Răspunsuri la întrebări (2164)

Silvia Moroianu:

Bună ziua! Am 23 de ani și sufăr de tiroidita autoimuna de aproximativ 4 ani. În urma unei ecografii, acum 3 luni, mi-a fost descoperit un nodul de 7 mm pe lobul stâng tiroidian. Acest nodul prezintă caracteristici benigne, scor elastografic 2. Precizez însă că am câteva adenopatii laterocervicale de aspect inflamator ecografic. Analizele de sânge ( hemoleucograma, markeri inflamatori, TSH, Ft4, calcitonina) sunt în limite normale. Întrebarea mea : Aceste adenopatii pot fi prezente în tiroidita autoimuna fără existenta unui cancer tiroidian sau ma pot gândi la o alta afecțiune (hematologica de exemplu)?

Am uitat sa menționez ca iau zilnic tratament cu Euthyrox de 25 mg și seleniu.
Menționez și rezultatele markerilor endocrini:
Ft4: 18,54(V. N: 12-22)
Tsh: 3,85(V. N: 0,27-4,20)
Calcitonina: <2,00; <0,59 ( V. N <11.5; <3.36)
Va mulțumesc frumos anticipat!

Raspuns:

  • la pacientii cu tiroidita autoimuna gasim foarte frecvent la ecografie adenopatii (adica ganglioni limfatici mariti) inflamatorii; atat timp cat aspectul este clar inflamator si dimensiunile nu sunt foarte mari (peste 2-3 cm), NU e necesara cautarea altor cauze (infectioase sau hematologice); de altfel, vedem mici ganglioni inflamatori la nivelul gatului si la persoane cu tiroida absolut normala, este o descoperire banala, in niciun caz semn de cancer;
  • adenopatiile latero-cervicale din cancerul tiroidian au un aspect ecografic clar diferit de cele inflamatorii si un ecografist cu minima experienta isi poate da seama imediat de situatie;
  • referinte imagistice, cu explicatii, gasiti in articolul despre ecografia tiroidiana: https://tiroida.ro/category/ecografie/;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.