Răspunsuri la întrebări (2406)

ANA:

Bună ziua! Numele meu este Ana și am 73 ani. Din cauza valorii crescute a markerului tumoral CA19-9=98,1(<=33), efectuat în urma unui screening, mi s-au recomandat evaluări ale tuturor afecțiunilor(care nu sunt puține), printre care și a glandei tiroide. Sunt diagnosticată cu Tiroidită cronică autoimună. Valoarea hormonală tiroidiană arată eutiroidism. TSH=2,5029(0,35-4,94); FT4=10,59(9-19); ATPO=0,72(0-5,61). În urma ecografiei tiroidiene s-a efectuat puncția cu ac fin la nivelul nodulului LD=1,5/1cm.

Rezultatul ex.citologic fiind:
Diagnostic: S-au examinat 4 frotiuri inscripționate xxx, efectuate din material tisular recoltat prin puncție aspirativă nodul 1/3 medie LDT(TIRADS 5):

Aspecte citologice cu celularitate scăzută, cu mici grupuri de celule epiteliale coezive și relativ frecvente celule epiteliale dispersate, cu minime atipii nucleare; coloid în cantitate scăzută/moderată; mici trame fibroconjuctive și trame de fibrină; frecvente elemente de infiltrat inflamator cronic și macrofage siderofage dispersate; fond serohematic.

Concluzie: Evaluare citologică pe material tisular recoltat prin puncție aspirativă nodul 1/3 medie LDT:aspecte citologice sugestive pentru , cel mai probabil, leziune foliculară benignă – SistemBethesda-Bethesda 2.

NL: Se recomandă interpretarea rezultatului evaluării citologice in context anatomoclinic, serologic și imagistic, sub rezerva celularitatii reduse.
Vă rog din suflet, aștept părerea și sfaturile dumneavoastră. Menționez că sora mea a avut cancer tiroidian malign. Mulțumesc anticipat!

Raspuns:

  • CA 19-9 NU este un marker tumoral specific pentru tiroida; valori crescute se intalnesc in general in tumori de aparat digestiv: pancreas, stomac, ficat, colon; probabil acestea sunt organele care ar trebui verificate cu prioritate;
  • rezultatul la punctia din nodulul situat in lobul tiroidian drept este bun, arata prezenta unor celule nemodificate, sustinand astfel natura benigna a acestuia; recomandarea standard in aceste situatii este de a repeta ecografia de tiroida dupa 6 luni; se poate lua in considerare repetarea punctiei daca nodulul creste in timp sau, mai putin probabil, isi modifica structura ecografica intr-un mod care ridica suspiciuni;
  • mai jos aveti episodul de pe YouTube unde discut interpretarea rezultatului la puncția tiroidiana cu ac subtire cu colegul meu care face aceasta investigatie, dr. Vadim Găvan:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.