Răspunsuri la întrebări (2318)

Mihaela:

Buna seara,

Urmare a unei ecografii efectuate luna aceasta s-a constatat ca din februarie pana in prezent unul din noduli a crescut cu 3 mm, are marimea de 15.9 / 9.7 mm acum. Doamna doctor a zis ca are o forma usor ovala si ca ar trebui sa ma consulte un chirurg.

Urmare a discutiei de astazi cu domnul doctor acesta a recomandat operatia argumentand ca in cazul unei punctii exista un risc de 4-5% ca rezultatul sa fie fals negativ. Singura referire pe care a facut-o cu privire la aspectul nodulului a fost ca acesta pare ca are calcificatii pe margine insa nu stie sigur daca cu adevarat asta sunt sau e altceva.

Analizele sunt nemodificate calcitonina este sub 2 iar CEA sub 1.73.

Ce sa fac? Sa ma operez sau sa ma programez pentru punctie? Eu inteleg ca punctia este foarte utila iar riscul de fals negativ nu exista. Rezultatul poate fi benign, malign sau suspect.

Multumesc anticipat!

Raspuns:

  • as recomanda in primul rand o a doua opinie ecografica si endocrinologica; iar aceasta opinie ar trebui sa zica daca aveti nevoie de punctie sau e suficienta urmarirea ecografica (comparand cu rezultate mai vechi si luand in considerare aspectul actual al nodulului);
  • recomandarea chirurgicala directa pentru un nodul de 15.9 mm, care a crescut DOAR 3 milimetri in 6 luni, fara punctie prealabila, mi se pare nejustificata;
  • cresterea aceasta este oricum echivoca, adica poate fi o variatie de masurare si nu o marire propriu-zisa;
  • exista posibilitatea unui rezultat fals negativ la punctie, de regula mai mica de 4-5%; chiar si asa, dupa o punctie cu rezultat benign, nodulul ramane sub supraveghere ecografica, manevra putand fi repetata daca se inregistreaza o modificare suspecta in aspect sau dimensiuni; ideea de a merge direct la operatie de teama unui rezultat fals negativ nu are sens in acest caz, ar insemna sa nu mai folosim o investigatie care clarifica lucrurile in 96-99% din situatii si sa operam pacienti care in procent de 80-85% nu au nevoie de actul chirurgical, avand noduli benigni;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (2318)”

  1. Buna seara ! Am vârsta de 49 ani ,o hipertensiune arteriala de Gr 2.si o operație de histerectomie totala făcută anul trecut.In anul 2020 am fost depistată cu un adenom paratiroidian stâng inferior,la ecografia din anul respectiv mi a ieșit în felul următor: tiroida LTD 3,44/1,57/1,25,
    LTS:3,31/1/1,6
    Subcapsular posterior o formațiune nodulara hipogena ,relativ omogena, vascularizație perinodulara de 0,26/1,05/0,61
    Ecostructura de ansamblu, omogena vascularizație moderată fara adenopatii lateralo- cervicali
    In februarie 2021 merg cu următoarele rezultate:TSH:3,33
    FT4:9,46(8,9-17,2),creatinina ,calciu total TGO,TGP,fosfor seric,hemograma -normale ,PTH :68,8,Vit D 8.Diagnostic de :carenta vit D, in observație hiperparatiroidism secundar,nodul tiroidian stâng . Tratament cu vit D ( vigantol 15 picături.
    Pe 27 iulie anul acesta merg din nou la consultație cu următoarele analize;calciu urinar:222,3(100-300)
    Calciu ionic 4,66(3,48-5,17),calciu seric total:10,58(8,7-10,4),
    Albumina serica;45,48(32-48)
    Fosfor seric ;1,04(0,78-1,65), PTH; 77,0 ( 11-67),iar Vitanima
    D :20,9 .Ecografia e următoarea:LTD :3,06/1,55/1,69
    LTS;2,97/1,04/1,46
    Subcapsular posterior formațiune nodulara hipogena binedelimitata cu zona chistica periferica și vascularizație de tip artera nutritiva de 1,8/1,67/1,09 cu ecostructura pe ansamblu ansamblu omogena și izoecogena cu vascularizație moderată.Fara adenopatii latero-cervicale.
    Diagnostic ;in observație adenom paratiroidian stâng.
    Tratament cu vitamina D 5000. Revin cu analize după 6 luni.
    Va rog sa mi explicați și dumneavoastră aceasta ecografie și dacă acest adenom e în creștere rapidă și având în vedere că merg după 6 luni la control .Dacă aceasta Vitamina D mă ajută să regleze calciu seric și pot să țin în frâu acest adenom doar cu acest tratament sau e necesar să îmi fac operația cat mai urgent.Ce părere aveți despre tratamentul cu fosfați de calciu ,potasiu sau sodiu .Va mulțumesc !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.