Răspunsuri la întrebări (2204)

Gabriela:

Buna ziua! Sunt femeie, 47 de ani si am fost diagnosticata cu tiroida Hashimoto si gusa polinodulara. Nu am rude cu boli de tiroida.
Analizele medicale efectuate au urmatoarele valori: ATPO 411.7 (interval 0 – 35/U/ml); cortizol 201.9 (interval intre orele 7 -10 : 6.2 – 180.1 ng/ml); FT4 : 10.96 (interval 8.9 – 17.2/pg/mL); TSH 0.731 (interval 0.3 -4.5/Ul/l); Anticorpi antitiroglobulina < 20.0 Ul/mL (interval 0 -40/ Ul/mL); calcitonina <2.00 pg/mL (interval femei <5 pg/mL); tiroglobulina 19.3 ng/ml (interval 1.6 – 60 ng/ml).
Ecografia tiroida se prezinta astfel:
Lobul drept: 4.32/1.67/1.69 cm
Longitudinal: structura intens hipoecogena, neomogena cu conglomerat nodular de aprox. 1.39/2.45 cm halosign incomplet, structura mixta, neomogena, calcificari periferice si centrale. in alta incidenta apar ca un conglomerat de noduli de dimensiuni diferite adunati impreuna.
Transversal: acelasi aspect neomogen, hipoecogen, nodularizat: nodul de aprox. 1.01/0.78cm situat central (ca sectiune) si in zona de mijloc a L dr. Intr-o sectiune inferioara si mergand spre punctul cel mai decliv al L dr se formeaza un conglomerat nodular avand 1.01/1.11 cm cu structura mixta, iar in punctul cel mai decliv aceasta formatiune cuprinde intreaga sectiune avand aspect de floare cu centrul ramolit anecogen.
ISTM: vol. norma; d- 0.39 cm structura hipoecogena, neomogena.
Lobul stang :4.14/1.53/1.72 cm.
Longitudinal: structura hipoecogena, neomogena, nodularizata, mai evident fiind un nodul de aprox. 1.46/0.77cm,halosign incomplet, structura neomogena, aparand ca un conglomerat de doi noduli. In alta sectiune acestia apar fuzionati si apar si alti noduli mai mici.
Transversal: acelasi aspect neomogen, hipoecogen, nodularizat, cu nodul dominant situat in polul inferior al L stg avand aprox 1/0.9 cm, vascularizat, usor periferic ocupand zona dintre esofag si vase. In punctul cel mai decliv al L stg apare un alt nodul situat la jonctiunea L stg cu istmul avand 0.83/0.62 cm si structura mixta.
Circulatie DOPPLER: normala la nivelul glandei.
Mentionez ca nu am urmat nici un tratament pt glanda tiroida, dar dna dr. mi-a prescris acum „Procor T” si m-a trimis la un control chirurgial, iar dl. dr. chirurg, dupa ce a vazut ecografia si mi-a palpat tiroida, a zis ca trebuie operata si a ramas sa ma programeze la operatie dupa data de 1 iunie.
Simptomele pe care le am constatat in ultima perioada sunt: nu suport sa ma atinga cineva la baza gatului sau sa port esarfe pt ca am senzatia ca ma apasa ceva si ma sufoc; ma simt obosita, obosesc foarte repede si sunt f nervoasa; dimineata cand ma trezesc am dureri articulare la nivelul degetelor de la maini; transpir excesiv in jurul gatului si am dureri cervicale.
Intrebarea: De ce a zis dl. dr. chirurg ca trebuie sa ma opereze acum (nu am inteles f bine explicatiile primite), nu exista tratament pt ameliorarea acestor noduli?
Multumesc frumos!

Raspuns:

  • recomandarea mea este ca inainte de operatie sa obtineti a doua opinie endocrinologica si ecografica, de la un medic cu experienta;
  • simptomele dvs nu le vad legate in mod direct de problema tiroidiana; tiroida functioneaza normal, iar nodulii nu sunt atat de mari cat sa provoace compresie;
  • legat de recomandarile chirurgului, evident ca nu le pot eu explica sau sustine; tocmai pentru a fi sigura ca aceasta e cea buna solutie pentru dvs, am recomandat a doua opinie;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (2204)”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.