aveti in articolul dedicat: https://tiroida.ro/2020/01/03/tiroidita-cronic-hashimoto-manifestri-diagnostic/;
  • recomandarea este sa recoltati la un alt laborator, inainte de consultul endocrinologic, urmatoarele analize: TSH, FT4, T3 total (Nu FT3!) si anticorpii anti-tiroglobulina;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.