Răspunsuri la întrebări (2186)

Daniela Ghinea:

Buna ziua!Am 49 de ani, căsătorită, un băiat în vârstă de 14 ani!In 2006 cand am nascut băiatul, am dezvoltat in timpul sarcinii o hipotiroidie!Ce puțin așa mi-a zis un medic homeopat la care am ajuns cu băiețelul, când avea varsta de 2 ani!Cert este că din 2007 sunt cu diagnosticul de tiroidita autoimuna, cu tratament Eutirox! La început valoarea TSH-ului a fost de 8,09 cu valori de referință intre 0, 39 si 6, 16 si un Ft4 de 0, 74 , valoare de referință intre 0, 74 si 2, 01!! Din 2007 TSH-ul tot a crescut!!Bineinteles ca medicul endocrinolog mi-a crescut si doza de Eutirox!In 2009 tsh-ul era de 16, 5 cu valori de referință intre 0, 44 si 3, 45!! De fiecare dată când am repetat analizele, sub diferite cantități de Eutirox, TSH-ul nu a scazut, din contra , tot creștea!Specific ca in sarcina am pus 30 de kg pe care nu am reusit sa le dau jos!Am tinut numărate diete, m-au ajutat pe moment, apoi , când nu am mai continuat kg au revenit! Doamna doctor m-a trecut pe NOVOTYRAL, a scazut tau foarte puțin!Mentionez ca in 2009, ANTI-TPO au fost >2000.00!Acum, în 2021, am reusit sa reduc această valoare la >905.0!! Valoarea TSH-ului acum o am de 17, 226 cu valoarea de referință intre 0, 38 si 5, 33!Sunt cu tratament Eutirox 50 mg co.binat cu Novotiral 100 mg. Ft4 este de 0, 89 cu valoare de referință intre 0, 61 si 1, 12! Ce pot face!?? Doamna doctor mi-a spus sa fac un RMN hipofizar , altfel nu isi da seama de ce acest TSH creste mereu!Mi-a mai spus că organismul meu nu transforma T4 in T3, de aceea m-a trecut pe NOVOTYRAL! Am dureri de oase, articulatii mai tot timpul!Din 2019 sunt si la premenopauza cu tot ce înseamnă ea: bufeuri, stări de tot felul si simt ca nu mai pot controla depunerea kg chiar dacă eu nu mănânc mai mult!Sunt obosită, trista ca nu pot slăbi sa ma simt si eu mai bine cu organismul meu!Din 2012 ma probleme si cu inima, hipertensiune, cu tratament TOLURA de 80 mg si Tertensif!Am insuficienta venoasa cronica pe piciorul stâng cu tratament Vesel Due! Sunt la prediabet, fără tratament!Mai am 2 surori, ambele cu probleme de tiroida!Sora mare a reușit să scape de această problemă când a plecat în Italia!Din 2006 de când este plecată, la un an de zile, si-a reglat tiroida si nu a mai fost nevoi de tratament!Sora mica a fost cu hipotiroidie, care acum , cred eu, datorită faptului că le ea Tsh-ul s-a reglat cu valori mici, a trecut în hipertiroidie!Are altfel de stări!A ajutat-o metabolismul!Eu nu sunt norocoasă, am fost si la alti medici la Iași , mi-au zis ca am sindrom metabolic, o rezistenta la insulina!Eu incerc sa slăbesc, am fost si la nutritionist!Am reusit sa dau jos 7 kg!Doamna nutritionist mi-a spus că nu ma ajuta glanda si ca ma apropii si de menopauza!!Va rog din suflet daca aveti un sfat si ptr mine!!! Va multumesc mult ptr timpul acordat!Astept cu nerăbdare o parere, un răspuns! Va multumesc frumos!!

Raspuns:

  • daca tratamentul este bine tolerat, doza de Euthyrox ar trebui crescuta treptat pana cand TSH-ul se normalizeaza, cu atentie maxima la administrarea corecta (1 ora de repaus alimentar dupa administrare, fara alte medicamente/suplimente timp de 3-4 ore dupa Euthyrox); chiar daca se ajunge la doze zilnice destul de mari!
  • varianta cu Novothyral merita incercata, dar poate ca e mai prudent sa nu luati mai mult de 1 cp de Novothyral pe zi, crescand in schimb Euthyrox-ul;
  • o alta posibilitate este sa incercati tratamentul cu Accu-Thyrox, sperand intr-o absorbtie mai buna a levotiroxinei sub forma lichida; se poate incepe cu 7.5 ml/zi (echivalent de 150 mcg/zi Euthyrox), cu ajustare in functie de raspuns; desigur, aceasta este doar o sugestie, medicul dvs curant trebuie sa fie de acord si sa faca prescriptia propriu-zisa;
  • din cele mentionate, este clar ca o forma de dieta hipocalorica trebuie urmata permanent in cazul dvs, indiferent de situatia bolii de tiroida;
  • am spus de multe ori: monitorizarea ATPO este inutila! nu inseamna ca sunteti mai rau daca creste sau ca va vindecati daca scade;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.