Răspunsuri la întrebări (2187)

Lorenzo:

Buna ziua, domnule doctor!
Am sa fiu cat de scurt posibil.

22 de ani, barbat
NU am rude cu boli de tiroida.
NU am absolut niciun simptom si ma simt excelent.
NU fumez, NU beau cafea.
Obezitate gradul 1 si totul se datoreaza alimentatiei mele si stilului de viata sedentar din urma cu 2 luni (nu am metabolism lent pentru ca am slabit 9kg in ultimele 2 luni, prin deficit caloric).

TSH: 6,08 [ val. de referinta 0.270 – 4.20 ]
TIROXINA LIBERA: 13,72 pmol/L [ val. de referinta 12-22 ]
ANTI-TIROIDPEROXIDAZA: <9 UI/mL [val. de referinta <34]
ANTI-TIROGLOBULINA: 142 UI/mL [val. de referinta <115]
COLESTEROL TOTAL: 122,5 mg/dL [val. de referinta 120-200 nivel optim]
ALANINAMINOTRANSFERAZA: 62,7 U/L [ val. de referinta <41 ]
NR. DE LIMFOCITE: 5,07 mii/µL [ val. de referinta 1.26 – 3.35 ]
NR. DE MONOCITE: 1,12 mii/µL [ val. de referinta 0.29 – 0.95 ]
PROC. DE NEUTROFILE: 34,8% [ val. de referinta 41%-70,07% ]

Intrebarea mea este, credeti ca ar putea fi o tiroidita autoimuna? Care este parerea dumneavoastra, vazand analizele respective, iar eu neavand absolut niciun simpton?

Precizez ca inainte de analize pentru anticorpi, am facut inhalatii cu „Fluimucil – subst. activa acetilcisteina”.
Tot inainte cu 1 ZI de analize, timp de o saptamana, am luat suplimentul Tiroidin cu:
spirulina 180mcg,
tirozina 90mcg,
vit. E 45mcg,
iod 300mcg
seleniu 150mcg

Va multumesc foarte mult si astept raspunsul dumneavoastra. O zi buna!!!

Raspuns:

  • poate fi vorba de o tiroidita autoimuna la debut; de multe ori in asemenea cazuri, nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina (ATG) creste initial, ATPO putand ramane in limite o perioada;
  • cu toate astea, in cazul dvs, valoarea acestora este doar putin crescuta, insuficient pentru un diagnostic sigur; undeva intre 5-10% din populatie are acesti anticorpi usor crescuti, fara sa faca vreodata boala;
  • deoarece nivelul doar putin crescut al TSH NU obliga la tratament, puteti repeta o evaluare, care sa cuprinda analize de laborator (TSH, FT4, ATPO, ATG) si o ecografie de tiroida peste 3-4 luni, fara niciun tratament pana atunci; aceasta abordare are sens mai ales in ideea in care TSH-ul e doar tranzitor crescut si ATG sunt nespecific crescuti;
  • nu recomand asa-zisele suplimente alimentare pentru tiroida; daca exista vreo problema tiroidiana, mai degraba o vor destabiliza decat sa ajute cu ceva;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.